Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Η ιδέα της συνεργασίας πολλών διαφορετικών ανθρώπων και ιδιωμάτων για μια διερευνητική σχέση με την αρχιτεκτονική πρακτική, σε έναν χώρο με τα χαρακτηριστικά «εργαστηρίου ιδεών» υπήρχε στο μυαλό της σχεδιαστικής ομάδας για αρκετά χρόνια.

Το 2017 βρέθηκε το κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Elephant Design, σε μια γειτονιά-πέρασμα, που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη διάσπαρτων εμπορικών καταστημάτων και συνεργείων αυτοκινήτων.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Έχοντας στη διάθεση τους, ένα ισόγειο με εμβαδόν 92,00 τ.μ., με πρόσοψη 13,00 μ. και άπλετο φυσικό φως, οι σχεδιαστές δημιούργησαν την επαγγελματική τους στέγη, στην οποία η ομάδα τους να μπορεί να συνυπάρχει και όπου η σχεδιαστική προσέγγιση, η επιλογή και η χρήση υλικών να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους πελάτες τους.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Η δομή του γραφείου και η χωροθέτηση των χρήσεων αυτού, ορίστηκε από την επιθυμία, η Elephant Design να είναι ένας χώρος συνάντησης και συνεργασίας, ένας εκθεσιακός χώρος, ένα καλλιτεχνικό στούντιο.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Ξεκινώντας από την ιδέα το κτίριο στο σύνολό του να γίνει ένα νέο σημείο αναφοράς της περιοχής στην οποία βρίσκεται, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό του εξωτερικού χώρου και στον τρόπο που μπορεί να το προσεγγίσει κανείς ακόμη και με την άκρη της ματιάς του.  
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

“Η «αυλή» είναι μια αγκαλιά που σε καλεί να μπεις…είναι η κοιλιά του Ελέφαντα”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

“Οι κύριες χρήσεις αναπτύσσονται σε ανοιχτή διάταξη”.

Η είσοδος αποτελεί την έναρξη ή την κατάληξη μιας περιήγησης στον κόσμο των δημιουργών, είναι ο χώρος που καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Εδώ οι δημιουργοί κάνουν νέους φίλους, μιλούν για την τέχνη, οργανώνουν εκθέσεις, παρουσιάζουν art installations και το νέο concept design brand, το γραφείο τους.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Ο χώρος εργασίας και παραγωγής ιδεών και εικόνων ορίζεται από μια μεγάλη ξύλινη επιφάνεια που καταλαμβάνει το μισό τμήμα της κάτοψης και οριοθετείται από κάθετα διάτρητα διαχωριστικά πανέλα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Η διαδικασία σχεδιασμού και επικοινωνίας μεταξύ των συνεργατών της σχεδιαστικής ομάδας οργανώνεται αποτελεσματικά γύρω από αυτό το «μεγάλο τραπέζι» προσανατολισμένο σε έναν κάθετο άξονα προς το δρόμο, ο οποίος είναι ο κεντρικός άξονας που χωρίζει την περιοχή της εργασίας από το showroom.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Ο διαθέσιμος χώρος μεγιστοποιείται ώστε να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες με ευέλικτο τρόπο για μεμονωμένη εργασία, για ομαδική εργασία ή για ιδιωτικές συναντήσεις σε ένα «box in a box» γραφείο ορισμένο από ένα γυάλινο ηχοαπορροφητικό χώρισμα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Ο σχεδιασμός του γραφείου έγινε με τέτοιο τρόπο που να αντανακλά τις αξίες των δημιουργών: η κατασκευή με έμφαση στη λεπτομέρεια, η άνεση και το ζεστό περιβάλλον, ο σωστός φωτισμός, η λειτουργική οργάνωση και η εύστοχη επιλογή υλικών αποτελούν τα βασικά στοιχεία του.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Η σχεδιαστική ομάδα επέλεξε υλικά με αντιθέσεις, την ψυχρότητα του μετάλλου και του αλουμινίου με τη ζεστασιά του ξύλου και του λευκού θερμού φωτισμού, την αντίθεση του τσιμέντου με τις λευκές επιφάνειες.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Το χρώμα που δείχνει την προσήλωσή των δημιουργών στη λεπτομέρεια είναι το κίτρινο, χαρακτηριστικό χρώμα που το συναντάμε στους κίτρινους pvc σωλήνες για τον εγκιβωτισμό καλωδίων στον τοίχο, στα χωνευτά κουτιά που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι, καθώς και σε design διαχρονικά αντικείμενα, όπως το Boby Trolley του Joe Colombo που σχεδιάστηκε στα 70΄s και αποτελεί ακόμη ένα από τα πιο λειτουργικά τρόλεϊ αποθήκευσης και το τέλειο εργαλείο για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές ή καλλιτέχνες.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

“Τέτοια αντικείμενα σύγχρονου design με καθημερινή χρήση αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Όλα τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί από την σχεδιαστική ομάδα ή έχουν επιλεγεί από τους συνεργάτες της, σύμφωνα με τις ανάγκες του γραφείου, συνδυάζοντας φυσικά υλικά με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υψηλής αισθητικής και εργονομίας.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

“Η κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ενός σκηνικού που θα αποτελέσει το νέο σπίτι του Ελέφαντα”.

Συμπληρωματικό στοιχείο στην ταυτότητα του χώρου έχουν τα vintage έργα και αντικείμενα τέχνης από την προσωπική συλλογή των δημιουργών, καθώς και η μεγάλη τοιχογραφία μήκους 5,00 μ. που συγκεντρώνει στη θεματογραφία της, όλη την φιλοσοφία της Elephant Design.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Photo © Λουΐζα Νικολαΐδου

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Elephant Design (Yellow optimism), Τύπος & Ταυτότητα έργου: Αρχιτεκτονικό γραφείο – Καλλιτεχνικό στούντιο και εκθεσιακός χώρος, Τοποθεσία: Νέα Ερυθραία Αττικής, Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελένη Σφάντου, Interior Design: Elephant Design, Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Argo Engineers, Μελέτη & Σύμβουλος φωτισμού: Site_specific, Σχεδιασμός λογοτύπου – Εταιρικής ταυτότητας – Επιγραφών και site (Branding): S and Team, Κατασκευή (Εργολάβος): DÉCOR MARINOS (Ανακαινίσεις / Κατασκευές), Ιδιοκτήτης: Elephant Design, Συνολική επιφάνειας χώρου επέμβασης: 92 m², Χρόνος μελέτης: 2017, Χρόνος αποπεράτωσης: 2018, Κείμενο παρουσίασης: Elephant Design, Φωτογραφίες: Λουΐζα Νικολαΐδου

Προμηθευτές έργου:

Κουφώματα αλουμινίου: SOLIDAKIS ALUMINIUM SYSTEMS, Έπιπλα γραφείου: ASSET OFFICE INTERIORS, Διακοπτικό υλικό – Καλωδιλώσεις: ΚΑΥΚΑΣ, Ξυλουργικές εργασίες: XYLIKI S.A., Μεταλλικά πάνελ – Ειδικές κατασκευές από αλουμίνιο: ZAXARIAS STEELWORKS, Χρώματα – Μονώσεις – Πατητές τσιμεντοκονίες: KRAFTISOMATNOVAMIX, Γκαραζόπορτες – Ρολά: CHRISAFIS ROLLING SHUTTERS, Εσωτερικές πόρτες – Πόμολα: GOLDEN DOOR, Είδη υγιεινής – Εξοπλισμός κουζίνας και μπάνιου: VOKOS 16, Κατασκευή επιγραφών: BOZSIGNS, Συστήματα ανάρτησης έργων τέχνης: STAS