Νυχτερινή άποψη της εισόδου του συγκροτήματος, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό ενός μικρού παραθεριστικού καταλύματος στην περιοχή Βάλτος της Πάργας, σε ελαιώνα εμβαδού 6,6 στρεμμάτων κοντά στην ομώνυμη παραλία.

Άποψη της εισόδου του συγκροτήματος, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη της εισόδου του συγκροτήματος, Photo © Μπούσιος

Λεπτομέρεια καθιστικού με την απρόσκοπτη θέα προς το κάστρο της Πάργας, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Η φαρδιά ποδιά του παραθύρου μετατρέπεται σε κάθισμα για να απολαύσει κανείς τη μαγευτική θέα, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Η χωροθέτηση του κτιρίου έγινε με κύριο άξονα την πλήρη εκμετάλλευση της θέας που παρέχει η θέση του οικοπέδου, φροντίζοντας να υπάρχει οπτική επαφή με τα κάστρα Πάργας και Ανθούσας.
Άποψη καθιστικού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη δωματίου, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη του εξωτερικού χώρου των δωματίων με θέα τον κόλπο του Βάλτου, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη του εξωτερικού χώρου των δωματίων με θέα τον κόλπο του Βάλτου, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Κύριο μέλημα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού ήταν να αποδοθεί η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της αρχιτεκτονικής του Ιονίου Πελάγους, αλλά και η ήπια ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον ζητούμενο κατά τη φάση του σχεδιασμού ήταν η εξασφάλιση θέας και φωτισμού για όλα τα δωμάτια, καθώς επίσης και η σχετική απομόνωσή τους με ιδιωτική αυλή ή εξώστη.
Η θέα προς τον κόλπο του Βάλτου από το κρεβάτι, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Η θέα προς τον κόλπο του Βάλτου από το κρεβάτι, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Το πατάρι της σουίτας με θέα στον κόλπο του Βάλτου, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Η θέα προς το κάστρο της Πάργας από το κρεβάτι, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Το κτίριο ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους και η χωροθέτηση των διαμερισμάτων πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την άμεση εκτόνωσή τους στο ύπαιθρο. Τα διαμερίσματα χωρίζονται σε δύο όγκους που τοποθετούνται με μεταξύ τους απόσταση.
Άποψη καθιστικού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη καθιστικού από το πατάρι, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη καθιστικού από το πατάρι, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη καθιστικού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη καθιστικού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Ο χώρος αυτός καλύπτεται με τον τρίτο όγκο της σύνθεσης δημιουργώντας έτσι έναν διευρυμένο ημιυπαίθριο χώρο, που η διαμπερότητά του τον καθιστά ιδανικό για χαλάρωση κατά τους θερινούς μήνες.
Άποψη λουτρού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη λουτρού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη λουτρού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Το πλέξιμο των όγκων επιλέχθηκε για την ελάφρυνσή τους και την καλύτερη απόδοση της αίσθησης των γειτονιών της Πάργας, που παρότι πρόκειται για πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας θυμίζει έντονα νησιώτικο οικισμό.
Λεπτομέρεια καθιστικού από το πατάρι, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη καθιστικού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη καθιστικού, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη δωματίου, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Το κατάλυμα αποτελείται από 6 αυτόνομα διαμερίσματα. Το ένα διατάσσεται σε ένα επίπεδο και τα υπόλοιπα πέντε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αποτελείται από ένα χώρο καθιστικού – κουζίνας και έναν ξεχωριστό χώρο ύπνου.
Λεπτομέρεια όψης, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια όψης, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια όψης, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια της εισόδου του συγκροτήματος, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια της εισόδου του συγκροτήματος, Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Στα πέντε διώροφα τοποθετείται στο ισόγειο το καθιστικό με την κουζίνα και το λουτρό και στο εσωτερικό πατάρι ο χώρος ύπνου. Με την επιλογή αυτή διευρύνεται το καθιστικό αρκετά τόσο σε πλάτος όσο και σε ύψος. Το μέγεθος των διαμερισμάτων κυμαίνεται από 40,00μ2 έως 70,00μ2 περίπου.
Άποψη της ανατολικής όψης του κτιρίου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Άποψη της ανατολικής όψης του κτιρίου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια βόρειας όψης – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Στα διαμερίσματα επιλέχθηκαν φυσικά υλικά σε γήινες και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Ξύλο, επίχρισμα και πλακάκια μεγάλου μεγέθους, κυρίως σε λευκές αποχρώσεις, δίνουν ένα καλοκαιρινό τόνο στους ηλιόλουστους χώρους.
Νυχτερινή άποψη της νότιας όψης του κτιρίου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Νυχτερινή άποψη της δυτικής όψης του κτιρίου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Οι στέγες εσωτερικά είναι εμφανείς και βαμμένες κι αυτές σε λευκούς τόνους. Όλοι οι χώροι έχουν απρόσκοπτη θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και τα δύο κάστρα της περιοχής, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τα ανοίγματα εκτείνεται ο απέραντος ελαιώνας.
Τα δώματα των ισογείων χρησιμοποιούνται για την εκτόνωση των δωματίων του ορόφου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια των υπαίθριων χώρων των δωματίων και της θέας στον κόλπο του Βάλτου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια των υπαίθριων χώρων των δωματίων και της θέας στον κόλπο του Βάλτου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Λεπτομέρεια των υπαίθριων χώρων των δωματίων και της θέας στον κόλπο του Βάλτου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Εξωτερικά επιλέχθηκαν επίσης φυσικά υλικά και γήινοι τόνοι. Φυσική πέτρα, επιχρίσματα, ξύλινες πέργολες και τσιμεντένιες επιστρώσεις για τα δάπεδα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό. Για τα στηθαία επιλέχθηκαν γυάλινες επιφάνειες ώστε να μην εμποδίζονται οι οπτικές φυγές.
Νυχτερινή άποψη της εισόδου του συγκροτήματος – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Νυχτερινή άποψη του κτιρίου – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Νυχτερινή άποψη του κτιρίου και της θέας – Photo © Μπούσιος Δημήτριος

