Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Η πολυκατοικία H_34 κατασκευάστηκε στην Αττική στη περιοχή της Βούλας σε ένα προνομιακό οικόπεδο 800 m², σε απόσταση μόλις 80m από την ακτογραμμή. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου έχει επιρροές από την παραδοσιακή ασιατική αρχιτεκτονική.

Μέσω ενός αφαιρετικού μετασχηματισμού και αποδόμησης της φόρμας των τυπολογιών αυτών, το κτίριο συνδέθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ζητούμενα του κτιριολογικού προγράμματος, τους σχεδιαστικούς στόχους και την οικονομική ενεργειακή απόδοσή του.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

“Το H_34 περιλαμβάνει τέσσερις κατοικίες, φυτεμένο δώμα, δυο ιδιωτικές πισίνες, κήπο και υπόγειο πάρκινγκ”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Αναπτύσσεται σε επτά επίπεδα και δεν έχει οριζόντιο ή κατακόρυφο άξονα συμμετρίας. Οι τέσσερις κατοικίες διαφέρουν ως προς το εμβαδό τους, οργανώνονται όμως με παρόμοιο τρόπο έτσι ώστε όλοι οι χώροι διημέρευσης να έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

“Εξαίρεση αποτελεί η κατοικία στο ισόγειο, όπου το καθιστικό και η τραπεζαρία έχουν θέα προς το κήπο και την πισίνα”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Ο τρόπος που αρθρώνονται τα τέσσερα διαμερίσματα καθ’ ύψος, επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων στεγασμένων προβόλων, που προσφέρουν πανοραμική θέα και ενισχύουν τη συμμετρία και το ρυθμό των όψεων.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

“Σχεδιαστικός στόχος ήταν το κτίριο να έχει γλυπτικές ποιότητες και παράλληλα να δίνει την εντύπωση μιας ανάλαφρης αυτοφερόμενης κατασκευής”.

Κατά συνέπεια όλες οι πλάκες τύπου fat slab έχουν μειωμένο πάχος που ξεκινά από τα 30cm και καταλήγει στα 12cm στην περίμετρό τους. Επιπλέον, οι πλάκες αυτές κατασκευάστηκαν με σύστημα προέντασης έτσι ώστε να μην χρειάζονται δοκάρια.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου όπως λεπτές μεταλλικές βέργες και κοίλες και ευθύγραμμες κατακόρυφες εξάρσεις κατά μήκος των πλακών προσφέρουν επαρκή σκιασμό και προστασία από το βορρά.

“Είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα και παράλληλα να μην εμποδίζουν τη θέα”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Η κεντρική είσοδος περιλαμβάνει το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα και περιβάλλεται από λίμνες με χρυσόψαρα koi και φυτεμένα κόκκινα σφένδαμα. Σηματοδοτείται με θερμό ατμοσφαιρικό φωτισμό και επενδύσεις πράσινου και μαύρου μαρμάρου.
Η πρώτη κατοικία με εμβαδό 205 m² περίπου, έχει ανεξάρτητη είσοδο και αναπτύσσεται σε δυο ορόφους. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης και δυο κρεβατοκάμαρες, ενώ στο δεύτερο επίπεδο η τρίτη κρεβατοκάμαρα. Επίσης στο ισόγειο έχει ιδιωτικό κήπο και πισίνα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Τέλος, στο υπόγειο υπάρχει ένας επιπλέον χώρος που λειτουργεί ως ξενώνας  ή playroom. Στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο βρίσκουμε δυο οροφοδιαμερίσματα 146 m² και 170 m² αντίστοιχα. Και τα δύο διαθέτουν τρεις κρεβατοκάμαρες και ενιαίο χώρο με κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό.
Η τέταρτη και μεγαλύτερη κατοικία εμβαδού 275 m² αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και έχει αποκλειστική πρόσβαση στο δώμα. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης και τρεις κρεβατοκάμαρες, ενώ στο δεύτερο η τέταρτη κρεβατοκάμαρα, το φυτεμένο δώμα και ιδιωτική πισίνα. Τέλος, το H_34 έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και χαρακτηριστεί ως κτίριο ενεργειακής κλάσης Α+.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio / Παύλος Χατζηαγγελίδης, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Έργο: Πολυκατοικία H_34, Τοποθεσία: Βούλα Αττικής – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 Architecture Studio, Ομάδα Μελέτης: Παύλος Χατζηαγγελίδης – Χριστίνα Παπαδοπούλου – Ιωάννης Ζαχαρόπουλος – Μαρία Καλιώρα – Δήμητρα Χατζοπούλου, Στατική μελέτη: Smart engineering (Μιχάλης Σάββας), Η/Μ μελέτη: Γιώργος Καρβούνης, Κατασκευή: Home Concept ΕΠΕ, Κείμενο παρουσίασης: 314 Architecture Studio, Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Προμηθευτές έργου:

Αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου – κουφώματα: ALUMIL / ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ, Ξύλινες κατασκευές – Επενδύσεις κουζίνας: BIENTE, Μεταλλικές κατασκευές – Σκυρόδεμα: INTER BETTON, Διακόπτες – Συστήματα αυτοματισμού: ABB – ΗΛ-ΚΑT – ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ, Κλιματισμός: DAIKIN / CLIMATISM Ltd, Είδη υγιεινής – Ηλιακά πάνελ: Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΑΕΒΕ, Τσιμεντοκονιάματα – Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης – Δομικά υλικά – Χρώματα: STOHELLAS / DRAPA CHEMIE, Μάρμαρα: ΣΜΠΟΝΙΑΣ, Εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση – Συστήματα σκίασης: Β. ΔΑΡΑΣ

English description: H 34 is a Bioclimatic Complex of Luxury Residences, developed by 314 Architecture Studio, in Voula, Athens, Greece

It is a 4 floors structure composed by three different apartments. The building rises up in a privileged location: a 700 m² plot at a distance of 80 meters from Voula’s seaside.  H 34 stands as a symbol of sustainability and innovation, being classified as an A+ structure and as a green building. A unique interlace of luxury, high end quality and technology.
Basement floor plan, © 314 Architecture Studio / Pavlos Chatziangelides

“The style of the building has been inspired by traditional Asian architecture, especially by the characteristic Japanese pagoda”.

The structure is composed by a series of stacked, planar surfaces with vertices jutting out in all directions. This configuration also references contemporary ideas posed by Le Corbusier’s Dom-Ino house.
Ground floor plan, © 314 Architecture Studio / Pavlos Chatziangelides

Moreover, Japanese ponds and traditional Asian trees (red maple) are implemented around the building so as to make such a singular language apparent in the building’s overall form.
1st floor plan, © 314 Architecture Studio / Pavlos Chatziangelides

“The residence is distributed in 4 different levels”.

Each of these floors are supported by a minimum number of slender columns around its perimeter. This strategy enables the implementation of an open floor plan where designers have the freedom to organize the interior.
There are three different apartments. The highest one is a penthouse with private access to the garden roof and the swimming pool, while the lowest one is divided in two different storeys with access to the garden as well as to another pool.
2nd floor plan, © 314 Architecture Studio / Pavlos Chatziangelides

“This residential complex implements strict standards of Quality and Environmental Protection”.

An A+ energy class has been achieved by using bioclimatic concepts and eco technology strategies. H 34 uses advanced techniques that include geothermal heating, solar panels, and rainwater collecting systems.
3rd floor plan, © 314 Architecture Studio / Pavlos Chatziangelides

According to the bioclimatic design of the building, the thin metal rods on the façade with reference to the black bamboo, function as blinds which protect the building from the heat.

“At the same time, these series of rods do not block the view to the user while providing a proper level of privacy”.

4th floor plan, © 314 Architecture Studio / Pavlos Chatziangelides

Additionally, high quality insulation systems, solar collectors, photovoltaic panels and a geothermal installation system contribute to the creation of an economic and energy-sufficient A+ development.

“Moreover, the complex has been registered for the green building certification by BREEAM International”.

Overall, the sum of all these features has let architects accomplish their goal of reducing both Electricity and Fuel consumption by almost 80%, in comparison to conventional newly built housing.
5th floor plan, © 314 Architecture Studio / Pavlos Chatziangelides

Facts & Credits:

Project: H 34 | Bioclimatic Complex of Luxury Residences, Location: Voula – Athens – Greece, Architectural design: 314 Architecture Studio, Design team: Pavlos Chatziangelides – Christina Papadopoulou – Ioannis Zacharopoulos – Maria Kaliora – Dimitra Chatzopoulou, Civil engineer: Smart engineering (Mike Savvas), Mechanical engineer: Giorgos Karvounis, Construction: Home Concept, Text description: 314 Architecture Studio, Photographs: Panagiotis Voumvakis

Suppliers:

Architectural systems: ALUMIL / ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ, Wood Constructions – Kitchen Walls: BIENTE, Metal structures – Concrete: INTER BETTON, Switches – Illumination: ABB – ΗΛ-ΚΑT – ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ, Air Conditioning: DAIKIN / CLIMATISM Ltd, Sanitary Ware & Solar Panels: Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΑΕΒΕ, Cement mortar – Insulations – Building Materials – Paint: STOHELLAS / DRAPA CHEMIE, Marble: ΣΜΠΟΝΙΑΣ, Indoor – Outdoor Furniture – Shading: Β. ΔΑΡΑΣ