Ένα μεγάλο κενό στην Υγεία της χώρας μας έρχεται να καλύψει το νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

Με την υποστήριξη – χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση και συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, θα δημιουργηθεί ένα νέο κτίριο ακριβώς δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις και τις προσπάθειες διάδοσης της ιδέας της προσφοράς οργάνων στη χώρα μας.
Η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε 3 – 4 χρόνια.
Το νέο κτήριο θα εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αποτελεί κέντρο μεταμόσχευσης για όλα τα συμπαγή όργανα, με έμφαση σε καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ, ενώ θα διαθέτει πλήρη και μοναδική στην Ελλάδα αυτόνομη παιδιατρική μονάδα για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.
Όσοι θα στελεχώσουν το κέντρο θα μπορούν με υποτροφία να εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ήδη με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και το Βατικανό.
«Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι πρότυπο σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και θα αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα της χώρας. Είναι ένα όραμα που σχεδιάζαμε επί σειρά ετών με στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων, κατά την επίσημη παρουσίαση του Κέντρου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.
Τη βεβαιότητα ότι το νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα γίνει σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη και στις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο το δυτικό κόσμο».
Ο ίδιος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι «την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 300 Έλληνες ασθενείς έχουν απευθυνθεί σε κέντρα του εξωτερικού για μεταμόσχευση, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 700 μεταμοσχευμένοι κάνουν αντίστοιχα ταξίδια ανά τακτά διαστήματα για επανέλεγχο».
Το Ίδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στην καλή λειτουργία του Κέντρου (όσον αφορά στον εξοπλισμό), θα έχει εκπροσώπους του στη διοίκηση και λόγο στη στελέχωσή του. Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έγινε ξεκάθαρο ότι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα ανήκει στο δημόσιο και θα λαμβάνει κάθε χρόνο 20% του προϋπολογισμού του, ως τακτική χρηματοδότηση από το κράτος.