Τις δύο αποφάσεις που αφορούν στη διαδικασία αναστολής της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα για τρία έτη, μέχρι το τέλος του 2022, υπέγραψε χθες, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ειδικότερα, η πρώτη απόφαση καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού ήδη εκπεσθέντος φόρου για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.
Υπεθυμίζεται ότι, στην αγορά ακινήτων, ανέμεναν εδώ και καιρό την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων νομοθετικών αποφάσεων και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για σχεδόν 90.000 ακίνητα, τα οποία έχουν ανεγερθεί μετά το 2006 και παραμένουν μέχρι σήμερα απούλητα. Παράλληλα, από το νέο καθεστώς θα επωφεληθούν και όσα ακίνητα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται μέχρι και το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ σε συνδυασμό με άλλες, ήδη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και την ενίσχυση του συνόλου των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών.