Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Το project αφορά στο σχεδιασμό ενός χώρου ευεξίας, σε ένα χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα, επιφάνειας 200 τ.μ., σε μία από τις ιστορικότερες και ομορφότερες οικοδομές της πόλης, χτισμένη την περίοδο του μεσοπολέμου, του προηγούμενου αιώνα.

Ο χώρος που δόθηκε στο γραφείο OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, ήταν διαμορφωμένος σαν διαμέρισμα, με ψηλοτάβανα και ευρύχωρα δωμάτια, φύλινα δρύινα δάπεδα και διακοσμημένες οροφές.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Καθώς η οικοδομή ήταν διατηρητέα, δεν χρειάστηκε να γίνουν δραστικές επεμβάσεις”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Έτσι, διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του χώρου, οι επεμβάσεις έγιναν σε ένα δεύτερο επίπεδο, μπροστά από την υφιστάμενη κατάσταση, λειτουργώντας υποστηρικτικά σε αυτήν αλλά και στη νέα χρήση.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Ζητούμενο του σχεδιασμού, ήταν η δημιουργία ενός χώρου ευεξίας, όπου θα προσφέρονται υπηρεσίες περιποίησης και χαλάρωσης”.

Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να δουλέψουν με βασικά εργαλεία το ξύλο και το φως, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα για έναν τέτοιο χώρο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Οι ξύλινες επιφάνειες, επιλέχθηκαν να μην είναι συμπαγείς, αλλά διάτρητες, με σκοπό να φωτιστούν και να πέσουν σκιές στα δάπεδα και στους τοίχους”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Με αυτόν τον τρόπο, άλλαξε δραματικά η εικόνα ενός πρώην χώρου κατοικίας και δημιουργήθηκε ένας καινούργιος πολυεπίπεδος μικρόκοσμος, με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, γωνίες και νέους χώρους.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Στόχος των OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, ήταν να αναδείξουν τον ιστορικό χαρακτήρα του χώρου, συντηρώντας και επιδιορθώνοντας τα δάπεδα, τα κουφώματα και τα γύψινα διακοσμήτικά των οροφών και σε ένα δεύτερο επίπεδο, μπροστά από όλα αυτά και χωρίς να τα αγγίζουν, τοποθετήθηκαν όλες οι νέες κατασκευές και ο φωτισμός.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Η σύνθεση του νέου πλέον χώρου ευεξίας, συμπληρώθηκε από τις τοιχογραφίες, με θεματολογία ανάλογη με τη νέα χρήση”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Τhe Atmosphere Spa, Τύπος έργου: Μετατροπή διατηρητέου κτίσματος (πρώην διαμέρισμα) σε χώρο ευεξίας, Τοποθεσία: Τσιμισκή 59 – Θεσσαλονίκη – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Επιφάνεια: 200 m², Έτος υλοποίησης: Ιούλιος 2019, Κείμενο παρουσίασης: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς

Προμηθευτές έργου:

Γυψοσανίδες: EASYSTRUCT, Έπιπλα: MASTERWOOD, Sauna – Jacuzzi: ACRILAN, Είδη υγεινής Πλακάκια: GEO AGNO, Ρολά: WINDOW DG, Φωτισμός: BRIGHT

English description: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS changed the “image” of an old preserved residential space, into a new wellness and spa area, called “The Atmosphere Spa”, located in the center of the city of Thessaloniki, Greece.

The project concerns the design of a wellness and spa space, in the center of the city of Thessaloniki. It is an apartment of an approximate area of 200sqm, in one of the most historic and beautiful block of flats of the city, built during the interwar period of the last century.
Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

“The space has high ceilings and spacious rooms, oak floors and plaster decorated ceilings”.

Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

As the building is preserved by the legislation, OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS did not perform any drastic interventions. Thus, maintaining the basic characteristics of the flat, all their interventions were made on a second level, in front of the existing situation.
Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

They were asked to design a wellness area where care and relaxation services will be offered to the client. So, they chose to work with wood and light as their basic tools, in order to create the atmosphere for such a space.
Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

“The wooden constructions were designed to be perforated, in order to use the light and create a shadow play on walls and floors”.

In this way, they dramatically changed the image of a residential space, into a new multi-level microcosm with atmospheric lighting, corners and new spaces.
Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

“Architect’s aim, was to highlight the historic character of the apartment and at the same time to produce this new microcosm on a second level”.

Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

So, they maintained, fixed and reused the existing floors, doors and plaster decorations of the ceilings and they placed all the new elements (furniture, room separators, decorations and lighting), keeping a distance from the old.
Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

The synthesis of the new area of ​​wellness was complemented by murals”.

Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photo © Pygmalion Karatzas

Facts & Credits:

Project title: The Atmosphere Spa, Project type: The transformation of an old preserved residential space into a new wellness and spa area, Location: Tsimiski 59 – Thessaloniki – Greece, Architectural Firm – Lead Architects: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Area: 200sqm, Completion Year: July 2019, Text: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS, Photography: Pygmalion Karatzas