Άποψη Εισόδου, Photo © Βαγγέλης Ξένος

scavolini
Στο κέντρο του Βόλου, στον πρώτο όροφο ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου, βρίσκεται η ορθοδοντική κλινική για παιδιά, ένας νέος χώρος ειδικά διαμορφωμένος ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της ιατρού και να είναι ευχάριστος και δημιουργικός για τους μικρούς ασθενείς. Βασική προτεραιότητα ήταν η ποιοτική οδοντιατρική φροντίδα, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη τεχνολογία.
Άποψη Reception / Αίθουσας Αναμονής, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Με σεβασμό στο υφιστάμενο κέλυφος και στα ανοίγματα του οργανώθηκε η κάτοψη των χώρων προκειμένου το φυσικό φως να είναι άπλετο σε κάθε χώρο. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν μεγάλες εσωτερικές τζαμαρίες για τον διαχωρισμό των λειτουργιών της κλινικής (εξεταστήριο – γραφείο ιατρού – αίθουσα αναμονής) οι οποίες επιτρέπουν στη διάχυση του φυσικού φωτός σε όλη την κλινική. Η επιλογή του λευκού χρώματος τόσο στους τοίχους όσο και τα έπιπλα ενισχύει την προσπάθεια για έναν χώρο φωτεινό και «καθαρό».
Άποψη Reception / Αίθουσας Αναμονής, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Αναλυτικότερα, εισερχόμενος ο επισκέπτης – ασθενής στον χώρο της κλινικής θα συναντήσει στα αριστερά του τον «τοίχο των γνωμικών», ενώ μπροστά του ανοίγεται η αίθουσα της αναμονής.
Άποψη Reception / Αίθουσας Αναμονής, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Ένα μεγάλο επιβλητικό λευκό γραφείο έχοντας ως πλάτη λευκά ντουλάπια, σε όλο το μήκος του τοίχου, λειτουργεί ως reception. Άνετα καθίσματα κάνουν ευχάριστη την αναμονή των γονιών, ενώ για τα παιδιά δημιουργήθηκε μια γωνιά με δρύινα σκαμπό «δόντια» στην οποία τοποθετήθηκαν tablet με παιχνίδια για ξέγνοιαστη αναμονή.
Άποψη Εξεταστηρίου, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Η δίφυλλη αυτόματη συρόμενη πόρτα εισάγει τους ασθενείς στο χώρο του εξεταστηρίου, όπου βρίσκονται δύο έδρες. Για την κάθε έδρα έχουν δημιουργηθεί οι αντίστοιχοι πάγκοι εργασίας από corian με ντουλάπια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υγειονομικού και του ιατρικού συλλόγου.
Άποψη Εξεταστηρίου, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Βοηθητικά ντουλάπια με λευκή λάκα και τζάμια συμπληρώνουν και οριοθετούν τον χώρο του εξεταστηρίου. Προκειμένου να είναι πιο ευχάριστη η παραμονή της ιδιαίτερης αυτής ομάδας ασθενών, στην οροφή του ιατρείου έχουν σχεδιαστεί οι αστερισμοί του ηλιακού συστήματος βοηθώντας το νου να ξεφεύγει για ταξίδια μακρινά, ενώ μια αναρτημένη οθόνη επιτρέπει στον ασθενή να παρακολουθεί τα τεκτενόμενα.
Άποψη Εξεταστηρίου, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Σε λιτές γραμμές, με λευκές επιφάνειες, έχει σχεδιαστεί και το γραφείο της ιατρού έχοντας άμεση οπτική επικοινωνία με το εξεταστήριο και το χώρο αναμονής. Απομονωμένη από το σύνολο των φωτεινών χώρων, στο εσωτερικό της κλινικής, δημιουργήθηκε η αίθουσα ακτινογραφιών. Οι γαλάζιοι τοίχοι και η οροφή της αίθουσας ακτινογραφιών με τις οπτικές ίνες δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό «μεταφέροντας» τον ασθενή σε ένα γαλαξιακό περιβάλλον.
Άποψη Αίθουσας Ακτινογραφιών, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Τις εγκαταστάσεις της κλινικής συμπληρώνουν τα WC επισκεπτών και ιατρού και η αίθουσα απολυμάνσεων, η αισθητική των οποίων συνάδει απόλυτα με αυτή των υπόλοιπων χώρων.
Άποψη Γραφείου Ιατρού, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Σαφώς οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια μονάδα, μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας έχουν εγκατασταθεί για τις ανάγκες της κλινικής, κρυφοί φωτισμοί led και ηχοσυστήματα εξυπηρετούν τόσο στην λειτουργική εξυπηρέτηση του χώρου όσο και στη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας.
Άποψη Γραφείου Ιατρού, Photo © Βαγγέλης Ξένος

Αφουγκραζόμενοι τον φόβο των παιδιών κατά την επίσκεψη τους σε ένα τέτοιου είδους ιατρείο, οι μελετητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για μια ευχάριστη παραμονή, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Ορθοδοντική Κλινική για παιδιά, Τοποθεσία: Βόλος, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Δημήτρης Φιλιππιτζής & Συνεργάτες, Επίβλεψη: Δημήτρης Φιλιππιτζής, Χρόνος Κατασκευής: 2017, Κείμενο Παρουσίασης: Δημήτρης Φιλιππιτζής, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ξένος

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal