Αρχιτεκτονική μελέτη: Stavropoulou Architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Η Γαργαρέττα είναι μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας, το όνομα της οποίας τείνει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Τo όνομά της αποδίδεται σε μία ιταλική οικογένεια, η οποία καλλιεργούσε κτήματα, σ’ αυτή ακριβώς την περιοχή, κατά την περίοδο του Μεσαίωνα.

Η έμπνευση για τη δημιουργία της Gargaretta προέρχεται από τον ιστό της πόλης που υφαίνεται αενάως, με το παρελθόν και το παρόν, με επαναλήψεις και αντιθέσεις και αποτυπώνεται σε στοιχεία της σύνθεσης του εσωτερικού χώρου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Stavropoulou Architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Η ιδιαιτερότητες που η πρόταση έπρεπε να επιλύσει ήταν ο διαχωρισμός σε δύο επίπεδα, το μεγάλο μήκος και το περιορισμένο πλάτος. Το ζητούμενο ήταν ο χώρος αγκαλιάζει τον επισκέπτη και να ξυπνάει στη φαντασία του, αρώματα και τις γεύσεις της Μεσογειακής γης.
Οι λειτουργίες του χώρου, εστιατόριο και παντοπωλείο, οργανώνονται γύρω από ένα επίμηκες κεντρικό άξονα, διαχωρίζονται σε δύο επίπεδα, με τον μάγειρα να ολοκληρώνει τις συνθέσεις της κουζίνας στη μία ζώνη και τον μπαρίστα και τον οινοχόο να δημιουργούν στην άλλη ζώνη.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Stavropoulou Architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

“Η κουζίνα και οι βοηθητικές χρήσεις χωροθετούνται στο υπόγειο”.

Η μοναδική εσωτερική όψη κατά μήκος του εστιατορίου μετατρέπεται σε μία σκαλωσιά και δημιουργεί έναν κάναβο με επιφάνειες, εύκαμπτα κελύφη – προθήκες και κλειστά ερμάρια, που φιλοξενούν τοπικά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Stavropoulou Architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

“Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν υφαντό και δέρμα, μέταλλο και ξύλο”.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην λεπτομέρεια και στην υφή των υλικών, καθώς το καθένα έχει μια ιστορία να διηγηθεί.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Stavropoulou Architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Την ημέρα ο χώρος κατακλύζεται από φυσικό φως χάρη στα μεγάλα υαλοστάσια, που μπορούν να ανοίγουν, συνδέοντας τον επισκέπτη με τον ρυθμό της πόλης. Το βράδυ δημιουργείται μία ζεστή ατμόσφαιρα με διακριτικό και ισορροπημένο φωτισμό.

“Η αισθητική του χώρου επεκτείνεται και στην αθέατη, αλλά τόσο σημαντική διάσταση της ακουστικής του”.

Σχεδιάστηκε ειδικά μία οροφή που αποτελείται από 2000 μ. μέτρα μήκους λωρίδες ηχοαπορροφορητικού υλικού. Η επιφάνεια έχει πλεχτεί στο χέρι καλύπτοντας όλη την οροφή και δημιουργεί έναν χώρο φιλόξενο και ήρεμο που σε καλεί στην συνομιλία και στην επικοινωνία.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Stavropoulou Architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Εστιατόριο Gargaretta, Τοποθεσία: Κουκάκι – Ακρόπολη – Αθήνα – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη: Stavropoulou Architects, Ομάδα μελέτης: Ελενα Σταυροπούλου (Αρχιτέκτων) – Νάγια Κωσταρέλου (Συνεργάτης αρχιτέκτων) – Βαγγέλης Βαλτικός (Συνεργάτης αρχιτέκτων), Ταυτότητα – Σχεδιασμός και εφαρμογή: Κ2 Design, Επαγγελματικός εξοπλισμός – Σχεδιασμός και εκτέλεση: Μιχάλης Γιαννόπουλος, Φωτισμός – Σχεδιασμός και προμήθεια: Nea polis, Φυτά: Ειρηνέλλα Κανδυλίδη (Γεωπόνος), Κατασκευή: Στέφανος Βερώνης (Πολιτικός μηχανικός), Εμβαδόν: 110 m², Κείμενο παρουσίασης: Stavropoulou Architects, Φωτογράφηση: Γιώργος Μεσσαριτάκης

English description: All Day Street Bistrot “Gargaretta”, in Koukaki, Acropolis, Athens, Greece designed by Stavropoulou Architects

Gargaretta is the name of one of the oldest neighborhoods of Athens, which tends to be forgotten with the passage of time. The name is attributed to an Italian family that owned and cultivated the land, in this very area, during the Μiddle Αges.
Design: Stavropoulou Architects, Photo © George Messaritakis

The inspiration for the creation of Gargaretta derives from the center of the city that is constantly changing and developing, blending the future and the past, the repetitive patterns and contrasts. This is reflected in all the elements of the interior design.
The challenges and the obstacles that had to be resolved were the division into two levels as well as the substantial length and the limited width of the space.
Design: Stavropoulou Architects, Photo © George Messaritakis

“The intention was that the space should embrace the guest and trigger her imagination, bringing out the aromas and colors of Mediterranean culture”.

The functions of the space, both a restaurant and a market, are organized around a central axis, dividing it into two levels; the cook gives the final touch to the dishes in the first zone while the bar tender’s and the sommelier’s area shapes the second one.
Design: Stavropoulou Architects, Photo © George Messaritakis

“The kitchen and the auxiliary areas are situated in the basement”.

The only interior wall, running the length of the restaurant becomes a kind of scaffolding and creates a grid with surfaces; malleable shells that function as vitrines and closed shelves in which locally produced goods from different places in Greece are housed.

“The materials used are textiles and leather, metal and wood”.

Special attention is given to the details and the texture of the materials, since each one has a story to tell. During the day the whole space is filled with light thanks to the large glass panels that can be opened, linking the guest with the vibe of the city. In the evening the atmosphere is cozy with a balanced, discreet and delicate lighting.
Design: Stavropoulou Architects, Photo © George Messaritakis

“The interior design encompasses the invisible, but very important, dimension of sound”.

The ceiling is covered with over 2000 meters of soundproof strips. This surface is knitted by hand and covers the whole ceiling creating a welcoming and calm environment which stimulates conversation and communication.
Design: Stavropoulou Architects, Photo © George Messaritakis

Facts & Credits:

Project title: Gargaretta Αll-Day Street Bistot, Location: Koukaki – Acropolis – Athens – Greece, Design: Stavropoulou Architects, Design team: Elena Stavropoulou (Architect) – Nagia Kostarelou (Collaborator architect) – Vaggelis Valtikos (Collaborator architect), Identity design and realization: Κ2 Design, Professional equipment design and implementation: Michalis Giannopoulos, Lighting study: Nea polis, Plants: Eirinella Kandylidis, Construction: Stefanos Veronis (Civil Engineer), Size: 110 m², Text description: Stavropoulou Architects, Photography: George Messaritakis