Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

scavolini

Το Au Grand Zinc είναι ένα ιστορικό creperié των Εξαρχείων το οποίο έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας μεταφέρεται σε νέα διεύθυνση. Ζητούμενο των ιδιοκτητών ήταν το νέο περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο παλιό ύφος του παριζιάνικου bistro διατηρώντας παράλληλα μνήμες από την προηγούμενη μορφή του.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Ο σχεδιασμός του Au Grand Zinc, βασίστηκε πάνω στα στοιχεία που συνθέτουν ένα κλασσικό bistro και αυτή ήταν η πρόκληση του έργου καθότι το κτήριο στο οποίο μεταφέρθηκε είναι αμιγώς μοντερνιστικό, με εμφανές το δομικό του σύστημα τόσο στο εσωτερικό όσο και στις όψεις του.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Το ξύλινο μπαρ, συμπληρώνεται με μπρούτζινες λεπτομέρειες στο υποπόδιο και την ποτηριέρα ενώ η βιτρίνα του μπαρ, από ξύλο οξιάς, με το μαρμάρινο φόντο και τις μπρούτζινες απλίκες συνθέτουν ένα ζεστό περιβάλλον για τους θαμώνες, στο οποίο μπορούν να απολαύσουν ένα ποτό πριν μεταφερθούν σε ένα από τα μαρμάρινα τραπέζια με τις μαντεμένιες βάσεις για να συνεχίσουν το γεύμα τους.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Τα έντονα θερμά χρώματα του εσωτερικού διαφοροποιούν το χώρο της σάλας από το χώρο του μπαρ. Στις εξωτερικές όψεις του καταστήματος προστίθενται ξύλινοι ταμπλάδες, οι οποίοι τελειώνουν σε μαρμάρινα περβάζια ενώ τα, καθ’ όλο το μήκος της όψης, συρόμενα προς τα πάνω ανοίγματα (γκιλοτίνες) του καταστήματος ενοποιούν το εσωτερικό του καταστήματος με τον εξωτερικό χώρο ο οποίος έχει επιπλωθεί με πολυθρόνες από μπαμπού και μαρμάρινες πλάκες τραπεζιών.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Photo © Κώστας Κατριός

Οι εξωτερικές όψεις έχουν επενδυθεί από επισμαλτωμένα πλακίδια τοποθετημένα σε μοτίβα που να παραπέμπουν στα κλασικά bistro. Ο φωτισμός του καταστήματος έχει σχεδιαστεί κυρίως με τη χρήση απλικών, οι οποίες δημιουργούν ένα διάχυτο αλλά ατμοσφαιρικό φωτισμό, ενώ τα ψυχρά χρώματα της εξωτερικής όψης έρχονται σε αντίθεση με το έντονα θερμό εσωτερικό φόντο.
Κάτοψη, © Cluster Architects

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο:Au Grand Zinc”, Τοποθεσία: Κέντρο Αθήνας – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Επιφάνεια: 72 τ.μ., Έτος Ολοκλήρωσης Έργου: Οκτώβριος 2017, Κείμενο Παρουσίασης: Cluster Architects, Φωτογράφιση: Κώστας Κατριός

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal