Σχεδιασμός & Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Photo © Γιώργος Φάκαρος

kostal

Η ιδέα που διέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή του εκθεσιακού χώρου ήταν η δημιουργία ενός παραμυθένιου σκηνικού, με φυσικά υλικά, παλιά παιχνίδια και αντικείμενα.

Σχεδιασμός & Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Photo © Γιώργος Φάκαρος

Έμπνευση αποτέλεσε η αγάπη των ιδιοκτητριών για τα δέντρα και ιδιαίτερα για τα πλατάνια. Έτσι λοιπόν όλο το μαγαζί περιστρέφεται γύρω από ένα δένδρο ύψους 4.5. μ, το οποίο βρέθηκε ξεβρασμένο σε μία παραλία.
Σχεδιασμός & Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Photo © Γιώργος Φάκαρος

Ο κορμός μεταφέρθηκε και επεξεργάστηκε ώστε να στηθεί στο κέντρο του χώρου. Περιμετρικά του κρεμάστηκαν από την οροφή 600 μπρούτζινα και χάλκινα πλατανόφυλλα, πάνω τα οποία οξειδώθηκαν με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να προκύψει ένα πολύχρωμο φυσικό αποτέλεσμα (χωρίς βαφές) όπου κανένα φύλλο δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο (όπως και στη φύση).
Σχεδιασμός & Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Photo © Γιώργος Φάκαρος

“Όλος ο χώρος καλύφθηκε με κουρασάνι ώστε να αποκτήσει στο σύνολο του μία ανάγλυφη χωμάτινη εικόνα και υφή”.

Σχεδιασμός & Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Photo © Γιώργος Φάκαρος

Τη σύνθεση ολοκληρώνουν 15 φυσητοί φωτιστικοί γλόμποι οι οποίοι κρέμονται από μία οροφή σκουριασμένου καθρέπτη, μία σύνθεση με κρεμαστά ράφια (παλιά μαδέρια), μία παλιά πόρτα η οποία συνδυάστηκε με βάση παλιού σχεδιαστηρίου όπως και ένα μπρούτζινο οξειδωμένο παραβάν που οριοθετεί τη βιτρίνα και αποτελεί χρωματική και υλική σύνδεση δαπέδου και οροφής.
Σχεδιασμός & Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Photo © Γιώργος Φάκαρος

Τα περισσότερα υλικά και αντικείμενα στο χώρο συλλέχθηκαν από παλαιοπωλεία, επεξεργάστηκαν και συνδυάστηκαν, ώστε να διαμορφώσουν το χαρακτήρα ενός χώρου που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ παλιού, φυσικού, φανταστικού και σύγχρονου.
Σχεδιασμός & Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Photo © Γιώργος Φάκαρος

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: El-stories Showroom, Τοποθεσία: Νέα Ερυθραία – Αθήνα – Ελλάδα, Σχεδιασμός – Κατασκευή: Ελευθέριος Αμπατζής, Εμβαδόν: 50 m², Κείμενο: Ελευθέριος Αμπατζής, Φωτογραφίες: Γιώργος Φάκαρος

English Description: El-stories Showroom in Nea Erythraia, Athens, Greece designed by Eleftherios Ambatzis

The showroom’s design is inspired by childhood dreams and the imaginary realm. It is meant to transcend visitors to fantastical lands, a space to help them envision those special moments, which they will trust their planners to realize, in all the elaborate detail in which they’ve dreamt them.
Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Photo © George Fakaros

El-stories, occupies a space of approximately 50 square meters spread over two floors. The double height ceiling allowed for the creation of a cozy studio area on the mezzanine floor, overlooking the showroom on the ground floor.
Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Photo © George Fakaros

The owners attachment to nature and their love for oriental plane trees, in Greek known as platanus trees, part of the sycamore and wider maple tree family, common to the Greek flora and distinct for their beautiful wide leaves and the thick, cool shade they provide, during the sizzling Greek summer months, is highlighted via 600 life size plane tree leaves, suspended from the ceiling in different lengths.
Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Photo © George Fakaros

“The leaves made from bronze and copper are oxidized and chemically treated to generate unique colourings and varying patinas – no two leaves are the same”.

Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Photo © George Fakaros

Between them from a distressed mirror, strategically placed on the ceiling, to amplify the result and add volume to the already impressive draping forest, flow 15 over-sized hand blown glass bulbs.
Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Photo © George Fakaros

A 4,5 meter high drift wood log, is placed in the middle of the ground floor, acting like a pillar, a simulation of the plane tree trunk holding the myriad leafy branches dangling about.

“Walls, surfaces and the rest of the ceiling are coated in a grey – brown mortar producing an earthy textured effect”.

Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Photo © George Fakaros

Shelving is made from rustic solid oak planks arranged along the ground floor wall, the shop window is separated from the rest of the showroom with a bronze screen, featuring the plane-tree leaf motif, which was treated with the same chemical processes as the suspended leaves and has resulted in similar oxidation and colouring.
Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Photo © George Fakaros

Reclaimed furniture, vintage toys and decorative items aim to create a cabinet like feel to the space balancing smoothly between the past and the present the old, the new, the whimsical and the contemporary.

Facts & Credits:

Project: El-stories Showroom, Location: Nea Erythraia – Athens – Greece, Design & Construction: Eleftherios Ambatzis, Size: 50 sq.m, Text Description: Eleftherios Ambatzis, Photography: George Fakaros