Σχέδια για την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων ξενοδοχείων εντός του λιμανιού του Πειραιά δρομολογεί η υπό την Cosco διοίκηση της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Οι σχετικοί σχεδιασμοί κοινοποιήθηκαν προς διαβούλευση σε φορείς της τοπικής κοινωνίας και σε εκπροσώπους των όμορων δήμων χθες Δευτέρα στη διάρκεια παρουσίασης με λίγους καλεσμένους, που πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Μιαούλη.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν, επίσης, έναν νέο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας και εμπορικά κέντρα συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων με χρήσεις ανοικτές όχι μόνον στους επιβάτες κρουαζιέρας αλλά και στο ευρύ κοινό.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Παράλληλα, ο ΟΛΠ παρουσίασε με πάσα λεπτομέρεια και το υπόλοιπο επενδυτικό του πρόγραμμα όσον αφορά το εμπορικό λιμάνι, την ακτοπλοΐα και τη ναυπηγοεπισκευή. Τα σχέδια για τα τέσσερα ξενοδοχεία, τρία πέντε αστέρων και άλλο ένα τεσσάρων, όπως και για τον επιβατικό σταθμό και το εμπορικό κέντρο, βασίστηκαν πάνω σε μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΟΛΠ από την McKinsey, με στόχο την ανάδειξη του Πειραιά σε μητροπολιτικό κέντρο κρουαζιέρας στην Aνατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» για την κατασκευή και τη διαχείριση αυτών των ξενοδοχείων, ο ΟΛΠ έχει δεχθεί ήδη προτάσεις από μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο του κλάδου αλλά και από ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Το ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη λεγόμενη «Παγόδα» στην Ακτή Μιαούλη, αφού γίνουν έργα για τη διατήρηση της σκεπής της που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό των υπερωκεανίων της εποχής.
Όμως εδώ και πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητο. Το δεύτερο πεντάστερο σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στην περιοχή Πόρτο Λεόνε, δηλαδή στη νότια πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου βρίσκεται και ο προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια. Τα άλλα δύο, ένα τεσσάρων και ένα πέντε αστέρων, σχεδιάζεται να γίνουν αφού προηγουμένως μετατραπούν οι αποθήκες (η «μικρή» και η «μεγάλη», που βρίσκονται διπλά στις παλαιές διακομετακομιστικές αποθήκες σιτηρών) σε κατάλληλα για την ανάπτυξη ξενοδοχείων κτίρια.

Τουρισμός

Η διοίκηση του ΟΛΠ εμφανίζεται να δίδει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη αυτών των συγκροτημάτων, εκτιμώντας πως έτσι θα προσελκύσει σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον που θα τονώσει και την κρουαζιέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι επενδύσεις υπηρετούν τον προσδιορισμένο ως «στρατηγικό στόχο» ανάδειξης του Πειραιά σε «ηγέτιδα δύναμη για τη homeport κρουαζιέρα στη Μεσόγειο». Ειδικότερα επιδιώκεται η προσέλκυση πρόσθετων 580.000 επιβατών της homeport κρουαζιέρας, από τους οποίους βασικός στόχος είναι οι 100.000 να προέρχονται από την Κίνα. Να σημειωθεί ότι ήδη ο ΟΛΠ έχει δρομολογήσει διαγωνιστική διαδικασία και για την παραχώρηση χώρων της χερσαίας ζώνης του για την ανάπτυξη και τη λειτουργία τριών πολυτελών εστιατορίων.

Γράφει ο Ηλίας Μπέλλος  – Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχόλια

σχόλια