Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Η μελέτη περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός Δημοτικού Θεάτρου για τη πόλη της Καβάλας καθώς και ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού κέντρου που το συνοδεύει. Το οικόπεδο που πρόκειται να εγκατασταθεί το Δημοτικό Θέατρο Καβάλας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στη θέση του παλαιού ανοιχτού κολυμβητήριου του Δήμου Καβάλας μαζί με το Λούνα Παρκ και εφάπτεται με το παραλιακό μέτωπο αυτής.

Βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί περικλείεται από το δημοτικό ανοιχτό Πάρκο της πόλης, το αρχαιολογικό μουσείο, το κτίριο της Νομαρχίας και τη παραλιακή οδό η οποία χαρακτηρίζεται από καταστήματα αναψυχής και πεζοδρόμους για περίπατο. Είναι εύκολα προσβάσιμο και με σχεδόν 270ο  διαφυγές θέασης.
Σχέδιο προσβασιμότητας και χρήσης περιοχής, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Η σημασία του οικοπέδου έρχεται να ενισχυθεί με τη ταύτιση του με το λιμάνι και κατά συνέπεια με την είσοδο στη Πόλη από τη πλευρά της Θάλασσας είτε με επιβατικά πλοία, είτε με κρουαζιερόπλοια.
Σχέδιο προσβασιμότητας και χρήσης περιοχής, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Παρόλα αυτά το οικόπεδο μαζί με τις εγκαταστάσεις του ανοιχτού κολυμβητήριου εδώ και χρόνια είναι εγκαταλειμμένο και το συγκεκριμένο τμήμα του κεντρικού παραλιακού μετώπου υποβαθμίζεται σταδιακά.
Επιλογή οικοπέδου – Νέα χρήση, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η πρόταση ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής αποτελεί επιτακτική ανάγκη η οποία με τη σειρά της μπορεί να αναβαθμίσει και τις όμορες  περιοχές και λειτουργίες της περιοχής.
Γενική κάτοψη – Υπόμνημα, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Η δημιουργία ενός σύγχρονου Δημοτικού θεάτρου – Κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για το Δήμο όπου απουσιάζει από τη Πόλη,  θα συνδέσει τα χαρακτηριστικά της ψυχαγωγίας, της αναψυχής και του πολιτισμού που εμφανίζονται στη περιοχή και θα δημιουργήσει έναν πόλο έλξης και ενδιαφέροντος, ένα τοπόσημο, όχι μόνο για τη Πόλη της Καβάλας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Σχεδιάγραμμα κατασκευής, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Η παραθαλάσσια θέση του οικοπέδου αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που έχει επηρεάσει τη πορεία της σύνθεσης. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που λήφθηκε υπόψη κατά τη σύνθεση είναι η σύνδεση του παραλιακού περίπατου με το πάρκο με πεζόδρομο που εφάπτεται στη παραλία.
Τρισδιάστατη απεικόνιση, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Μέχρι τώρα η σύνδεση γίνεται με δρόμο βόρεια του οικοπέδου με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να συνεχίζει τη πορεία του χωρίς να επανέρχεται ξανά στη παραλιακή πορεία.
Τρισδιάστατες απεικονίσεις, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Η επαφή του επισκέπτη με το νερό πρέπει να είναι συνεχομένη, για αυτό και το αρχιτεκτόνημα υψώνεται σε Pilotis με αποτέλεσμα όποιο δρόμο και να χρησιμοποιεί ο επισκέπτης να μη χάνει τη θέαση προς τη θάλασσα.
Τρισδιάστατες απεικονίσεις, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

“Επιπλέον, η δημιουργία ενός Δημοτικού θεάτρου – Κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης δημιουργεί έναν πυρήνα στη περιοχή”.

Τρισδιάστατες απεικονίσεις, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Για το λόγω αυτό το οικόπεδο υποβαθμίζεται (εδαφικά) σε χαμηλότερο επίπεδο από το έδαφος της περιοχής (έρχεται πιο κοντά στη θάλασσα) για τη δημιουργία ενός μαλακού αλλά συνάμα σημαντικού ορίου σε σχέση με τη γύρω περιοχή.
Τρισδιάστατες απεικονίσεις, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

“Η επιστέγαση του κεντρικού κτηρίου γίνεται με μεταλλική στέγη με έντονη γλυπτική διάθεση”.

