Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

scavolini
Το έργο αφορά την ανακαίνιση κατοικίας στη Χίο από την αρχιτέκτονα Αγγελική Λω. Οι στόχοι της μελέτης ήταν πολλοί και διαφορετικοί. Βασική προτεραιότητα ήταν η ριζική αλλαγή της κλασσικής παλαιάς κατοικίας σε μοντέρνο σπίτι. Επιπλέον ανάγκη ήταν η δημιουργία ζωνών πλήρης χρηστικότητας, με χώρους διημέρευσης στο μπροστινό τμήμα της κατοικίας και χώρους διανυκτέρευσης στο πίσω τμήμα.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Τρίτη ανάγκη ήταν η αξιοποίηση υφιστάμενων επίπλων και αντικειμένων ιδιαίτερης σημασίας για τους ιδιοκτήτες. Χειροποίητα κλασσικά έπιπλα αρίστης ποιότητας και αντικείμενα που έχουν ταξιδέψει από όλο τον κόσμο ζητούσαν την θέση τους μέσα στην νέα μοντέρνα κατοικία χωρίς να θυμίζουν τίποτα από την κλασσική τους καταγωγή. Τέταρτον αναγκαία ήταν να γίνει νέα σύγχρονη ηλεκτρολογική εγκατάσταση καθώς και νέα εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Σε επίπεδο κάτοψης οι χώροι του καθιστικού, της τραπεζαρίας και την κουζίνας τοποθετήθηκαν στην μπροστινή ζώνη διημέρευσης εκμεταλλευόμενοι έτσι τις μεγάλες ενιαίες τζαμαρίες που υπήρχαν στο σπίτι.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Στον χώρο του καθιστικού δεσπόζει ο μεγάλος καναπές και τοποθετήθηκαν λίγα έπιπλα. Το έπιπλο της τηλεόρασης αποτελεί τμήμα του μεγάλου σκρίνιου που προϋπήρχε στο σπίτι και το οποίο χωρίστηκε, μεταποιήθηκε και βάφτηκε, αποκτώντας έτσι σύγχρονη μορφή με ιδιαίτερα και κομψά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Σε άμεση συνάρτηση, αλλά και ανεξάρτητα από τον χώρο του καθιστικού, τοποθετήθηκε η κουζίνα. Ο σχηματισμός «Π» της κουζίνας δημιούργησε χώρο πάσου και μαγειρέματος, μπλοκάροντας από την μια την ανοιχτή οπτική στην κουζίνα αλλά επιτρέποντας παράλληλα στο ζευγάρι που λατρεύει να μαγειρεύει να είναι σε επαφή με τους φίλους του στο καθιστικό.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Η custom made τραπεζαρία σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα, βρίσκεται δίπλα στην κουζίνα, λούζεται από φυσικό φως και παρέχει άπλετη θέα. Αποτελεί μια ενότητα με την πρωτότυπη φωτιζόμενη ειδική κατασκευή στον τοίχο που αντικαθιστά τα πολυφορεμένα έπιπλα τραπεζαρίας.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Η μελέτη φωτισμού σε όλο τον ενιαίο χώρο παρέχει τρία διαφορετικά είδη φωτισμού, ήπιο και χαλαρωτικό, μέτριο και έντονο. Σχεδιάστηκε custom made φωτιστικό από την αρχιτέκτονα και τοποθετήθηκε πάνω από τον καναπέ, ώστε να παρέχετε εστιασμένος χαμηλός φωτισμός στο τραπέζι του καθιστικού.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Σποτάκια τοποθετήθηκαν στην αναρτώμενη κατασκευή της κουζίνας, κρυφός φωτισμός εντοπίζεται κάτω από τα ντουλάπια και πιο έντονες πηγές φωτισμού στην οροφή της κουζίνας ώστε ανάλογα τις χρήσεις στον χώρο να παρέχεται ο ιδανικός φωτισμός στον χρήστη.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Πάνω από την τραπεζαρία τοποθετήθηκε μοντέρνο επιβλητικό φωτιστικό με εστιασμένο φωτισμό στο τραπέζι και κρυφός φωτισμός με εφέ στην κατασκευή του τοίχου για ανάδειξη των διακοσμητικών.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Στον χώρο της εισόδου, που δεν διαθέτει φυσικό φωτισμό, σχεδιάστηκε μεγάλη βιβλιοθήκη με γραφείο με κρυφούς φωτισμούς ανά επίπεδο και βεστιάριο δίπλα από την κεντρική πόρτα. Το δεύτερο τμήμα του σκρίνιου δεσπόζει στον χώρο και χαρίζει αριστοκρατικό χαρακτήρα.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Η λιτή όψη της βιβλιοθήκης δένει αρμονικά με την κλασσική κατασκευή του επίπλου και την νέα μοντέρνα όψη του. Πίνακες από όλο τον κόσμο με ναυτικά θέματα διακοσμούν κατά μήκος το έπιπλο στο πάνω μέρος του, προδίδοντας την ναυτική καταγωγή της οικογένειας και σεβόμενοι την μνήμη των παλαιών ιδιοκτητών.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Στην ζώνη διανυκτέρευσης στο πίσω τμήμα του σπιτιού συναντούμε αρχικά τα δύο μπάνια και τα υπνοδωμάτια. Το μεγάλο μπάνιο ανακαινίσθηκε ριζικά και σχεδιάστηκε στο κάτω μέρος έπιπλο νιπτήρα με συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους και χώρο απλύτων και στο άνω μέρος καθρέφτης με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους και φωτισμούς εσωτερικά. Αποθηκευτικός χώρος των συσκευών στην απέναντί πλευρά «εντοίχισε» νοητά την μπανιερά.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Το μικρό wc κατασκευάστηκε εκ νέου και διαστρώθηκαν σε αυτό πλακίδια με έγχρωμο αρμό και ειδικά τεμάχια πλακιδίων με σχέδιο τοποθετήθηκαν στον τοίχο του ντουζ και το δάπεδο δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο και διαχρονικό μοτίβο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Σχεδιάστηκε custom made πάγκος για τον νιπτήρα, τοποθετήθηκαν μπαταρίες με πορτοκαλί βάνες παλαιού τύπου, σχεδιάστηκε καθρέφτης που μιμείται το μοτίβο των πλακιδίων, κατασκευάστηκε μεταλλική συρόμενη πόρτα με χρωματιστό τζάμι για να διαχωρίζει τον χώρο, στοιχεία που προσδίδουν ειδικές αισθητικές λεπτομέρειες στον μικρό αυτόν χώρο και του χαρίζουν μοναδικότητα. 
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Τα δωμάτια διακοσμήθηκαν με φρέσκα και νεανικά υλικά και έπιπλα λιτού σχεδιασμού. Ταπετσαρίες με έντονα μοτίβα και υφάσματα με σχήματα, υφές και έντονα χρώματα χάρισαν στυλ στον κάθε χώρο. Λεπτομέρειες όπως χειροποίητα ξύλινα χερούλια στην ντουλάπα του βασικού υπνοδωματίου χάρισαν πρωτοτυπία και κομψότητα στην μεγάλη ντουλάπα κατά μήκος του τοίχου.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω, Photo © Valantis Zoumis Photography

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κατοικία, Τύπος Έργου: Ανακαίνιση, Αρχιτεκτονική Μελέτη – Σχεδιασμός – Κατασκευή: Αγγελική Λω (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κείμενο Παρουσίασης: Αγγελική Λω, Φωτογράφιση: Valantis Zoumis Photography

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal