Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο της αντικατάστασης όλου του φωτισμού των δρόμων αλλά και των ανοικτών κοινόχρηστων χώρων ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων, (πάρκα, πλατείες κ.λ.π), με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας.
Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο, είναι η σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα αποτυπώνει αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου δημοτικού φωτισμού, θα περιλαμβάνει μετρήσεις φωτεινότητας και ποιότητας φωτισμού, θα προτείνει τις βέλτιστες τεχνικές λύσεις και τεχνολογίες αντικατάστασης λαμπτήρων και βελτίωσης του δημοτικού φωτισμού, καθώς και χρηματοοικονομική εκτίμηση βιωσιμότητας του έργου.
Για το σκοπό αυτό στελέχη της Mott McDonald – της εταιρείας η οποία έχει αναλάβει το έργο – επισκέφθηκαν στο τέλος Ιουλίου τον Δήμο Χανίων και εκτός από τις συναντήσεις με στελέχη του Δήμου και την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού, προχώρησαν και σε επιτόπιες αυτοψίες σε όλες τις περιοχές του Δήμου (κυρίως τις περιαστικές), προκειμένου να αποκτήσουν πραγματική εικόνα της κατάστασης.
Ήδη, αυτήν την περίοδο, υλοποιείται το στάδιο της μελέτης που αφορά την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του δημοτικού φωτισμού και η οποία αναμένεται σε περίπου 4-6 μήνες να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί. Εκεί θα αποτυπωθεί και το τελικό εκτιμώμενο κόστος του έργου το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα» ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης, «από την Άνοιξη του 2016 ξεκινήσαμε απευθείας συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στο Δήμο Χανίων. Η EBRD είναι μία από τις τρεις θεσμικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Νοέμβριο του 2014 δραστηριοποιείται επίσημα στην Ελλάδα μετά από συμφωνία με το Ελληνικό Κράτος. Μετά από πολλές συναντήσεις με την διοίκηση της Τράπεζας στην Αθήνα και έπειτα από διαπραγμάτευση, καταλήξαμε στην συνεργασία μας για την αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού του Δήμου Χανίων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας».
Τον Μάρτιο του 2017, η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα ότι ξεκινάει συνεργασία με τρεις Δήμους της χώρας (Χανιά, Πειραιά και Κέρκυρα) προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα αντικατάστασης οδοφωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι διαθέτει το ποσό των 275.000 ευρώ για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και για τους τρεις Δήμους που επελέγησαν για συνεργασία.  H EBRD, επέλεξε με δικές της διαδικασίες τον ανάδοχο που θα αναλάβει εκ μέρους της την σύνταξη της ολοκληρωμένης μελέτης για το Δήμο Χανίων (και τους άλλους δύο Δήμους). Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Mott McDonald.

Εξοικονόμηση έως 700.000€

«Έχουμε ξεκινήσει σκληρή και συστηματική δουλειά για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη μελέτη. Βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του δημοτικού φωτισμού αλλά το έργο αυτό, εάν το δει κανείς στο σύνολό του είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που μπορούν να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στα Χανιά. Θα αναβαθμίσει σημαντικά το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού, θα βελτιώσει την ποιότητά του και θα μειώσει το κόστος τουλάχιστον κατά 50% με τις νέες τεχνολογίες λαμπτήρων και τα σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης. Η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέχρι και 700.000 ευρώ ετησίως κι έτσι θα εξοικονομηθούν χρήματα και για το Δήμο και κατ’ επέκταση για τους δημότες», τονίζει στα «Χανιώτικα Νέα» ο κ. Φραγκάκης.
Προσθέτει δε, ότι «εξίσου σημαντική είναι η ωφέλεια για το περιβάλλον αφού θα συμβάλλουμε σημαντικά στην μείωση εκπομπών ρύπων και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».
«Η επιλογή του Δήμου Χανίων από την EBRD για συνεργασία σε αυτό το μεγάλο έργο, είναι απόδειξη της σοβαρότητας, της αξιοπιστίας και της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα. Κι εδώ οφείλω να συγχαρώ και την υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου που έχει αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και παλεύει καθημερινά, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να κρατήσει σε ένα καλό επίπεδο το δίκτυο φωτισμού μας», καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων.

Το έργο

Το έργο του Δήμου Χανίων αφορά την αντικατάσταση όλου του φωτισμού των δρόμων αλλά και των κοινόχρηστων χώρων ιδιοκτησίας του (πάρκα, πλατείες κλπ). Αφορά επίσης την υλοποίηση φωτομετρικής μελέτης για την βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού ειδικά στους δρόμους. Τέλος το έργο αφορά – εκτός την αντικατάσταση- και την συντήρηση του φωτισμού για κάποια χρόνια.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Σχόλια

σχόλια