Νέα επεισόδια φαίνεται να αποκτά το «σίριαλ» της τουριστικής επένδυσης στον όρμο Φανερωμένης της Σητείας καθώς ο αρχικός ιδιοκτήτης της, η εταιρεία «Ικτίνος», πήρε πίσω στα χέρια του την έκταση των 2.800 στρεμμάτων που είχε πουλήσει το 2006 στον όμιλο Dolphin του γνωστού επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη.

Η «Ικτίνος» είχε αγοράσει την έκταση το 2000 για μελλοντική, τουριστική αξιοποίηση ενώ το 2006 πούλησε ποσοστό 79% στον όμιλο της Dolphin για την από κοινού υλοποίηση του έργου. Η τελευταία μάλιστα, για το συγκεκριμένο project, φερόταν να είχε προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία για το κομμάτι της διαχείρισης του ξενοδοχείου με τη «Waldorf Astoria» του ομίλου της Hilton.
Παρόλα αυτά, υπήρξε ριζική αλλαγή της στρατηγικής του ομίλου της Dolphin, o οποίος αποφάσισε να ρευστοποιήσει πλέον συμμετοχές του σε «μη κύριες δραστηριότητες», σε μια προσπάθεια άντλησης εσόδων. Έτσι η έκταση βγήκε στο «σφυρί», για να καταλήξει τελικά ξανά στα χέρια του αρχικού ιδιοκτήτη της, της «Ικτίνος».
Η διοίκηση της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας σκοπεύει να αναζητήσει πλέον η ίδια νέο επενδυτή, θεωρώντας προφανώς από την πλευρά της ότι η σημερινή συγκυρία, δεδομένης και της μεγάλης ανόδου του τουρισμού, ευνοεί σαφώς περισσότερο τις διαπραγματεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για μια έκταση στη οποία σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί το έργο «Sitia Bay Golf Resort», μια σύνθετη τουριστική επένδυση στη θέση «Όρμος Φανερωμένης» της κοινότητας Σκοπής του δήμου Σητείας, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου, και θα περιλαμβάνει:  
  • Ξενοδοχείο 5 αστέρων,
  • Κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), 100 ατόμων,
  • Συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων,
  • Γήπεδο Golf, 18 οπών,
  • Μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών,
  • Δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν 300 περίπου μεζονέτες.
Η Ικτίνος υπέγραψε ήδη συμφωνία με την εταιρία Dolphin CI Thirteen Ltd για την εξαγορά του ποσοστού 79,656% που κατέχει στην κυπριακή εταιρία Latirus Ltd, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου.
H Ικτίνος Ελλάς κατέχει ήδη το υπόλοιπο 20,344% της ίδιας εταιρίας και με την εξαγορά αυτή, θα κατέχει το σύνολο των μετοχών της εταιρίας Latirus Ltd. Η κυπριακή εταιρία Latirus Ltd, κατέχει το ποσοστό 97,60% της εταιρίας Ικτίνος Ελλάς Τεχνική και Τουριστική ΑΕ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης και πρόκειται να αναπτύξει τη σύνθετη τουριστική επένδυση.
Η τιμή εξαγοράς του ποσοστού αυτού (79,656%), ανέρχεται σε 14- 15 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής, ενώ με την υπογραφή της συμφωνίας καταβλήθηκε το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ και εξαγοράστηκε ποσοστό 7,966% της εταιρίας και έτσι σήμερα η Ικτίνος, κατέχει το 28,31% της Latirus Ltd.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούνιο του 2016 εκδόθηκε Προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το πολεοδοµικό σχέδιο της περιοχής σε έκταση περίπου 204,712 στρεµµάτων σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οικοδομήσιμοι χώροι, οδοί πεζοδρόμων, χώροι αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και χώροι αθλητισμού.

Σχόλια

σχόλια