kostal

Η NP Constructions απέσπασε το βραβείο της καλύτερης συμμετοχής στον τομέα Ανακατασκευής Κτιρίου σε Πολυκατοικία, στα Residential Development Awards 2020 με το Project Kallirois.

Το έργο αφορά την πλήρη αναδιαμόρφωση κτιρίου 700 τ.μ. τεσσάρων ορόφων στην περιοχή Κουκάκι Αττικής. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που υλοποιήθηκε για λογαριασμό εταιρίας ασιατικών συμφερόντων.
Στόχος του εγχειρήματος ήταν η μετατροπή του κτιρίου από μια απλή πολυκατοικία σε ένα σύγχρονο κτίριο, ενεργειακά και αισθητικά αναβαθμισμένο, το οποίο θα ικανοποιεί τις ανάγκες ενός απαιτητικού αγοραστή. Με ιδιαίτερη προσοχή πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι διαθέσιμοι χώροι.
Ειδικότερα, το κτίριο είναι κατασκευής του 1976 και στην αρχική του κατάσταση αποτελούταν από 5 κατοικίες, οι οποίες εκτείνονταν από τον δεύτερο έως και τον τέταρτο όροφο και μία βιομηχανία ρούχων, η οποία καταλάμβανε το ισόγειο και τον πρώτο όροφο.
Μετά το πέρας της ανακατασκευής δημιουργήθηκαν 9 κατοικίες, δύο σε κάθε όροφο από 70 μέχρι 80τ.μ. και μία στο ισόγειο 140 τ.μ. Επίσης, κατασκευάστηκε ένα κατάστημα 69 τ.μ. στο ισόγειο, ένας χώρος γυμναστηρίου στο υπόγειο και ένα πράσινο Roof Garden με κουζίνα, WC, BBQ, ξυλόφουρνο, ξαπλώστρες και καθιστικά για κοινή χρήση.
Για ευκολότερη πρόσβαση στον χώρο του γυμναστηρίου πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκβάθυνσης του φρεατίου ανελκυστήρα προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα στάση στο υπόγειο.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν υψηλής αισθητικής και ποιότητας όπως βακελίτης σε ντουλάπες και κουζίνες, μασίφ δρύινοι πάγκοι, rectificado πλακίδια σε δάπεδα και λουτρά, κρύσταλλα triplex 8+8mm στους εξώστες. Η καμπίνα του ανελκυστήρα αντικαταστάθηκε με νέα υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε εφαρμογή θερμοπρόσοψης στις όψεις του και τα κουφώματα αλουμινίου ήταν της εταιρείας EUROPA σειρά 8500 με τεχνολογία θερμοδιακοπής και διπλά ενεργειακά κρύσταλλα τεσσάρων εποχών.
Η θέρμανση των διαμερισμάτων καλύπτεται από θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ, τα οποία τροφοδοτούνται από αυτόνομους επίτοιχους λέβητες αερίου με τεχνολογία συμπύκνωσης κλειστού θαλάμου. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε σε μορφή ασύμμετρης γεωμετρίας περιμετρικά του κτιρίου καθώς και στους δύο από τους τέσσερις εξώστες έδωσε στο κτίριο νέα πνοή και προσέδωσε μία νότα πολυτέλειας!
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η NP Constructions ήταν η στήριξη του μεταλλικού σκελετού πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε η ξύλινη επένδυση της όψης. Η παλαιότητα του φέροντα οργανισμού σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος της κατασκευής αύξησε σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας της υλοποίησης του έργου.
Για τον λόγο αυτό εκπονήθηκε στατική μελέτη η οποία εφαρμόστηκε προκειμένου να επιτευχθεί η προσδοκώμενη ασφάλεια της κατασκευής. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού.
Ένα άλλο σημείο της κατασκευής το οποίο παρουσίασε αυξημένη δυσκολία ήταν η αντιμετώπιση της υγρασίας στον χώρο του ισογείου. Το πρόβλημα της υγρασίας έδραζε στο πίσω μέρος του οικοπέδου, το οποίο βρισκόταν χαμηλότερα σε ύψος από το συνορεύον οικόπεδο, γεγονός που είχε ως επακόλουθο μεγάλες ποσότητες νερού να εισέρχονται στον χώρο που θα κατασκευαζόταν το ισόγειο διαμέρισμα.
Μέσω υπόγειων καναλιών περισυλλογής των όμβριων υδάτων και με την εκτεταμένη χρήση τσιμεντοειδών μονωτικών υλικών αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η ιδιαιτερότητα του προβλήματος.
Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς αποτελεί το Roof Garden, το οποίο κατασκευάστηκε προς χρήση όλων των ενοίκων. Εφαρμόστηκε μόνωση με την χρήση ασφαλτόπανου και στη συνέχεια κατασκευάστηκε ο μεταλλικός σκελετός πάνω στον οποίο τοποθετήθηκε το deck. Πριν την μόνωση τοποθετήθηκαν όλες οι βάσεις της ξύλινης πέργκολας.
Οι πέργκολες αποτελούνταν από δοκάρια 30x600cm (σκελετός) και 14x14cm δοκάρια κάθετα τοποθετημένα στον σκελετό. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν μεγάλης διατομής δοκάρια στον σκελετό ήταν για να αποφευχθεί η χρήση πολλών υποστυλωμάτων. Σημαντική συμβολή στη λειτουργικότητα του χώρου προσδίδει η παρουσία κοινόχρηστης κουζίνας και WC. Μια γωνία συνάθροισης και φαγητού έχει πάρει την θέση της στο πίσω μέρος της ταράτσας.
Εκεί κατασκευάστηκε BBQ, ξυλόφουρνος και μια custom τραπεζαρία η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 8 άτομα. Η αυξημένη φύτευση στο δώμα του κτιρίου ήταν προτεραιότητα για την ομάδα της NP Constructions. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κατασκευαστούν ζαρντινιέρες με φύτευση αειθαλών φυτών η οποία συντηρείται από αυτόματο σύστημα άρδευσης.
Αντίστοιχός χώρος πρασίνου δημιουργήθηκε και στο πίσω μέρος του διαμερίσματος του ισογείου, ο οποίος είναι ορατός και από το σαλόνι αλλά και από τις κρεβατοκάμαρες. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στην μελέτη φωτισμού του δώματος και γενικότερα του κτιρίου ο οποίος είναι χαμηλός και ατμοσφαιρικός. Τέλος, η ομάδα των διακοσμητών της εταιρείας εστίασε στην προσεχτική επιλογή των επίπλων προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονοι χώροι υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.

