Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

kostal

Το κατάστημα ROUNTOS WOODEN FLOORS βρίσκεται στη Λεωφ. Κηφισίας στο Μαρούσι στο ισόγειο γωνιακού κτιρίου με εσωτερικό πατάρι. Πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό του καταστήματος αποτέλεσε η ανάδειξη των ίδιων των προϊόντων της επιχείρησης, τόσο ως εκθέματα αλλά και ως αναπόσπαστα κατασκευαστικά κομμάτια της σχεδιαστικής πρότασης.

“Χρησιμοποιώντας το ξύλο ως βασικό υλικό και αξιοποιώντας με τον βέλτιστο τρόπο τον χώρο του καταστήματος, με σκοπό να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο περιβάλλον με στοιχεία υψηλής αισθητικής”.

Οι πρόσθετες κατασκευές επιλέγεται να κατασκευασθούν κυρίως από μέταλλο, προκειμένου να ξεχωρίζουν από τα προϊόντα του καταστήματος, αλλά και να συμβάλλουν δημιουργικά στο παιχνίδι της σύνθεσης.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

“Καθοριστικό στοιχείο της ανάδειξης των προϊόντων αποτελεί και ο φωτισμός των εκθεμάτων, σηματοδοτώντας και αναδεικνύοντας τα σημεία έκθεσης των προϊόντων αλλά και τις ίδιες τις ξύλινες κατασκευές”.

Στην είσοδο του καταστήματος δημιουργείται ένας προθάλαμος με διάτρητο μεταλλικό πλέγμα από γεωμετρικά μοτίβα, επιδιώκοντας από την μία τον διαχωρισμό του χώρου της εισόδου από το υπόλοιπο κατάστημα, αλλά ταυτόχρονα παρέχοντας και οπτική επαφή με αυτό.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Η κατασκευή αυτή στην ουσία υποδέχεται τον επισκέπτη-πελάτη, παρέχοντας του τη δυνατότητα να διακρίνει το εσωτερικό του καταστήματος, ενώ στη συνέχεια τον οδηγεί σε αυτό, καθορίζοντας τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Το ισόγειο του καταστήματος έχει χωρισθεί σε δύο διακριτούς χώρους με τις συνθετικές επιλογές να καθορίζουν την χρήση του κάθε τμήματος. Στο πρώτο τμήμα τοποθετείται η κυρίως έκθεση των προϊόντων του καταστήματος, ενώ στο δεύτερο το πιο ιδιαίτερο κομμάτι της έκθεσης, τα γραφεία και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ η έκθεση συνεχίζεται και στο πατάρι.

“Η συγκεκριμένη διαμόρφωση ακολουθεί ένα καθαρό σχεδιασμό της κάτοψης με σκοπό να δημιουργηθούν μεγάλοι ανοιχτοί χώροι πώλησης και έκθεσης στους οποίους να χρησιμοποιείται αλλά και να αναδεικνύεται το προϊόν της επιχείρησης”.

Ο προθάλαμος οδηγεί είτε στο πρώτο τμήμα της ενιαίας έκθεση, είτε στο κέντρο του πίσω χώρου, η είσοδος του οποίου επενδύεται με ξύλινη κατασκευή σε σχήμα Π με το ίδιο ξύλο να συνεχίζεται και στο δάπεδο του χώρου.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Στο χώρο αυτό, επιλέγεται να τοποθετηθούν τα πιο ιδιαίτερα και συλλεκτικά προϊόντα, καθώς επίσης και τα γραφεία του καταστήματος. Στο βάθος, στην κύρια στην ουσία όψη, δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος για τα πιο ιδιαίτερα εκθέματα, τα οποία τοποθετούνται σε κατακόρυφα μαύρα μεταλλικά πλαίσια, δίνοντας την αίσθηση συλλεκτικών πινάκων ζωγραφικής, ενώ η πλάτη επενδύεται με μαύρο ψαροκόκκαλο, αποτελώντας ένα ουδέτερο αλλά και ξεχωριστό φόντο για τα εκθέματα.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Δίπλα από τον χώρο της έκθεσης δημιουργείται ένας χώρος γραφείου, διαχωρίζεται με ξύλινη κατασκευή βιβλιοθήκης, ενώ στο πίσω τμήμα τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι του μαγαζιού.

“Η «πλάτη» του γραφείου τονίζεται επίσης με ξύλινη επένδυση με ιδιαίτερο μοτίβο (με μορφή λέπι), η οποία αναδεικνύεται με τον κατάλληλο κρυφό φωτισμό”.

Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Στο τμήμα της κυρίως έκθεσης στην είσοδο του καταστήματος τοποθετείται στο δάπεδο ξύλο μεγάλης αντοχής, ενώ τα εκθέματα αναρτώνται σε μεταλλική κατασκευή στον τοίχο, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη πινελιά χωρίς να αποσπά την προσοχή από το ίδιο το προϊόν.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Αντίστοιχο μεταλλικό πλέγμα τοποθετείται στην οροφή του καταστήματος από το οποίο κρέμονται φυτά για να «μαλακώσει» η συνολική εικόνα του χώρου, αλλά και ένα ιδιαίτερο φωτιστικό Viisi της εταιρείας Panzeri σε μορφή chopsticks, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την δυναμική και την μίνιμαλ αισθητική του χώρου.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Τα συγκεκριμένα φωτιστικά σε συνδυασμό με τις κατάλληλες επιλογές φωτισμού στον υπόλοιπο χώρο, όπως τα γραμμικά σποτ περιμετρικά της έκθεσης που φωτίζουν τα εκθέματα, η χρήση του κρυφού φωτισμού σημειακά για να τονισθεί το στοιχείο του ξύλου, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα με αίσθηση κλασικής κομψότητας και αρμονίας, χωρίς υπερβολές και περιττά στοιχεία, με έμφαση στο προϊόν του καταστήματος.
Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Κατάστημα “ROUNTOS WOODEN FLOORS” στην Αθήνα / Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Photo © Δημήτρης Σπύρου

Το πατάρι του καταστήματος που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης, συνδέεται με τον υπόλοιπο χώρο με ξύλινα σκάλα, η οποία μέσω του κατάλληλου φωτισμού αναδεικνύει για ακόμα μία φορά το στοιχείο του ξύλου.
Κάτοψη Ισογείου, © G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης)

“Τα μεταλλικά στοιχεία που συνοδεύουν τη συνολική σύνθεση συνδυάζονται αρμονικά με τη ζεστασιά του ξύλου με σκοπό να αποτελέσουν διακριτό κομμάτι μέσα στο κατάστημα, χωρίς όμως να επισκιάσουν τα ίδια τα προϊόντα-εκθέματα”.

Κάτοψη Παταριού, © G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης)

Το μοτίβο του ψαροκόκαλου που επιλέχτηκε για το κιγκλίδωμα του παταριού αλλά και για την όψη, δημιουργεί μια ενιαία μετώπη στο εξωτερικό του καταστήματος, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη βάση για την τοποθέτηση της πινακίδας του καταστήματος.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κατάστημα ξύλινων δαπέδων “ROUNTOS WOODEN FLOORS”, Κατηγορία: Επαγγελματικοί χώροι, Τοποθεσία: Λεωφόρος Κηφισίας – Μαρούσι – Αθήνα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης), Επίβλεψη: G2LAB (Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης) – Σπύρος Μαργέτης, Έτος Ολοκλήρωσης: 2018, Παρουσίαση Έργου από τους: G2LAB – Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης, Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

Προμηθευτές Έργου:

Φωτισμός: Luminart – Αντωνιάδης, Viisi κεντρικό φωτιστικό: Prolight, Φυτά: Abararam, Καρέκλες – Σκαμπό: Almeco