Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου - Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Τις τελευταίες δεκαετίες η κτιριακή τυπολογία της πολυκατοικίας έρχεται να αντικαταστήσει αυτήν της μονοκατοικίας, στην αστική δομή της κυπριακής πόλης, ως αποτέλεσμα των κοινωνικό-οικονομικών μεταβολών που διανύει ο τόπος. Οι πόλεις πυκνώνουν, οι πολίτες συμβιώνουν. Εν εξελίξει αυτής της μετάλλαξης, η ζήτηση και για τις δυο τυπολογίες εξακολουθεί να είναι υψηλή, ιδιαίτερα κοντά στα αστικά κέντρα.

Στο εν λόγω έργο αυτοί οι δύο τύποι κατοίκησης συμβιώνουν, αποτυπώνοντας έτσι την μετάβαση. Μια διώροφη κατοικία με ανεξάρτητη είσοδο και αυλή διαμορφώνεται στο μισό οικόπεδο.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

“Δίπλα και πάνω από την οικία διαμορφώνονται πέντε διαμερίσματα διαφορετικών μεγεθών”.

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © NOA Architects

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

“Η κεντρική είσοδος και η κατακόρυφη διακίνηση τοποθετούνται κεντρικά”.

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © NOA Architects

Στο τμήμα του ισογείου που μένει ελεύθερο διαμορφώνονται οι χώροι στάθμευσης. Στο δώμα, μια κοινόχρηστη πισίνα με υπαίθρια ντους και μπαρ, διαμορφώνουν ένα συλλογικό χώρο αναψυχής, επιστρέφοντας στους ενοίκους το κοινό έδαφος που κατέλαβε η οικία στο ισόγειο.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © NOA Architects

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

“Ο χειρισμός της μορφής του κτιρίου έγινε με τρόπο που η συνύπαρξη των δυο διαφορετικών τύπων κατοίκησης να γίνεται άμεσα αντιληπτή”.

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Ενώ η οικία διαμορφώνεται ως μια συμπαγής διώροφη μονάδα με κατακόρυφα ανοίγματα, το υπόλοιπο σύνολο των διαμερισμάτων ορίζεται από ένα συνεχές κέλυφος, που φιλοξενεί και ‘αγκαλιάζει’ τις μονάδες του συγκροτήματος.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Αυτό το αρχιτεκτονικό στοιχείο με τετράγωνα ανοίγματα – πλαίσια εμπεριέχει τόσο τους εσωτερικούς χώρους, όσο και τις εξωτερικές βεράντες, δίνοντας μια αίσθηση προστασίας γύρω από όλες τις πτυχές της οικιστικής ζωής.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Ανοίγματα διαφορετικών μεγεθών προσφέρουν οπτικές του εξωτερικού περίγυρου από το εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν, ως πλαίσια μέσα από τα οποία εμφανίζονται στιγμιότυπα της ιδιωτικής ζωής.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © Agisilaou & Spyrou photography

Το τμήμα του κελύφους που προβάλλεται στη βορεινή κύρια όψη, πέρα από τα όρια των βεραντών, ενώ προσδίδει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο έργο, ταυτόχρονα ρυθμίζει την εισδοχή του φυσικού φωτισμού και αερισμού πολυποίκιλα ανάλογα την εποχή του χρόνου και την ώρα της μέρας, ορίζοντας έτσι ένα μικρόκοσμο με το δικό του μικρόκλιμα.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © NOA Architects

Κοιτώντας από το εσωτερικό του κτιρίου προς τα έξω, οι ένοικοι του κτιρίου βλέπουν τα φυτεμένα παρτέρια στις βεράντες των διαμερισμάτων, μπροστά από το ανυψωμένο «περιτοίχισμα» που προστατεύει την ιδιωτική τους ζωή.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © NOA Architects

Μια νέα χωρική εμπειρία συντίθεται από τη συνύπαρξη ποιοτήτων που συναντώνται τόσο στο διαμέρισμα όσο και στην κατοικία, σε αυτή την πολύ-κατοικία.
Αρχιτέκτονες: NOA Architects | Σπύρος Θ. Σπύρου – Χάρης Χριστοδούλου, Photo © NOA Architects

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Single | Multi | Residence – Συγκρότημα πέντε διαμερισμάτων και μιας κατοικίας, Τοποθεσία: Εγκωμή Λευκωσία, Ιδιοκτήτης: TB Tribute LTD, Αρχιτέκτονες: NOA Architects, Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Σπύρος Θ. ΣπύρουΧάρης Χριστοδούλου, Πολιτικός Μηχανικός: Ανδρέας Χαραλάμπους, Μηχανολόγοι Μηχανικοί: POLYPRO Building Services Consulting Engineers, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: EPLAN Electrical Consultants L.L.C, Επιμετρητές Ποσοτήτων: NICOLAOU & KONNIDES LTD, Διαχείριση έργου: Nice day Developments, Εργοληπτική εταιρεία κατασκευής έργου: Α/φων Ματθαίου LTD, Υπεργολάβοι Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων: EL&D Christou, Υπεργολάβοι Υδραυλικών Εγκαταστάσεων: S.B. Red Heating LTD, Υπεργολάβοι Ξυλουργικών Εργασιών: HOUSETEC, Υπεργολάβοι Αλουμινίων: Michalis Sarris (ALOUMINIA LTD), Υπεργολάβοι Μεταλλικών Εργασιών: SKOUTARIS Steel – Κώστας Άχχας LTD, Εμβαδό: 740 τ.μ, Κείμενο παρουσίασης: Agisilaou & Spyrou photography – NOA Architects

Προμηθευτές έργου:

Φωτιστικά: KNC ADVANCES AUTOMATION, Συστήματα σκίασης: PANANICOLAOU BLINDS, Ανελκυστήρας: OTIS, Είδη Υγιεινής: SAVVIDES DESIGN, Δάπεδα: Δ.Κ.Δημητριάδης LTD, Πισίνα: DOLPHIN POOLS, Δάπεδο πατητής τσιμεντοκονίας: DECOMAT, Tοπιοτέχνηση: P. MANENTZOS GARDEN CENTER LTD

Διάκριση:

Το έργο Single | Multi | Residence των NOA Architects, στην Εγκωμή της Λευκωσίας, βρίσκεται ανάμεσα στα πέντε (5) έργα που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής για τα Βραβεία Mies van der Rohe Award 2021.