Τι αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία NP Constructions:
«Όραμα της εταιρίας μας ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου το οποίο δεν θα ταυτίζεται με την παρωχημένη εικόνα, από αρχιτεκτονικής άποψης, παλαιών κτιρίων αλλά με την εικόνα σύγχρονων, πολυτελών κατασκευών και κυρίως να είναι φιλικών προς τους χρήστες και το περιβάλλον. Ανταποκρινόμενο πλήρως αισθητικά, κατασκευαστικά και ενεργειακά στις απαιτήσεις της εποχής αποτελεί χωρίς υπερβολή ένα έργο κόσμημα για την περιοχή, καλύπτοντας τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο παραδόθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρία στις 12/10/2019 ενώ τα διαμερίσματα είχαν πουληθεί στο σύνολό τους μέχρι και τις 20/11/2020.
Ίσως και ο βασικότερος παράγοντας που χαρακτηρίζει την επιτυχία τόσο του συγκεκριμένου έργου όσο και των υπολοίπων, είναι η σταθερότητα του επιστημονικού προσωπικού με βαθιά και εξειδικευμένη γνώση και πολυετή εμπειρία. Η ομάδα απαρτίζεται από δύο Πολιτικούς Μηχανικούς, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Μηχανολόγο Μηχανικό και δύο διακοσμητές. Πέρα όμως από το επιστημονικό προσωπικό, άξιο αναφοράς είναι ότι η εταιρία διαθέτει και σταθερά συνεργεία όλων των ειδικοτήτων που συντελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των ιδεών μας. Είναι σπάνιο στον κατασκευαστικό τομέα μία εταιρία να πορεύεται με σταθερούς συνεργάτες σε όλα τα πόστα και αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία!»