Πολλές εκκρεμότητες με ευρεία γκάμα θεμάτων από νομοσχέδια μέχρι μεγάλα επενδυτικά σχέδια βρήκε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης. Ένα από αυτά είναι το ACADEMY GARDENS, στην Ακαδημία Πλάτωνος, που με τη συνδρομή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Eric Kuhne, φιλοδοξεί να μετατραπεί σε προορισμό εμπορίου και αναψυχής το οποίο θα συμβάλλει στην αναγέννηση καθώς και την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ιδιαίτερα υποβαθμισμένης ευρύτερης περιοχής, στην οποία σήμερα κυριαρχούν οι φθίνουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Θα είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED (Leadership Energy and Enviromental Design) – Platinum (US Green Building Council) και θα δημιουργήσει 2000 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του και 1600 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 320 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ σε φόρους, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του πολυχώρου υπολογίζεται ότι στο κράτος θα αποδοθούν 35 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ. Μάλιστα, εκτιμάται πως τα τέλη και οι φόροι θα ξεπεράσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση κατά τη φάση λειτουργίας του Academy Gardens.
Στόχος των επενδυτών είναι να δημιουργηθεί ένας εμπορικός προορισμός, όχι μόνο για τους Αθηναίους αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα και για τον λόγο αυτό έχουν ήδη προσεγγίσει brands από το εξωτερικό που σκέπτονται να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά.
Τα σχέδια προβλέπουν, όχι την κατασκευή ενός ακόμα εμπορικού κέντρου, αλλά ενός πολυχώρου εμπορίου, πολιτισμού και αναψυχής που θα φιλοξενεί αίθουσες κινηματογράφου, εγχώρια και διεθνή εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και αμφιθέατρο για τη φιλοξενία πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων. Ένα χαρακτηριστικό που θα το κάνει μοναδικό είναι το 14 στρεμμάτων πράσινο επίπεδο στην οροφή του κτιρίου, όπου θα λειτουργούν οι χώροι εστίασης, με μοναδική θέα στην Ακρόπολη και τον Πειραιά. Η επένδυση περιμένει τις υπογραφές από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία.

Πηγή: www.imerisia.gr