Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, χθες, από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι πρώτοι διαγωνισμοί για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οδηγώντας σε σημαντική μείωση τιμών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως «η διαδικασία απέδειξε ότι είναι απολύτως εφικτό να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να προκύψει σημαντική επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας και πρόσθεσε ότι οι δημοπρασίες οδήγησαν σε μείωση τιμών στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών κατά περίπου 20%, σε σύγκριση με εκείνες του πιλοτικού διαγωνισμού του 2016 και πάνω από 35% στις επενδύσεις αιολικών».
«Πλέον το κόστος των ΑΠΕ είναι αντίστοιχο εκείνου των συμβατικών καυσίμων, δικαιολογώντας την επιλογή μας να υιοθετήσουμε φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου τους στο ενεργειακό μείγμα», σχολίασε, προβλέποντας ότι στους επόμενους διαγωνισμούς, τους προσεχείς μήνες, αναμένεται περαιτέρω μείωση του κόστους, δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές.
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι επί χρόνια είχε υιοθετηθεί ένα σύστημα εγγυημένων τιμών, που προκαλούσε σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ προσθέτοντας ότι με τις πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση:
  • Αποπλήρωσε τις οφειλές του παρελθόντος προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.
  • Απέφυγε οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών.
  • Δρομολόγησε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους προμηθευτή.
  • Διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αποτελεσματικό, με πλήρη διαφάνεια και απολύτως συμβατό με τους κοινοτικούς κανόνες.
Εντωμεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα της αγοράς, τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν ανά κατηγορία στους χθεσινούς διαγωνισμούς της ΡΑΕ έχουν ως εξής: 

Κατηγορία Ι:

Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος ≤1MW: στα 76 ευρώ/MWh (και τιμή εκκίνησης 85 ευρώ/MWh).

Κατηγορία ΙΙ:

Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος από 1 έως 20 MW: στα 63 ευρώ/MWh (και τιμή εκκίνησης 80 ευρω/MWh).

Κατηγορία ΙΙΙ:

Αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος από 3 έως 50 MW: στα 68 ευρώ/MWh (τιμή εκκίνησης 90 ευρώ/MWh).