Εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία και ψηφίζεται με τη διαδικασία του επείγοντος την ερχόμενη Πέμπτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, τη σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το πλαίσιο διαχείρισης της γεωθερμικής ενέργειας της χώρας κι επίσης ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, αναβαθμίζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και παράλληλη ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν σε χωροταξικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα.
Γ. Σταθάκης: Κινούμαστε σε ένα πλαίσιο στο οποίο κρατήσαμε τη βασική μας στρατηγική για διατήρηση των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο
Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που κλείνει μια ενότητα όσον αφορά στα θέματα που βρίσκονται στη μεταμνημονιακή εκκρεμότητα, δηλαδή, ΔΕΠΑ και λιγνίτες ΔΕΗ, που είναι οι δύο βασικές εκκρεμότητες, ενώ όλα τα άλλα θέματα έχουν κλείσει. Όπως προσέθεσε, εισάγει για πρώτη φορά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στη γεωθερμία, «που θέλουμε να δώσει μια μεγάλη ώθηση», επιλύει ένα πρόβλημα «που μας ταλαιπώρησε πολύ» με έναν νέο φορέα για το ΙΓΜΕ και ταυτόχρονα, με διατάξεις στην ενέργεια, τη χωροταξία και την πολεοδομία, επιλύονται επιμέρους θέματα που έχουν προκύψει, είτε από τη δυσλειτουργία στον ενεργειακό τομέα και την καταπάτηση κάποιων αρχών που είχαν οι προηγούμενοι νόμοι, ενώ, ταυτοχρόνως ενισχύεται ακόμα περισσότερο η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση, «την οποία, θεωρούμε ότι πλέον οριστικά και αμετάκλητα πρέπει να ανήκει στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ο κ. Σταθάκης υπερασπίστηκε τη συνέπεια της κυβέρνησης όσον αφορά την προσέγγισή της στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος -όπως είπε – μάλιστα, κύκλος των αποκρατικοποιήσεων πρακτικά κλείνει σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, και Ενέργειας υπενθύμισε ότι η βασική προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο σε μεικτές εταιρίες, όπου το κράτος θα διατηρεί το 51%.
«Αυτό θεωρούμε ότι είναι πιο πετυχημένο μοντέλο, κοινός τόπος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, έτσι και αλλιώς, γίνονται σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που έχουμε κάνει για την απελευθέρωση των αγορών ενεργείας» είπε και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση στις 1/1/2017 της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, στις 1/1/2018 της λιανικής αγοράς, ενώ επισήμανε ότι και ο ηλεκτρισμός έχει απελευθερωθεί, «άρα είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο διατηρήσαμε τη βασική μας στρατηγική για διατήρηση των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο».