Αρχιτεκτονική & διακόσμηση

EverEden Beach Resort Hotel στην Ανάβυσσο: Η μορφολογική ενοποίηση των όψεων

ΥΔΑΤΩΡ

Το ξενοδοχείο 4 αστέρων EverEden Beach Resort Hotel βρίσκεται στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου στην Αττική και αποτελεί την αναβίωση του ξενοδοχείου Eden, το οποίο κατασκευάστηκε το 1970 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μιχάλη Παρίση και Λίλιαν Τσαρούχα.

Εσωτερική άποψη reception lobby, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Πρόκειται για ένα Resort Hotel με τρία κτίρια διαφορετικής μορφολογίας και διαφορετικών περιόδων κατασκευής.

Εσωτερική άποψη reception lobby, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Ως κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό είχε τις διακοσμητικές τοξοστοιχίες, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του στην πλαγιά ενός λόφου, επί της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, το όρισαν ως ένα από τα χαρακτηριστικά τοπόσημα της περιοχής.

Εσωτερική άποψη bar & cafe lounge, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


“Το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects, ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη ανακαίνισης και των τριών κτιρίων που αποτελούν το ξενοδοχείο, παράλληλα με τη μελέτη του Interior Design”.

Εσωτερική άποψη κεντρικού εστιατορίου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Η σχεδιαστική πρόθεση της νέας μελέτης, ήταν η μορφολογική ενοποίηση των όψεων μέσα από ένα ενιαίο λεξιλόγιο με αφαιρετική διάθεση και πιο λιτές μορφές, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση.

Εσωτερική άποψη spa, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Χαρακτηριστική είναι η έμφαση που δόθηκε στην οριζοντιότητα, μέσα από την ανάδειξη των κοινόχρηστων ή ιδιωτικών γραμμικών εξωστών, η οποία διακόπτεται μέσω κατακόρυφων αρχιτεκτονικών στοιχείων, τα οποία μεταφέρουν στις όψεις τον εσωτερικό χωροκάναβο των δωματίων.

Εσωτερική άποψη spa, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


“Η ενοποίηση των κτιρίων, μεταφράζεται μέσα από την χρήση κοινών υλικών σε γήινες αποχρώσεις, χρησιμοποιώντας σημειακά επενδύσεις λιθοδομής”.

Εσωτερική άποψη δωματίου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Τέλος η μερική διατήρηση των τοξοστοιχιών στις όψεις, με νέα υλικά επενδύσεων και χρωματισμούς, αποτελεί ένα ακόμα ενοποιητικό στοιχείο των κτιρίων με σαφή αναφορά στο παρελθόν του ξενοδοχείου, ως ένα διαχρονικά αναγνωρίσιμο μορφολογικό στοιχείο.

Εσωτερική άποψη δωματίου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Αναφορικά με τις προγραμματικές λειτουργίες, το ξενοδοχείο αποτελείται από 260 δωμάτια πέντε διαφορετικών τύπων, δύο εστιατόρια με τους αντίστοιχους εξωτερικούς στεγασμένους χώρους, τρεις εξωτερικές πισίνες, Spa με εσωτερική πισίνα και γυμναστήριο, συνεδριακό χώρο, υπαίθριες διαμορφώσεις με παιδική χαρά, θεατράκι και βοτανικό κήπο, ενώ σημαντική είναι η άμεση σχέση με την παραλία μέσω υπόγειας διάβασης.

Εσωτερική άποψη δωματίου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Σε επίπεδο masterplan τα τρία κτίρια ενώνονται μέσα από ένα δίκτυο δρόμων, διαδρόμων και μονοπατιών, οι οποίοι περικλείουν και διαπερνούν τα κτίρια, όπως και την έντονη βλάστηση που προϋπήρχε και ενισχύθηκε στο οικόπεδο.

Εσωτερική άποψη δωματίου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


“Επιπροσθέτως, η εξωστρέφεια των κτιρίων τονίζεται μέσω της διαμόρφωσης ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων ως προεκτάσεις των Lobby και των εστιατορίων σε άμεση σχέση με τις εξωτερικές πισίνες”.

Εσωτερική άποψη δωματίου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Όσον αφορά το Interior Design, η παλέτα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, περιλαμβάνει ξύλο, μάρμαρο και μέταλλο, σε συνδυασμό με την έντονη εφαρμογή στοιχείων τεχνητής και φυσικής βλάστησης στους κοινόχρηστους χώρους.

