Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

kostal

Το αρχιτεκτονικό γραφείο KEYSTONE ARCHITECTS ανέλαβε την μελέτη ενός διαμερίσματος 120 m2 σε νεόκτιστο συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα Θεσσαλονίκης.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού ήταν η εξασφάλιση μιας λειτουργικά άρτιας διαρρύθμισης και μιας ευχάριστης διαμονής, που προσδίδεται μέσω των καθαρών γραμμών και των φυσικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Το διαμέρισμα αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχωρισμό του σε χώρους διημέρευσης στο πρώτο επίπεδο και σε χώρους διανυκτέρευσης στο δεύτερο επίπεδο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Κυρίαρχο ρόλο στον σχεδιασμό αποτέλεσε ο διώροφος όγκος του σαλονιού με την κεκλιμένη στέγη, ο οποίος προσφέρει μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων συνδυαστικά με το διπλό ύψος του, αφθονία από άμεσο φυσικό φως που σε καλωσορίζει στην είσοδο και στο εσωτερικό του διαμερίσματος, καθώς και μια ευχάριστη ψευδαίσθηση μεγέθυνσης του χώρου.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Αντικριστά από την είσοδο του σπιτιού επιλέχθηκε να κατασκευαστεί άνοιγμα στον εξωτερικό τοίχο μεταφέροντάς το και τροποποιώντας το σε σχήμα και διάσταση από την αρχική μελέτη, ενοποιώντας τον χώρο μέσω ανεμπόδιστων οπτικών φυγών.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Σε άμεση σύνδεση με το άνοιγμα ένας χτιστός πάγκος καλύπτει το μήκος του τοίχου ο οποίος διακόπτεται από το τζάκι δημιουργώντας μια γεωμετρική αρμονία όγκων.

«Στόχος της μελέτης ήταν η σύνθεση μιας ενιαίας κατασκευής, η οποία οριοθετεί το καθιστικό και είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να διαχωρίζονται οι τρεις διαφορετικές της χρήσεις».

Η βιβλιοθήκη με τη θέση τηλεόρασης, το κυρίαρχης θέσης τζάκι και ο καθιστικός πάγκος κάτω από το άνοιγμα του παραθύρου. Το απόλυτο λευκό της βιβλιοθήκης, συνδέεται αβίαστα με το ρετρό αισθητικής τζάκι από λευκό μάρμαρο Θάσου και χυτό υλικό γκρι απόχρωσης.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Το μαύρο χρώμα, τόσο στην καμινάδα του τζακιού, στην κουπαστή της σκάλας, όσο και στην διπλή γυάλινη μεταλλική πόρτα της κουζίνας επιβάλλει διακριτικά αλλά και ξεκάθαρα την παρουσία του.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Η χωροθέτηση της κουζίνας επιλέχτηκε σε άμεση επαφή με το καθιστικό δημιουργώντας την αίσθηση ενός ενιαίου χώρου και εξασφαλίζοντας άπλετο φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό της.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Η επιλογή φυσικού δρυ στο δάπεδο, στην σκάλα, στην ειδικά μελετημένη ξύλινη κατασκευή της εισόδου, στον πάγκο της κουζίνας και σε έπιπλα, η επιλογή λευκού μαρμάρου Θάσου σε τζάκι και μπάνιο, η επιλογή χρωματιστών τσιμεντοπλακιδίων σε κουζίνα και μπάνιο, συμπληρώνουν τη σύνθεση μιας παλέτας γήινων και φυσικών υλικών.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Photo © Aris Rammos

Η καθαρότητα στις φόρμες, ο ιδιαίτερα μελετημένος φωτισμός καθώς και ο προσεγμένος συνδυασμός των χρωμάτων και των υλικών δημιουργούν ένα χώρο ζεστό, φιλόξενο και με υψηλή αισθητική ποιότητα.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Διαμέρισμα “Retro House”, Τοποθεσία: Κωνσταντινοπολίτικα Θεσσαλονίκης, Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Keystone Architects, Εμβαδόν: 120 m², Κείμενο Παρουσίασης: Keystone Architects, Φωτογραφίες: Aris Rammos