Νότια όψη – Βόρεια όψη, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Η σύνθεση περιλαμβάνει δυο κτιριακούς όγκους οι οποίοι υιοθετούν χαρακτηριστικά σύγχρονης αρχιτεκτονικής, υλικά που συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους, κάνοντας έντονη τη παρουσία του χωρίς όμως να χάνει τη εναρμόνιση και τη συνεχή συνομιλία με το περιβάλλον χώρο και αποκτά μια εμβληματική μορφολογία όπως αρμόζει σε ένα Δημοτικό Θέατρο – Κέντρο Πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Ανατολική όψη 1 – Δυτική όψη 1, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Ανατολική όψη 2 – Δυτική όψη 2, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Το κεντρικό κτήριο περιλαμβάνει το χώρο του κλειστού θέατρου 400 θέσεων, χώρο υποδοχής και χώρο αναμονής, δυο χώρους εκθέσεων και παράλληλων εκδηλώσεων (έναν κλειστό και έναν ανοιχτό χώρο στο δώμα του κτηρίου), αναψυκτήριο – κυλικείο για τους θεατές, βεστιάριο, καμαρίνια και αποδυτήρια για τους ηθοποιούς, χώρους υγιεινής, καθώς και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Στον ίδιο κτηριακό όγκο συμπεριλαμβάνεται και ένα αυτόνομο καφέ αναψυκτήριο για τους περαστικούς, στο επίπεδο του ισογείου.
Τομή Α-Α, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Τομή Β-Β / Τομή Γ-Γ / Τομή Δ-Δ, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Το δεύτερο κτήριο περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, χώρο παρουσίασης εκδηλώσεων (press room), χώρο προβών για τους ηθοποιούς, χώρο προβών για μουσικούς, χώρο προβολών, χώρο εργαστηρίων (workshops) καθώς και τα διοικητικά γραφεία με τους απαραίτητους χώρους υγιεινής.
Μακέτα 1/500, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Μακέτα 1/500, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Στο περιβάλλοντα χώρο έχουν δημιουργηθεί αρκετοί χώροι εκτόνωσης περιμετρικά των κτηρίων, εξωτερικός χώρος αναμονής για το θέατρο, χώρος εκδηλώσεων καθώς και διάφοροι χώροι διημέρευσης και ψυχαγωγίας των περαστικών.
Μακέτα 1/200, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Μακέτα 1/200, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Μακέτα 1/200, © Νικόλαος Καλαμπαλίκης

Στοιχεία & Συντελεστές διπλωματικής εργασίας:

Τίτλος εργασίας: Δημοτικό Θέατρο – Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στη Νέα Παραλία Καβάλας, Τύπος εργασίας: Διπλωματική, Τομέας: Αρχιτεκτονικός και αστικός σχεδιασμός, Φοιτητής: Νικόλαος Καλαμπαλίκης, Ίδρυμα: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Επιβλέποντες καθηγητές: Πολυχρονόπουλος Δημήτριος – Γρηγοριάδου Μαρία – Μιχαηλίδης Αντώνιος, Ημερομηνία παράδοσης: 27 Μαρτίου 2019

Βιογραφικό δημιουργού:

Ο Νίκος Καλαμπαλίκης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Καβάλα. Σπούδασε αρχικά Μηχανικός Δομικών Έργων ενώ προσφάτως ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός στη Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Μετά τις σπουδές του δούλεψε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ το 2011 επέστρεψε στη γενέτειρα. Από το 2014 δουλεύει ως συνεργάτης στο γραφείο του Γιώργου Λακιρδακίδη στην εταιρεία “GLC and Partners” όπου ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, διακόσμηση και κατασκευή Ξενοδοχείων, κατοικιών, καταστημάτων, χώρων αναψυχής, κοινωφελών ιδρυμάτων και άλλων μεικτών χρήσεων κτηρίων και κατασκευών.
Του αρέσει το σχέδιο και αρέσει στο σχέδιο. Δημιουργεί, σχεδιάζει, διακοσμεί σε ένα κόσμο όπου η γεωμετρία, η μηχανική, η αίσθηση του χώρου, η αντίληψη και αισθητική βρίσκουν κοινό παρονομαστή.
Από τη θέση του Venue Manager για το TedxKavala, τον βρίσκουμε να σχεδιάζει και να διαμορφώνει τους χώρους και το σκηνικό για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα τον βρίσκουμε να συμμετέχει σε επεμβάσεις- αναπνοή για τη πόλη της Καβάλας, αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.