Σημειακά κατασκευάστηκαν χτιστές ζαρντινιέρες, τοποθετήθηκαν πιθάρια και διαμορφώθηκαν παρτέρια για τη φύτευση μικρών λουλουδιών ώστε να συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα.
Κάτοψη Ισογείου, © Μπούσης Νικόλαος – Πλιάτσικας Δημήτριος

Κάτοψη 1ου Ορόφου © Μπούσης Νικόλαος – Πλιάτσικας Δημήτριος

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Golden Bay Suites & Maisonettes, Τοποθεσία: Πάργα – Νομός Πρεβέζης, Ιδιοκτήτης: Στέλιος Θεόδωρος, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Μπούσης Νικόλαος (Αρχιτέκτων) – Πλιάτσικας Δημήτριος (Αρχιτέκτων), Στατική Μελέτη: Αλεξίου Σπυρίδων (Πολιτικός Μηχανικός), Η/Μ Μελέτη: Ηλίας Νικόλαος (Μηχανολογός Μηχανικός), Επίβλεψη: Στέλιος Θεόδωρος (Πολιτικός Μηχανικός), Συνεργάτες: Μπίτσικας Ανέστης (Γραφίστας), Διακοσμήσεις: Στέλιος Θεόδωρος (Πολιτικός Μηχανικός) – Τσόκα Ελένη (Διακοσμήτρια), Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 285 m², Χρόνος Μελέτης: 2015, Χρόνος Κατασκευής: 2016, Παρουσίαση Κτιρίου από: Μπούσης Νικόλαος (Αρχιτέκτων), Φωτογράφιση: Μπούσιος Δημήτριος

Σχόλια

σχόλια