Οι πρωτοποριακές παρεμβάσεις σε κτίρια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα, που πραγματοποίησε το ΚΑΠΕ.

Οι δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 11.188.253 ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχνενστάϊν και τη Νορβηγία, κατά 85%, ενώ κατά 15% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στόχος, η αντικατάσταση της συμβατικής ενέργειας με τεχνολογίες ΑΠΕ, σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα, κτίρια διοίκησης, αντλιοστάσια.

Ειδικότερα, φορείς υλοποίησης των έργων είναι:

 • το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο,
 • ο Δήμος Άνδρου,
 • η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά),
 • το «Πολυκοινωνικό»,
 • το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
 • ο Δήμος Νέας Ιωνίας,
 • το «Μαμάτσειο»-Μποδοσάκειο νοσοκομείο στην Κοζάνη,
 • ο δήμος Καρπενησίου και
 • ο Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην κατεύθυνση απεξάρτησης του πανεπιστημίου από το πετρέλαιο και εξοικονομώντας ενέργεια κατά 28%.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου, καθηγητή Παντελή Μπότσαρη δόθηκε μια πρώτη ευκαιρία στους μελλοντικούς επιστήμονες για το τι σημαίνει ενεργειακή εξοικονόμηση.
Εγκαταστάθηκαν πέντε συστήματα σε οκτώ κτίρια του πανεπιστημίου και ειδικότερα ένας λέβητας βιομάζας για την παροχή ζεστού νερού στις φοιτητικές εστίες, ένα σύστημα αβαθούς γεωθερμίας για τη θέρμανση/ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού στο κτίριο του εστιατορίου, ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός σταθμός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την μερική κάλυψη των αναγκών των φοιτητικών εστιών, ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και ένας αυτόνομος αιολικός σταθμός επίσης για τον ίδιο σκοπό.

Δήμος Άνδρου

Στην Άνδρο υλοποιήθηκαν τρεις ενέργειες. Πρώτον, εγκαταστάθηκε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα στο βιολογικό καθαρισμό στο Κόρθι, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας, εγκαταστάθηκαν 84 αυτόνομα φωτιστικά σώματα στην Χώρα της Άνδρου και ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για την τροφοδοσία των δημοτικών ηλεκτρικών οχημάτων, που μεταφέρουν πολίτες και δημοτικούς υπαλλήλους σε όλο το νησί.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στα Γρεβενά επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%, με τις εξής παρεμβάσεις:
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, στη μαθητική εστία και στο ΕΠΑΛ.
 • Εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, στο κλειστό κολυμβητήριο Γρεβενών, στο κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Γρεβενών και στη Μαθητική Εστία.
Στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, στο κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Γρεβενών και στο ΕΠΑΛ, εγκαταστάθηκαν λαμπτήρες τύπου LED.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου, Δημήτριο Μαυροματίδη,  τα πλεονεκτήματα των παρεμβάσεων συνοψίζονται στα εξής: μείωση των κοστολογίων των κτιρίων, προώθηση καλών πρακτικών και βελτίωση της κουλτούρας. Είναι αξιοσημείωτο πως το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών θα διεκδικήσει τον Ιανουάριο ανάμεσα σε 200 άλλα έργα απ’ όλο τον κόσμο το διεθνές βραβείο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος- «Πολυκοινωνικό»

Με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εξοικονομήθηκε ενέργεια κατά 35%, ενώ δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας για την κατασκευή των έργων. Οι δράσεις συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τα μέλη του ιδρύματος, όσο και για τους επισκέπτες των κτιρίων που στεγάζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Δράσεις ακόμα έγιναν σε παιδικούς σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, στο Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα και Α,Β ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε αυτή την περίπτωση αντικαταστάθηκε η συμβατή ενέργεια στο κτίριο της βιβλιοθήκης, με φ/β στην οροφή του κτιρίου και προστέθηκε ένας λέβητας βιομάζας  για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση. Αξιοπρόσεκτη επίσης είναι η προμήθεια 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων και ενός λεωφορείου χωρητικότητας 17 ατόμων, το οποίο τροφοδοτείται από σταθμό φόρτισης, εντός του πανεπιστημίου.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Τα έργα στο δήμο της Νέας Ιωνίας είχαν προϋπολογισμό 1.692.935,74 ευρώ και αφορούσαν κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του, το Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο, τη Στέγη Ανηλίκων και του Κέντρου Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 60%.
Μεταξύ των σημαντικών παρεμβάσεων που έγιναν είναι η εγκατάσταση τηλε-κλιματισμού με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στον Βρεφονηπιακό Σταθμό, στο 4ο-7ο Παιδικό Σταθμό, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, στο 7ο Γυμνάσιο, στο 5ο Λύκειο, στο Δημαρχείο, στο 14ο Νηπιαγωγείο και στη Στέγη Ανηλίκων. Ενώ σε όλα τα κτίρια εγκαταστάθηκε αυτόνομο φ/β σύστημα.

Γενικό Νοσοκομείο «Μαμάτσειο»-Μποδοσάκειο

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα αντίστοιχα, σε περιοχές επιβαρυμένες περιβαλλοντικά, έτσι πρωταρχικός στόχος ήταν η ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ.  Στο «Μαμάτσειο» εγκαταστάθηκαν 370 ηλιακοί συλλέκτες, ενώ στο Μποδοσάκειο 320. Οι ενέργειες αυτές συνέβαλαν να μειωθούν οι εκπομπές CO² κατά 376/tn το χρόνο.

Δήμος Καρπενησίου

Η  εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια εκπαίδευσης συνέβαλαν στην ενεργειακή τους αυτονομία και στην εξοικείωση των κατοίκων με αυτές τις τεχνολογίες.

Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Ο οργανισμός εγκατέστησε ένα φ/β σύστημα στη δεξαμενή του αντλιοστασίου νερού του Ο.Α.Κ. Έτσι επιτυγχάνεται η άντληση υδάτων, μέσω της ηλιακής ενέργειας, μειώνοντας το κόστος. Ένα έργο το οποίο στην αναβάθμιση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ύδρευση, όπως είναι η κτηνοτροφία και γεωργία.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Σχόλια

σχόλια