Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

O υπό μελέτη χώρος (συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ.) εντοπίζεται στο ισόγειο τυπικού κτιρίου γραφείων στην Αθήνα επί της Λεωφόρου Συγγρού. Βασικό αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσαν η ανακατανομή της εσωτερικής δομής της κάτοψης και ο επαναπροσδιορισμός του αισθητικού χαρακτήρα της έτσι ώστε το σύνολο του χώρου να καλύπτει λειτουργικά και ποιοτικά τις τρέχουσες ανάγκες της νέας εταιρείας.  

Αναφορικά με την λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων αναπροσαρμόζεται με την ζωνοποίηση των λειτουργιών τοποθετώντας το χώρο υποδοχής και χώρο αναμονής στην είσοδο επί της Συγγρού, έναν μεγάλο ενιαίο χώρο εργασίας με τη δομή της ανοιχτής κάτοψης στο κέντρο και τους βοηθητικούς χώρους στα όρια του προαναφερθέντος.  
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Αναλυτικά, στην είσοδο επί της Λεωφόρου Συγγρού ο χώρος της υποδοχής παραλαμβάνει τους επισκέπτες και η περιοχή της αναμονής προβάλει την ταυτότητα και το αντικείμενο της εταιρείας. Μία μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων φιλοξενεί τις σημαντικές συναντήσεις και αποπνέει σοβαρότητα, αυστηρότητα και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Kεντρικά τοποθετείται με τη μορφή της ανοιχτής κάτοψης ένας ενιαίος εργασιακός χώρος που προωθεί τη συνεργασία και προάγει το διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων.
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην επιλογή των υλικών με στόχο τη βελτιστοποίηση των συνθηκών εργασίας, την αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και την αισθητική αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Προς την κατεύθυνση αυτή, βινυλικά δάπεδα μεγάλης αντοχής χρησιμοποιούνται για να σηματοδοτούν τους χώρους κίνησης ενώ ποιοτικά πλακίδια μοκέτας προσδίδουν ζεστασιά στους χώρους εργασίας.
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Ηχοαπορροφητικά πανέλα τοποθετούνται επικαθήμενα σε όλες τις επιφάνειες εργασίας και ένας πράσινος τοίχος διαστάσεων 15 τ.μ. σε συνδυασμό με επιδαπέδια και επιτραπέζια πράσινα στοιχεία δημιουργούν μικροκλίμα, βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και φιλτράρουν τον αέρα.  
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Στις παρειές του κεντρικού χώρου εργασίας εντοπίζονται τρεις δομές κλειστού τύπου: χώροι συγκεντρώσεων, χώροι  συνάθροισης και χαλάρωσης και τέλος διευθυντικές αίθουσες.

Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Μικρότερες βοηθητικές αίθουσες με το χαρακτήρα ήσυχων ζωνών συνεργασίας όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη φιλοξενία ενδοεταιρικών συγκεντρώσεων, χώροι ξεκούρασης και ηρεμίας που ενθαρρύνουν το δημιουργικό διάλογο και τέλος χώροι εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών που απαιτούν ιδιωτικότητα και ηχητική απομόνωση.
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Οι προαναφερθέντες χώροι οριοθετούνται με κρυστάλλινα χωρίσματα και ειδικές μεμβράνες που αποδίδουν την απαιτούμενη ηχητική απομόνωση – ενίοτε και οπτική – χωρίς όμως να διασπούν τη συνέχεια που ορίζει μία ανοικτή κάτοψη.
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Στο ίδιο μοτίβο, πλακίδια μοκέτας σε διαφορετικούς χρωματικούς και γεωμετρικούς συνδυασμούς δίνουν την απαιτούμενη πολυπλοκότητα και πολυτέλεια στους χώρους συνεδριάσεων και τα διευθυντικά γραφεία.  
Μελέτη: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο ζήτημα του φυσικού και τεχνητού φωτισμού του χώρου που προέκυψε μετά από εξειδικευμένη μελέτη εταιρείας φωτισμού.

Σώματα οροφής επαγγελματικού τύπου εξασφαλίζουν τις βέλτιστες συνθήκες εργασίας ενώ κάθετοι, γραμμικοί, κρυφοί φωτισμοί στα υποστηλώματα αποδίδουν μία αίσθηση ηρεμίας στο περιβάλλον.
Κάτοψη, © A+M architecture plus mechanical engineering

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, επιδαπέδια φωτιστικά με ρυθμιζόμενες εντάσεις στους χώρους των συνεδριάσεων και των κλειστών γραφείων προσδίδουν στο χώρο ξεχωριστή ατμόσφαιρα και στο χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργεί ανά πάσα στιγμή το κλίμα που επιθυμεί.

Σημαντικές τέλος είναι και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας του χώρου.

Αξονομετρικό, © A+M architecture plus mechanical engineering

Στοιχεία όπως αυτοματοποιημένα σκίαστρα, κεντρικές μονάδες εξαερισμού και ψύξης – θέρμανσης, access control και ελέγχου εισόδου και εξόδου των εργαζομένων και των επισκεπτών ήταν στοιχεία που εμπλούτισαν την μελέτη.  
Αξονομετρικό, © A+M architecture plus mechanical engineering

Τα γραφεία της εταιρείας AIMS airline software προσδίδουν το κύρος της εταιρίας και καλύπτουν τις απαιτήσεις των σημαντικών επισκεπτών παράλληλα όμως δημιουργούν και τις κατάλληλες συνθήκες για τον εργαζόμενο που τα ζει καθημερινά.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Σχεδιασμός και κατασκευή κεντρικών γραφείων AIMS airline software, Τοποθεσία: Λεωφόρος ΣυγγρούΑθήνα, Ανάδοχος Μελέτης: A+M architecture plus mechanical engineering, Ανάδοχος Κατασκευής: TETKA Τεχνική εταιρία κατασκευών, Εμβαδόν: 1500 m², Κείμενο Παρουσίασης: A+M architecture plus mechanical engineering, Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Προμηθευτές Έργου:

ΠλακάκιαΕίδη Υγιεινής: ΛΑΚΙΩΤΗΣ Α.Ε., Έπιπλα: STATUS OFFICE FURNITURES, Είδη ΦωτισμούΔιακόπτες: LUMINART ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Σκίαστρα: SMARTSHADING, Δάπεδο: PLASTINO A.E.E.