Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου - Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

scavolini

Το κουρείο βρίσκεται στην πόλη της Χίου, σε κεντρικό σημείο, σε ένα ισόγειο κτίριο δομημένο στις αρχές του 1900. Κατά το πέρασμα του χρόνου είχε παραλάβει πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Στόχος ήταν να αναδειχθούν αυτά τα δομικά στοιχεία που θα ενίσχυαν το industrial ύφος που επιλέχθηκε, και να προστεθούν σε αυτά νέα που να εξυπηρετούν την καινούρια χρήση. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας λειτουργικός χώρος με σύγχρονο λεξιλόγιο. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μέταλλο, ξύλο, δέρμα και τα έπιπλα και ο εξοπλισμός είναι custommade.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Το κατάστημα  χωρίστηκε λειτουργικά σε τρείς τομείς, αναμονή, χώρος κουρέματος- προετοιμασίας και βοηθητικοί χώροι. Ο χώρος εισόδου διαχωρίζεται από τον κυρίως χώρο κουρέματος με μια πολυμορφική κατασκευή από μέταλλο και ξύλο, η οποία περιλαμβάνει ράφια εκθετηρίου προϊόντων, γραφείο, πάγκο και αποθηκευτικούς χώρους. Στο βάθος του καταστήματος διαμορφώθηκε μια μπαταρία που περιλαμβάνει W.C. κουζίνα και χώρο πλύσης εξοπλισμού.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Στο σύνολο του χώρου αποκαλύφθηκαν οι οπτόπλινθοι και τα μεταλλικά δοκάρια από τα τόξα της κατασκευαστικής δομής της οροφής που φέρουν και αποτυπώματα προηγούμενων χρήσεων, οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος καλύφθηκαν με λευκό πλακίδιο, και κατασκευάστηκαν ερμάρια για πετσέτες και είδη εξοπλισμού. Οι καθρέπτες και οι επιμήκεις πάγκοι εργασίας κατασκευάστηκαν ειδικά για τον νέο χώρο στηρίχτηκαν στην περιμετρική τοιχοποιία, χωρίς έδραση στο δάπεδο, για να τονίζουν την γραμμικότητα.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές, Photo © panos mavrakis visual arts and photography

Ειδικός σχεδιασμός έγινε για τον φωτισμό, άμεσο και έμμεσο, ειδικό και γενικό ώστε και ο πελάτης αλλά και ο κουρέας να έχουν σωστή εικόνα, ομοιόμορφα κατανεμημένο φωτισμό από όλες τις οπτικές γωνίες, κατά την διάρκεια της διαδικασίας κουρέματος.
Κάτοψη, © ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές

Οψοτομή, © ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου – Γ.Μπουσές

Τέλος η εξωτερική όψη του καταστήματος διαμορφώθηκε έτσι (χρωματισμός, πινακίδες, φωτισμός) ώστε να προβάλει την ταυτότητα του χώρου και να αναδείξει την νέα χρήση.

Interior design "The barbers" by ARCHstudio

Barber Shop: "The barbers"Interior design: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου-Γ.ΜπουσέςVideo Credits: Panos Mavrakis Visual Arts And Photography#industrialdesign #TheBarbers

Δημοσιεύτηκε από ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου-Γ.Μπουσές στις Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: The Barbers, Τοποθεσία: Χίος – Ελλαδα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: ARCHstudio, Δ.Αθανασοπούλου-Γ.ΜπουσέςΟμάδα Μελέτης: Δαναή Αθανασοπούλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.) – Γιώργος Μπουσές (Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Θ.), Εμβαδόν: 47 m²,  ΚείμενοARCHstudio,Δ.Αθανασοπούλου-Γ.ΜπουσέςΦωτογράφιση/Videopanos mavrakis visual arts and photography

Σχόλια

σχόλια