Εσωτερική άποψη μπάνιου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


“Κύρια εργαλεία σύνθεσης αποτελούν τα καμπύλα στοιχεία στους χώρους υποδοχής, ο κατά τόπους επιμερισμός των χώρων με ξύλινα διαχωριστικά και η χρήση του νερού ως φυσικού στοιχείου μέσω της ροής του σε σημειακές κατασκευές”.

Εσωτερική άποψη μπάνιου, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Οι επιλογές σε σταθερά ή κινητά έπιπλα, ακολούθησαν μια λιτή αλλά σύγχρονη προσέγγιση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, συνδυάζοντας γήινες αποχρώσεις με επιμέρους έντονες χρωματικές επιλογές.

Εξωτερική άποψη κτιρίου Α, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς


Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: EverEden Beach Resort Hotel, Τοποθεσία: Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου Αττικής – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior design: Elastic Architects (Ρία Βογιατζή & Αλέξανδρος Ξένος / Founders & Lead Architects), Αrchitectural project manager & Construction curator: Ηλίας Παπανικολάου, Αρχιτεκτονική ομάδα: Αγάπη Σμυρνιού – Χρυσάνθη Βάθη – Χρύσα Νταφλούκα – Βασιλεία Πυριτίδου, Μελέτη εφαρμογής & Περιβάλλοντος χώρου: VAP Architects – Βρατσάνος / Κούλα, Μηχανολογική μελέτη: Lamda Energy, Μελέτη φωτισμού: IFI Group, Κατασκευή έργου: ΕΚΤΕΡ, Φυτοτεχνική μελέτη: Go Green Athens, Έτος υλοποίησης: 2019, Κείμενο παρουσίασης: Elastic Architects, Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς

Προμηθευτές έργου που συμμετέχουν διαφημιστικά:

Σειρές διακοπτών BERKER Q.3 & SYSTO: HAGER HELLAS, Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm Classic – Αντιρρηγματικό σύστημα Sto Anticrack: STO HELLAS, Σωλήνες AQUAPLUS – Προμονωμένοι σωλήνες AQUAPLUS PRINS: INTERPLAST, Συστήματα ξηράς δόμησης: KNAUF

Υπόλοιποι προμηθευτές έργου:

Έπιπλα & Ειδικές κατασκευές: MEXILFURNITURE GALLERYKAKAROUNTAS INTERIORS ENKA – ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ – AREA DECO, Φωτιστικά: IFI GROUP BRIGHT LUCE, Εξοπλισμός εστίασης: XENEX (MESOGHAIA), Ξύλινα deck: HAVWOODS, Είδη υγιεινής: SANCO, Υφάσματα: VAGENAS CONTRACT FABRICS, Ομπρέλες: REMI, Πινακίδες – Σημάνσεις: BRATTI, Δάπεδα & Μαρμάρινες επιφάνειες / κατασκευές: STONETECH – ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ, Χρώματα: BERLING, Ραφές: Κατερίνα Κρεμμυδά – Ρωμαίου, Μεταλλικές κατασκευές: Μπάμπης Μπαλόκας – STEELMAX ENERGY, Πέργκολες: ELEGANCE, Φυτοτεχνικά: GO GREEN ATHENS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μια υπόσκαφη κατοικία στη Σαντορίνη που αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου

Την πολυτελή και υπόσκαφη κατοικία, εν ονόματι Villa Charissa, σχεδίασε η αρχιτέκτονας Έλλη Αλεξίου, ως τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Aenaon Villas, στο Hμεροβίγλι της Σαντορίνης,...

Secret Garden House: Μια υπόσκαφη κατοικία στην Πάρο κρυμμένη σε ένα μυστικό κήπο

Το Secret Garden House είναι μια καλοκαιρινή κατοικία σχεδιασμένη σαν μέρος του τοπίου που την περιβάλλει, δίνοντας έμφαση στη σχέση αρχιτεκτονικής και υπαίθριας διαβίωσης. Αντί...

Μια βίλα διακοπών στη Σιθωνία Χαλκιδικής που δένει αρμονικά με το φυσικό τοπίο

Η κατοικία βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη Σιθωνία, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Το τοπίο, συντίθεται από μικρές παραλίες πάνω σε έναν...

Bianco Villas: Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών με minimal σχεδιασμό στο νησί της Ρόδου

Το έργο Bianco Villas είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο πολυτελείς μεζονέτες, με τα ονόματα Adam και Eve. Το έργο που βρίσκεται στην...

Αίθριο: Η φιλοσοφία του στην εναλλακτική αρχιτεκτονική σύνθεση

Το αίθριο είναι η εσωτερική αυλή, που χαρακτηρίζεται ως το κενό έναντι του πλήρες, ο ελεύθερος χώρος εντός του κτηρίου. Δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα...