Άποψη Χώρου Υποδοχής - 3D Απεικόνιση: POINT architects

Ο σχεδιασμός από το αρχιτεκτονικό γραφείο POINT architects είχε ως αρχικό στόχο την δημιουργία ενός χώρου επαγγελματικού χαρακτήρα σε ένα υφιστάμενο διαμέρισμα που η χρήση του ήταν αποκλειστικά κατοικία. 

Πρωταρχικό ρόλο έπαιξε αφενός το υπάρχον κέλυφος της πολυκατοικίας που δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια επέμβασης στους υπάρχοντες τοίχους και αφετέρου οι πολύ συγκεκριμένες ανάγκες ενός τέτοιου χώρου. Συνθετικά ο χώρος, όπου σημαντικό ρόλο έπαιξε η λειτουργικότητα και η επιθυμίες του ιατρού, προσεγγίστηκε έχοντας ως άξονα σκέψης τον σύγχρονο χαρακτήρα ενός επαγγελματικού χώρου αλλά και την λιτότητα των χρωματισμών και των υλικών.

Άποψη Εισόδου – 3D Απεικόνιση: POINT architects

Οι εσωτερικοί χώροι στην υπό κατασκευή μελέτη έχουν προταθεί να δεχθούν ήπιες παρεμβάσεις ώστε να προκύψει ένα ιατρείο φρέσκιας αισθητικής με όλο το τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η είσοδος του ιατρείου είναι σε επικοινωνία με τον υπάρχοντα φωταγωγό του κτιρίου και έτσι δημιουργήθηκε ένας χώρος μετάβασης με τελείως διαφορετική όψη από την γνωστή εικόνα διαδρόμου της πολυκατοικίας.

Άποψη Γραφείου – 3D Απεικόνιση: POINT architects

Με την χρήση του ξύλου στο δάπεδο αλλά και στα κάθετα στοιχεία επιδιώχθηκε να αναδημιουργηθεί η έννοια του διαδρόμου όπως οι αρχιτέκτονες την έχουν «κλειδώσει» στο μυαλό τους προσφέροντας έναν ενδιάμεσο συνδετικό χώρο-σαν ομφάλιο λώρο μεταξύ του χώρου αναμονής και των χώρων μικρο- επεμβάσεων.

Άποψη Χώρου Μικρών Επεμβάσεων – 3D Απεικόνιση: POINT architects

Η λογική των κάθετων στοιχείων αναδιπλώθηκε και στο γραφείο του ιατρού το οποίο λόγω περιορισμένου εμβαδού οδήγησε στην σύνθεση οριζόντιων και κάθετων στοιχείων τα οποία λειτουργούν ως στοιχεία οριοθέτησης του χώρου και των αντικειμένων που χρειάζεται για να λειτουργήσει επαρκώς. Ο σχεδιασμός των επίπλων στο γραφείο αλλά και στον χώρο υποδοχής έγινε με βάση τις ανάγκες του ιατρείου και την γενική αίσθηση απλότητας.

Κάτοψη Κλινικής

Οι δύο χώροι μικροεπεμβάσεων σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να υπάρχει χώρος αποθήκευσης των υλικών που χρειάζεται ένας τέτοιος χώρος δημιουργώντας μία οριζόντια ζώνη αποθηκευτικού χώρου ενώ όσο αυξάνεται το ύψος του χώρου μειώνεται ο όγκος και η επιφάνεια της επίπλωσης καταλήγοντας στην οροφή όπου ο φωτισμός περιλαμβάνεται στην λογική αυτή. Η καθαρότητα του σχεδιασμού των χώρων αλλά και της επίπλωσης είχε και ως στόχο οι ασθενείς να αισθάνονται άνετα ενώ κινούνται στην κλινική αλλά και οικειότητα με τον ιατρό.

Στοιχεία & Συντελεστές Μελέτης:

Έργο: Κλινική πλαστικής χειρουργικής, Τοποθεσία: Πάτρα, Αρχιτεκτονική Μελέτη – Interior Design: POINT architects, Αρχιτέκτων: Ασκούνη Μιμή (Aρχιτέκτων Mηχανικός MSc), Στάδιο έργου: Yπό Kατασκευή, 3D Απεικονίσεις: POINT architects