Εκατοντάδες πρωτοβουλίες και πολύπλευρες ενέργειες  στήριξης οργανισμών και φορέων υλοποιεί κατ’ έτος o ‘Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες βάσει διεθνών προτύπων αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρόκειται για δράσεις, που αφενός συμβάλλουν άρρηκτα στην προστασία των ελληνικών οικοσυστημάτων, και αφετέρου στηρίζουν σε μόνιμη βάση τις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, ηγέτης στο χώρο των επιχειρήσεων τουρισμού στην Ελλάδα, και πρωτοπόρος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην προστασία της φύσης με την ίδρυση Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει θέσει ως έναν από τους κύριους στόχους του τη βιωσιμότητα, που αποτελεί τη βασική έμπνευση για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις.
Με εμπειρία 45 χρόνων στον κλάδο και πιστός στην πεποίθηση ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν τις βασικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αρμονική σχέση Τουρισμού και Περιβάλλοντος, ο Όμιλος εφαρμόζει και στις 32 ξενοδοχειακές μονάδες του σε όλη την ελληνική επικράτεια τα διεθνή standards στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Άλλωστε είναι ο πρώτος απ’ όλους που ενστερνίστηκε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η βιωσιμότητα στον σύγχρονο κόσμο και στη συνείδηση των επισκεπτών, των εργαζομένων, των ΜΜΕ και γενικότερα της κοινωνίας. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Grecotel θεωρείται πρότυπο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Μεσογείου για τις περιβαλλοντικές του πολιτικές.
Η στρατηγική του Ομίλου θέτει εφικτούς στόχους και αναπτύσσει πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα με τα απαιτούμενα σύγχρονα περιβαλλοντικά μέτρα, αναβαθμίζοντας έτι περαιτέρω το τουριστικό του προϊόν.
Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των ξενοδοχείων, η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, η προστασία των φυσικών πόρων, των ειδών και των οικοσυστημάτων τους, οι ίσες ευκαιρίες για όλους, η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στον Όμιλο (που ανέρχονται σήμερα στους 6.700), των συνεργατών και επαγγελματιών του κλάδου, αποτελούν ορισμένα από τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα προσφοράς του στην κοινωνία.
Ο Όμιλος πραγματοποιεί κάθε χρόνο πολλαπλές ενέργειες με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, και συγκεκριμένα στα νησιά: Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω, αλλά και πανελλαδικά όπως σε Αθήνα, Σούνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας πιστά τις αρχές που υιοθετεί και εφαρμόζοντας τα πρότυπα βιωσιμότητας που έχει θέσει, συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίτευξη των 17 παγκοσμίων στόχων του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος τη φετινή χρονιά πραγματοποίησε τα εξής:
  • Τον Μάϊο το Grecotel Cape Sounio επιλέχθηκε ως ένα από τα τρία ελληνικά ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της WWF σε συνεργασία με την Unilever Food Solutions, με τίτλο «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία». Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το ξενοδοχείο λαμβάνει μέρος στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, που αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό θέμα στην εποχή μας. Το Grecotel Cape Sounio θα αποτελέσει παράδειγμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών τόσο για τα ξενοδοχεία του Ομίλου όσο και για όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα.
  • Από τις 24 έως τις 31 Μαΐου, τρία ξενοδοχεία του Ομίλου συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” (Clean Up the Med) της Lengambiente, οργανώνοντας εθελοντικό καθαρισμό των παραλιών των ξενοδοχείων. Το Grecotel Creta Palace, το Grecotel LUX.ME Rhodos και το Club Marine Palace & Suites καθάρισαν τις παραλίες τους από πλαστικά και άλλα απορρίμματα φέρνοντας κοντά μικρούς και μεγάλους σε αυτή τη συμβολική προσπάθεια.
  • Την Παρασκευή 24 Μαΐου το ξενοδοχείο Grecotel Club Marine Palace & Suites ξεκίνησε τις περιβαλλοντικές του δράσεις γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχέλων ενημερώνοντας τους πελάτες του ξενοδοχείου για την σπουδαιότητα της προστασίας του υπό εξαφάνιση είδους της χελώνας caretta–caretta.
  • Στις 5 Ιουνίου 2019, το Grecotel Creta Palace και το Club Marine Palace & Suites, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συνδιοργάνωσαν πλήθος περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους τονίζοντας τις αξίες αναφορικά με την προστασία και αειφορία του περιβάλλοντος οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής ταυτότητας.
  • Στις 14 Ιουνίου η Grecotel στο πλαίσιο στήριξης του φορέα Όραμα Ελπίδας, που υλοποιεί εδώ και μια πενταετία, διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στην Αθήνα. Η αιμοδοσία διεξήχθη σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα” του Γ.Ν.Π. “Η Αγία Σοφία” για την κάλυψη των αναγκών της με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή.
  • Την Κυριακή 23 Ιουνίου, τα ξενοδοχεία της Grecotel στο Ρέθυμνο Creta Palace, Caramel και LUX.ME White Palace με τη χορηγία της Grecotel και της Φιλανθρωπικής και Πολιτιστικής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Νίκος Δασκαλαντωνάκης-NDF», συνδιοργάνωσαν αποκλειστικά για τους πελάτες τους, μικρούς και μεγάλους, αγώνες δρόμου παραλίας. Το Grecotel Beach Run 2019 στέφθηκε από επιτυχία καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα αθλητικό γεγονός – φιλανθρωπική δράση με περιβαλλοντικό συμβολισμό. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για τη στήριξη του «Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου», καθώς και στο «Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων των Παιδιών του 1ου Ειδικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου».
  • Επίσης, την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace μια μοναδική περιβαλλοντική εκδήλωση σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχέλων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, η απελευθέρωση και επανένταξη μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, του Wallace στο φυσικό του περιβάλλον μετά από πολύμηνη περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του συλλόγου.