Φωτογραφίες: fotomaris
TSIALOS

Μετά από 42 συναπτά έτη στο χώρο της επιχειρηματικότητας, ο όμιλος «ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.» εγκαινίασε πρόσφατα τα νέα κεντρικά γραφεία του σε κτίριο επί της οδού Καζαντζίδη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Οι νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό και βιομηχανικό χώρο, καθώς και οι αναπτυσσόμενες δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας, κατέστησαν απαραίτητο ένα σύγχρονο, λειτουργικό και βιώσιμο περιβάλλον εργασίας. Η διοίκηση του ομίλου έθεσε ως στόχο του σχεδιασμού τη δημιουργία ενός σύγχρονου, τεχνολογικά προηγμένου εργασιακού χώρου που προάγει τη δημιουργικότητα, το φιλικό και ταυτόχρονα επαγγελματικό χαρακτήρα.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Το τριώροφο κτίριο δεσπόζει επιβλητικά, με τη σχεδόν τριγωνική του κάτοψη και τα εκτεταμένα τρισδιάστατα υαλοπετάσματα των όψεων που προβάλλουν ακανόνιστα εντείνοντας την εξωστρέφειά του, πάνω σε κεντρικό οδικό κόμβο που συνδέει την πόλη με τη βιομηχανική και τουριστική περιοχή, ενώ προέκυψε από επέμβαση σε υφιστάμενο ημιτελές κτίσμα με την προσθήκη ενός ορόφου.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Ο δυναμικός γεωμετρικός σχεδιασμός επεκτείνεται και στο εσωτερικό του, όπου η αρχιτεκτονική επέμβαση εμπνεύστηκε από τους τομείς δραστηριότητας του ομίλου, με επιρροές, ανά όροφο, από το βιομηχανικό χαρακτήρα, από το φιλόξενο ξενοδοχειακό περιβάλλον και από το χώρο της ενέργειας.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Η reception στο ισόγειο, επενδεδυμένη με κάθετες ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες, κοσμείται από ένα παγκόσμιο χάρτη από γαλβανισμένη λαμαρίνα με ρολόγια, ενώ στο χώρο αναμονής ξεχωρίζει  η κάθετη σύνθεση με αποχυμωμένα φυλλώματα.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Σε συνέχεια της υποδοχής, έχουν τοποθετηθεί σε παράταξη χώροι γραφείων. Τοίχοι, κατασκευασμένοι από μελαμίνη (ίδια με αυτή των επίπλων) και γυαλί, διαχωρίζουν τους χώρους εργασίας, ενοποιούν τις κεκλιμένες οροφές γυψοσανίδας, μειώνουν το διώροφο ύψος και αφήνουν άπλετο το φυσικό φως να διαχέεται στο εσωτερικό. Εκατέρωθεν αυτών, στηρίζονται γραμμικά φωτιστικά σε σχήμα «Π» που φωτίζουν το χώρο εργασίας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη γεωμετρία του.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Διασχίζοντας το διάδρομο συναντάμε σε ανοικτή κάτοψη το διώροφο χώρο του εξαγωγικού. Ξύλινες δοκίδες κρέμονται σε στοίχιση καταμεσής από τη γυμνή οροφή, δημιουργώντας μια διάτρητη επιφάνεια που γλιστρά στον τοίχο και μετατρέπεται σε ερμάρια. Παράλληλα, κρύβει τον μηχανολογικό εξοπλισμό και την καλωδίωση ενσωματώνοντας όμως διάσπαρτα γραμμικά φωτιστικά σώματα.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Στο βάθος του χώρου αποκαλύπτεται η κρεμαστή από ανοξείδωτες ντίζες ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι με το χώρο μηχανογράφησης, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν οι μεταλλικοί εμφανείς αεραγωγοί. Χαμηλά διαχωριστικά επιμερίζουν τους χώρους εργασίας σε τετράδες, οκτώ κόκκινες βιομηχανικές καμπάνες ορίζουν νοητά τις θέσεις εργασίας, ενώ διάσπαρτα κόκκινα και γκρι μαξιλάρια στις ποδιές των υαλοστασίων δημιουργούν κυψέλες χαλάρωσης.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Στο κέντρο του ισογείου βρίσκεται η αίθουσα συσκέψεων και τηλεδιάσκεψης που οριοθετείται με διάφανα ηχομονωτικά υαλοστάσια, ενώ κάθετα ηλεκτρικά ρόλερ δίνουν τη δυνατότητα απομόνωσης και συσκότισης, εδώ και σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί τα γραφεία των πωλητών, τον εκθεσιακό χώρο, δύο αίθουσες συσκέψεων καθώς και δωμάτιο μασάζ. Οι χώροι διατάσσονται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο στο οποίο δεσπόζει το καθιστικό με την ελιά, δημιουργώντας χώρο εκτόνωσης και χαλάρωσης. Γυάλινες πόρτες περί άξονα ενοποιούν τους μέσα με τους έξω χώρους ενώ γραμμικά φωτιστικά  παρατάσσονται σε τοίχους και οροφές.

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

Φωτογραφίες: fotomaris

 Η διοίκηση στεγάζεται στο Β’ όροφο, εξυπηρετείται από ανεξάρτητη reception και κάθε γραφείο της έχει δικό του καθιστικό με τζάκι και λουτρό. Ο φαρδύβενος δρυς που χρησιμοποιείται σε επενδύσεις και επίπλωση προσδίδει επιπλέον ζεστασιά.

Φωτογραφίες: fotomaris

Οι λεπτομέρειες από χρυσή πατίνα στα έπιπλα και οι διακριτικές φωτεινές ταινίες σε τοίχους, οροφή και κολώνες διακοσμούν χωρίς να βαραίνουν. Όλοι οι όροφοι στρώνονται με γρανιτένια πλακάκια με όψη κ υφή πατητής τσιμεντοκονίας εκτός τα διοικητικά γραφεία όπου τα πλακάκια μιμούνται ξύλο στα χρώματα της επίπλωσης.

Κάτοψη Ισογείου

Κάτοψη Παταριού

Κάτοψη Α’ Ορόφου

Κάτοψη Β’ Ορόφου

Τομές Α’ Ορόφου

Τομές Α’ Ορόφου

Τομές Ισογείου

Τομές Ισογείου

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κτίριο Γραφείων Ομίλου Εταιριών, Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης, Αρχιτεκτονική Μελέτη/Στατική Μελέτη/Επίβλεψη: Γιώργος Συντιχάκης – Μηνάς Συντιχάκης – Μίλτος Συντιχάκης, Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικών Χώρων/Σχεδιασμός επίπλων & αντικειμένων/Επίβλεψη: Κυριακή Δασκαλάκη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μηχανολογική Μελέτη: Γιώργος Αμανάκης (Μηχανολόγος Μηχανικός), Κείμενο & Παρουσίαση Κτιρίου από την: Κυριακή Δασκαλάκη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Χρόνος Μελέτης: 2016, Χρόνος Κατασκευής: 2016 – 2017, Φωτογραφίες: fotomaris

Visit KMD Architecture + Construction’s WEBSITE | FACEBOOK PAGE | INSTAGRAM |LINKEDIN | PINTEREST



Σχόλια

σχόλια