Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects
TSIALOS

Το διαμέρισμα, εμβαδού 74 τ.μ., βρίσκεται στον τρίτο όροφο νεόδμητης οικοδομής στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να στεγάσει τις σύγχρονες ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας, ο χώρος ανακαινίστηκε ριζικά.

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Η επέμβαση περιλάμβανε τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην διαρρύθμιση των χώρων, την αντικατάσταση υλικών, υδραυλικών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και κουφωμάτων και, εν τέλει, την πλήρη επίπλωση του διαμερίσματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εργονομία και την λειτουργικότητα του σχεδιασμού λόγω του σχετικά περιορισμένου χώρου.

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής οι μέχρι πρότινος διαχωρισμένοι χώροι της κουζίνας και του καθιστικού ενοποιήθηκαν σε μία κοινόχρηστη ενότητα. Στη θέση του προϋπάρχοντος τοίχου ο πάγκος της κουζίνας επεκτείνεται και στρέφεται προς το καθιστικό με τη μορφή μπαρ – νησίδας ενώ μεταξύ τους παρεμβάλλεται η τραπεζαρία λειτουργώντας ως συνδετικό στοιχείο. Το μπάνιο ανακατασκευάστηκε πλήρως ώστε να φιλοξενήσει όλες τις δυνατές ανέσεις στον χώρο που ήταν διαθέσιμος.

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Η συνέχεια του δαπέδου του διαδρόμου στο εσωτερικό του μπάνιου αμβλύνει τις περιορισμένες διαστάσεις του χώρου ενώ η αντίθεση μεταξύ των πλακιδίων του δαπέδου και των τοίχων προσδίδει στον χώρο τον απαραίτητο χαρακτήρα.

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Οι αυξημένες ανάγκες της οικογένειας για αποθηκευτικούς χώρους οδήγησαν στην αξιοποίηση των εσοχών κατά μήκος του διαδρόμου, οι οποίες δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο από κοινού με την σύνθεση του επίπλου τηλεόρασης. Παράλληλα σχεδιάστηκαν εντοιχισμένες ντουλάπες για κάθε ένα από τα τρία υπνοδωμάτια.

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Λιτές γραμμές, έπιπλα με μοντέρνα αισθητική και υλικά σε φυσικούς τόνους συνθέτουν το σχεδιαστικό ύφος των χώρων. Αποχρώσεις του γκρι συνδυασμένες με ξύλινες επιφάνειες διαμορφώνουν την βασική παλέτα.

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Επιλεγμένες επιφάνειες τοίχων χρωματίζονται σε πιο έντονους τόνους που λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για κάθε ενότητα χώρου ενώ σημειακές χρωματικές εξάρσεις τονίζουν συμπληρωματικά στοιχεία της επίπλωσης.

Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects

Τέλος, ιδιαίτερη υπήρξε η επιμέλεια του φωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους του διαμερίσματος. Η κατασκευή γυψοσανίδας οροφής στην ενότητα του καθιστικού και της τραπεζαρίας έδωσε τη δυνατότητα εγκατάστασης διαφορετικού τύπου πηγών που φωτίζουν τον χώρο τόσο διάχυτα όσο και εστιασμένα σε στοιχεία με ιδιαίτερη παρουσία και χρήση όπως η νησίδα του πάγκου της κουζίνας και η σύνθεση της τηλεόρασης.

Κάτοψη Διαμερίσματος

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Ανακαίνιση διαμερίσματος, Τοποθεσία: Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Αρχιτεκτονική Μελέτη & Κατασκευή: WHO architects, Έτος κατασκευής: 2017, Φωτογραφική Επιμέλεια: WHO architects


Σχόλια

σχόλια