Τη μεγαλύτερη τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα του κόσμου φιλοξενεί εδώ και λίγες ημέρες η Σαγκάη της Κίνας. Πρόκειται για μία πεζογέφυρα με μήκος λίγο μεγαλύτερο από 26 μέτρα, η οποία σχεδιάστηκε από ερευνητική ομάδα αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου και κατασκευάστηκε από κοινού με την εταιρεία Shanghai Wisdom Bay Investment Management Company.

Έμπνευση για τα σχέδια της γέφυρας αποτέλεσε η πιο παλιά πέτρινη αψιδωτή γέφυρα Zhaozhou, η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ του 589 και του 618 στην επαρχία Hebei της Κίνας.
Μπορεί να μην θεωρείται τόσο όμορφη όσο ο προκάτοχός της, ωστόσο η κατασκευή της είναι σύγχρονη και έγινε μέσα σε 450 ώρες, με το κόστος για την υλοποίησή της να προσδιορίζεται στο ένα τρίτο σε σύγκριση με μία τυπική γέφυρα παρόμοιου μεγέθους.
Το κύριο σώμα της γέφυρας αποτελείται από 44 τρισδιάστατα εκτυπωμένα κομμάτια σκυροδέματος, ενώ 68 τσιμεντένιες πλάκες συνθέτουν τις κυματιστές της πλευρές. Για την τρισδιάστατη εκτύπωση της γέφυρας χρησιμοποιήθηκαν δύο ρομποτικά χέρια.

Πηγή: naftemporiki.gr