Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Στόχος των ιδιοκτητών ήταν να εισάγουν στη πόλη, το μεξικάνικο street – food, εντάσσοντας την υπαίθρια κατανάλωση φαγητού σε ένα χώρο εστιατορίου.

Το εστιατόριο στεγάζεται σε διώροφο κτίριο με υπόγειο. Το ισόγειο αποτελείται από τον κύριο χώρο, το αίθριο και την εσωτερική αυλή.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Ζητούμενο ήταν να συνδυαστούν η λογική της υπαίθριας κατανάλωσης φαγητού με αυτήν ενός τυπικού εστιατορίου με έναν λειτουργικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Επιπλέον, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος λιτός, αποφεύγοντας τα έθνικ στοιχεία που συναντά κανείς σε αντίστοιχους χώρους.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

“Oι κύριες λειτουργίες του εστιατορίου βρίσκονται στο ισόγειο, το οποίο διαιρείται σε δύο βασικά τμήματα”.

Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Στον κύριο χώρο του ισογείου διαμορφώνεται το selfservice, με τον πάγκο εξυπηρέτησης και την ανοιχτή προς το κοινό κουζίνα.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Εδώ, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα υπάρχει συνεχής ροή και εναλλαγή του κόσμου (είσοδος, κίνηση, αναμονή, έξοδος).
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Ένας πιο ιδιωτικός, άνετος και φιλόξενος χώρος δημιουργείται στο αίθριο, το οποίο είναι υπερυψωμένο σε σχέση με τον κύριο χώρο και διαχωρίζεται από αυτόν με κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Η διακόσμηση πραγματοποιείται μέσα από τα ίδια τα αρχιτεκτονικά – δομικά στοιχεία του χώρου (πολύχρωμα τσιμεντοπλακάκια, έγχρωμα μεταλλικά πάνελ, κεραμικά φωτιστικά, επίπλωση κλπ) και εμπλουτίζεται με γραφιστικά στοιχεία (ξύλινα μοτίβα, νέον, ξύλινη επένδυση εκτυπωμένη με πολύχρωμα στοιχεία) που διακριτικά υποδηλώνουν τη μεξικάνικη ταυτότητα του εστιατορίου.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

“Στον πρώτο όροφο διαμορφώθηκαν ως συνοδευτικές χρήσεις του εστιατορίου, μία αίθουσα εκδηλώσεων και ένας παιδότοπος”.

Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Η λύση που υιοθετήθηκε εδώ, ανταποκρίνεται στο βασικό concept του σχεδιασμού. Πολύχρωμα στοιχεία και «ζεστά» υλικά (ξύλινες εγκαταστάσεις – παιχνίδια, διαχωριστικό – διάτρητο πάνελ) κυριαρχούν στον παιδότοπο.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Η αίθουσα εκδηλώσεων σχεδιάστηκε ως ένας πιο επίσημος χώρος, ο οποίος εύκολα προσαρμόζεται έτσι ώστε να φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις.
Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Photo © Νικόλαος Κομίνης (Studio Kominis)

Στην αυλή, η οποία διαμορφώθηκε ως ένας κήπος με κάκτους, τοιχογραφίες κοσμούν τους περιβάλλοντες τοίχους.
Κάτοψη εστιατορίου, © km architecture studio

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τύπος έργου: Ανακαίνιση καταστήματος εστιάσης, Τοποθεσία: Κηφισιά – Αττική, Μελέτη – Κατασκευή: km architecture studio, Ομάδα μελέτης: Ελένη Κάτσαρη – Μυρτώ Ματθαίου, Ειδικοί συνεργάτες: Θ. Κονταξής (Γραφίστας) – X. Καρδαμάκης (Γραφίστας) – Α. Γλύκας (Εικαστικός) – Ζ. Νικολοπούλου (Εικαστικός), Εμβαδό: 250 m², Κείμενο παρουσίασης: km architecture studio, Φωτογραφίες: Νικόλαος Κομίνης

Προμηθευτές έργου:

Δάπεδα εσωτερικών χώρων: ΠΡΟΛΑΤ | ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (Τσιμεντοκονίες) – ΚΑΡΡΑΣ Π. & ΥΙΟΙ ΑΕΕ (Ξύλινα) – R-TILES (Τσιμεντοπλακάκια), Επίπλωση: ELECTRA EQUIPMENT – DRAKOPOULOS – ΕΔΡΑΝΟ – ALMECO, Φωτιστικά: ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΓΑΓΙΑΤΣΟΣ – ΠΕΤΡΙΔΗΣ ABEE – NEA POLIS, Εξοπλισμός κουζίνας: INOXHAND | ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δ. & ΣΙΑ ΕΕ, Είδη υγιεινής – Αξεσουάρ: ΒΑΡΕΛΑΣ, Συστήματα σκίασης: SUMMER STYLE – SANILΙA, Φυτά: ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ «ΚΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΧΥΦΥΤΑ»