Συνεχίζεται ο έλεγχος του φακέλου με τα δικαιολογητικά-πιστοποιητικά του διαγωνισμού για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου ενώ το παρασκήνιο πίσω από την προ-διαγωνιστική είναι όπως φαίνεται πλούσιο.

Εδώ και μήνες είχε γίνει σχεδόν σαφές ότι οι Κινέζοι θα κατέβουν να πάρουν το αεροδρόμιο της Κρήτης σχεδόν ασυζητητί. Επίσης η δεδομένη παρουσία του γνωστού διδύμου Άκτωρ-Vinci δημιουργούσε την πεποίθηση ότι θα γίνει σκληρή μάχη για τη διεκδίκηση του έργου. Η ΤΕΡΝΑ φαινόταν ως το απόλυτο αουτσάιντερ μπροστά στους δύο πρώτους αλλά τελικά φαίνεται ότι ήταν και η πιο καλά προετοιμασμένη.
Όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να δώσει μία τελευταία παράταση, μάλλον δεν έγινε ιδιαίτερα πιστευτό ότι θα είναι όντως η τελευταία, μετά από 11 συνεχόμενες παρατάσεις του έργου. Τελικά το Υπουργείο το εννοούσε «αιφνιδιάζοντας» κατά κάποιο τρόπο τους 2 κυρίαρχους διεκδικητές που ο καθένας πίστευε ότι θα πάρει το έργο.
Η ΤΕΡΝΑ έχοντας στο πλάι της τον απαραίτητο operator για το Αεροδρόμιο, την Ινδική GMR, είχε δημιουργήσει το περιβάλλον που χρειαζόταν για να κατέβει και έτσι και έγινε. Μάλιστα πληροφορίες από την αγορά λένε ότι ήταν έτοιμοι ήδη από τον Σεπτέμβριο. Ο διαγωνισμός έγινε και η ΤΕΡΝΑ-GMR ήταν οι μοναδικοί παίκτες.
Ως εδώ καλά …μέχρι που τελικά φάνηκε πως δεν είμαστε σε μία ακόμα κλασική περίπτωση ενός μόνο υποψήφιου σε ένα μεγάλο έργο. Η Vinci που είχε ζητήσει μία τελευταία παράταση για να κατεβάσει μία ανταγωνιστική προσφορά με βάση τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σιωπηλά μεν, διαμαρτύρεται για την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών που της στέρησε την ευκαιρία να συμμετάσχει. 
Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην «σκακιέρα» του διαγωνισμού είναι η απόφαση που θα λάβει η επιτροπή του διαγωνισμού με την ολοκλήρωση του πρώτου φακέλου. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έργο θα κυλήσει υπέρ της ΤΕΡΝΑ που θα έχει στα χέρια της το συμβόλαιο των 850 εκατομμυρίων, το πρώτο μεγάλο έργο παραχώρησης μετά το 2006 και τους αυτοκινητόδρομους.
Μετά θα ακολουθήσει το άνοιγμα της τεχνικής προσφοράς για να ακολουθήσει στο τέλος το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς όπου και εδώ έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο. Πηγές από την εταιρεία μιλούν για εξαιρετικά συμφέρουσα προσφορά με ένα σημείο «κλειδί». Ποιο είναι αυτό; η χρηματοδότηση. Όλα αυτά μένει να τα δούμε εάν φτάσουμε εκεί.
Γιατί αν ζυγίσουμε και τη δεύτερη περίπτωση για μία αρνητική αξιολόγηση σίγουρα μιλάμε για κατάρρευση του διαγωνισμού με ότι αυτό μπορεί να σημάνει, μιας και το Υπουργείο θα πρέπει από την αρχή να κάνει τον διαγωνισμό με ότι αυτό σημαίνει για το έργο. Όμως προς το παρόν το σενάριο είναι ανοιχτό.
Από την πλευρά του το Υπουργείο κρατά χαμηλούς τόνους και πολύ υψηλόβαθμα στελέχη λένε πως αν η προσφορά είναι υπέρ του συμφέροντος του Δημοσίου τότε δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει. Το βέβαιο είναι ότι και αυτός ο διαγωνισμός αναμένεται «συναρπαστικός» ως προς την εξέλιξη του και το 2017 θα μας επιφυλάξει και το τι μέλλει γεννέσθαι.

Γράφει ο Νίκος ΚαραγιάννηςΠηγή: www.ypodomes.com