Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box
O σχεδιασμός του νέου ιατρείου του Παιδοκαρδιολόγου Γιάννη Πολυμέρου ήταν μια πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο Polytropon Architects. Ήταν ένα πρωτότυπο πρότζεκτ με στοιχεία που απασχόλησαν τους αρχιτέκτονες σχεδιαστικά για πρώτη φορά. Το ιατρείο βρίσκεται σε μια παλιά αλλά καλοσυντηρημένη πολυκατοικία που φέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά της εποχής κατασκευής της και τα οποία ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε να διατηρηθούν και να εκμοντερνιστούν συνυπάρχοντας αρμονικά με νέα στοιχεία.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Στο γραφείο σχεδιάστηκαν εξαρχής η επιφάνεια εργασίας και οι βιβλιοθήκες σε συνάρτηση με την ειδική κατασκευή του ενυδρείου, προκειμένου να εξυπηρετούν τόσο την εργασία του γιατρού όσο και τη συνεργασία του με τους γονείς των μικρών ασθενών. Με αυτό το γνώμονα έγινε και η επιλογή των καθισμάτων, των χρωμάτων στους τοίχους αλλά και του φωτιστικού.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Κεντρικής σημασίας χώρος για το ιατρείο είναι το εξεταστήριο, στο οποίο κεντρίζει η παρουσία του ενυδρείου δίπλα στο κρεβάτι εξέτασης. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ενυδρεία έχουν χαλαρωτική δράση και βοηθούν στη δημιουργία ήρεμου περιβάλλοντος, όπως επιβάλλεται σε ένα χώρο εξέτασης όπου διενεργούνται εξειδικευμένες καρδιακές μετρήσεις που απαιτούν ηρεμία και συνεργασία από τους μικρούς ασθενείς.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Το ενυδρείο αποτελεί έναν ευχάριστο αντιπερισπασμό για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εξέτασης, κάνοντας το έργο του ιατρού ευκολότερο. Είναι ορατό τόσο από το γραφείο, όσο και από το εξεταστήριο, ώστε να δρα διακοσμητικά αλλά και να εξάπτει την περιέργεια των παιδιών εν αναμονή της εξέτασής τους.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Η επιλογή του είδους των ψαριών έγινε μετά από συνεργασία με έμπειρο ιχθυολόγο, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά και να ευημερούν, κολυμπώντας ζωηρά σε όλες τις περιοχές του ενυδρείου, προσφέροντας άφθονα οπτικά ερεθίσματα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Παιχνίδια, παραμύθια και μια οθόνη τηλεόρασης με επιλεγμένα προγράμματα για κάθε ηλικία επιλέχθηκαν για να δρουν ως επιπλέον αντιπερισπασμοί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη συνεργασία.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Ειδική μέριμνα λήφθηκε για τη δημιουργία ιδανικών θερμοκρασιακών συνθηκών για την άνετη παραμονή ακόμα και των πιο ευαίσθητων ηλικιακά παιδιών, που λόγω ανάγκης για υπερηχοκαρδιογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα θα χρειαστεί να παραμείνουν γυμνά για κάποιο διάστημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Επιπλέον, κατασκευάστηκε ειδικό φωτιστικό που να καλύπτει τις ανάγκες του χώρου και να βοηθά στη λεπτομερή κλινική εξέταση, με παράλληλη αυξομείωση της έντασης για τις ανάγκες χαμηλού φωτισμού της υπερηχοκαρδιογραφικής εξέτασης.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Το πλήρως ανακαινισμένο μπάνιο ανακατασκευάστηκε με στόχο την ευκολία μητέρων και παιδιών, με επιλογή στοιχείων όπως χαμηλή λεκάνη τουαλέτας και αλλαξιέρα μωρών κοντά στη βρύση, αλλά και τη δυνατότητα διατήρησης βέλτιστης υγιεινής με την επιλογή κρεμαστής λεκάνης με εντοιχισμένο καζανάκι και πλακιδίων από μη πορώδες κεραμικό υλικό.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Με τη συμβουλή Παιδοψυχολόγου αποφασίστηκε, οι χώροι εκτός του εξεταστηρίου να διαμορφωθούν ώστε να είναι ευχάριστοι και λειτουργικοί, χωρίς όμως να είναι περισσότερο δελεαστικοί για τα παιδιά από το χώρο του εξεταστηρίου και να τα αποσπούν.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Στο σαλόνι επιλέχτηκαν υλικά ανθεκτικά στη σκληρή χρήση. Μια παιδική γωνιά δημιουργήθηκε για την απασχόληση των παιδιών μικρότερων ηλικιών που περιμένουν να εξεταστούν. Το κεντρικό τραπέζι σύγχρονης αισθητικής, επιλέχθηκε ώστε να δημιουργεί αντίθεση με τα κλασικά έπιπλα της αίθουσας αναμονής.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Αποτελείται από συνδυασμό τριών επιμέρους στοιχείων διαφορετικού χρώματος και ύψους που δένουν με τους τόνους του ιατρείου και διευκολύνουν τα παιδιά διαφόρων ηλικιών και τους γονείς τους σε κοινές δραστηριότητες κατά την αναμονή.
Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Photo © Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Όλα τα νέα έπιπλα σχεδιάστηκαν ή επιλέχτηκαν ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες του χώρου, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλή για τα παιδιά με την εξάλειψη γωνιών και ακμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς.
Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Δεληγιάννη Ελένη-Όλγα / polytroponarchitects

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση, © Δεληγιάννη Ελένη-Όλγα / polytroponarchitects

Οι απαλές αποχρώσεις των χρωμάτων στους τοίχους, όπως αυτές του γκρι και του πρασίνου λειτουργούν χαλαρωτικά για τα παιδιά και τους γονείς τους και συνδυάστηκαν αρμονικά με τα νέα και τα διατηρούμενα υλικά των δαπέδων. Με την επιλογή του θερμού κίτρινου χρώματος στις δερμάτινες καρέκλες δημιουργήθηκε μια παιχνιδιάρικη χρωματική παλέτα, όπως ταιριάζει σε ένα ιατρείο για παιδιά.
Κάτοψη Ιατρείου, © polytroponarchitects

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Έργο: Παιδοκαρδιολογικό ιατρείο Ιωάννη Πολυμέρου, Τοποθεσία: Βόλος, Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: polytroponarchitects, Ομάδα Μελέτης: Ξάνθος Νίκος (Αρχιτέκτων Μηχανικός) – Δεληγιάννη Ελένη / Όλγα (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Επίβλεψη: Νάρης Γιάννης (Πολιτικός Μηχανικός), Ολοκλήρωση έργου: Φεβρουάριος 2018, Κείμενο Παρουσίασης: polytroponarchitects, Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις: Δεληγιάννη Ελένη / Όλγα (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Φωτογραφίες: Χρυσός Νικόλας / the Light Box

Προμηθευτές Έργου:

Ξύλινες ειδικές κατασκευές: Τελώνης έπιπλο, Είδη υγιεινής – πλακίδια: Κολημήτρας – Βερτζίνης Α.Ε. Φωτιστικά: Καυκάς, Καρέκλες γραφείου: ΙΤΑ Ράνια Μιχολίτση

Σχόλια

σχόλια