Πυρασφάλεια κατασκευών

Οι αλλαγές στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης με βάση τον νέο ελληνικό κανονισμό πυροπροστασίας των κτιρίων

kostal

Η Sto για πάνω από έξι δεκαετίες ασχολείται με την εξωτερική θερμομόνωση και είναι ο παγκόσμιος ηγέτης και το σημείο αναφοράς της παγκόσμιας αγοράς συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης.

Πάνω από μία δεκαετία χρησιμοποιεί και αναπτύσσει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία παραγωγής οργανικών επιχρισμάτων ώστε να διασφαλίζει πως η κλάση αντίδρασης στη φωτιά των οργανικών επιχρισμάτων της θα είναι Α2-s1,d0, δηλαδή μη αναφλέξιμα.
Τόσο για την Sto Γερμανίας, όσο και για την StoHellas η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πελατών και συνεργατών της αποτελούσε πάντοτε την κορυφαία προτεραιότητα της.
Πάνω από μια δεκαετία η πλειοψηφία των επιχρισμάτων που διανέμει στην Ελληνική αγορά, διαθέτουν αντίσταση στην φωτιά Α2-s1, d0, είναι δηλαδή μη αναφλέξιμα και δεν συνεισφέρουν σε περίπτωση πυρκαγιάς στην εξάπλωση της.

“Με βάση τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού πυροπροστασίας των κτιρίων είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες απαιτείται χρήση μη αναφλέξιμου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, κατηγορίας Α2-s1, d0 κατά EN13501-1”.

Οι βασικότερες περιπτώσεις είναι εκείνες των «κτιρίων υποκατηγορίας Ε1 και Ε3 της χρήσης υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ή κτίρια με θεωρητικό πληθυσμό άνω των 1000 ατόμων ή κτίρια που στεγάζουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία» (απόσπασμα από των Νέο Κανονισμό πυροπροστασίας των κτιρίων: Πίνακας 15) όταν η απόσταση από τα διπλανά κτίρια ή από το όριο του οικοπέδου να είναι μικρότερη των 5 ή 10 μέτρων ανάλογα την περίπτωση.

“Επίσης το ίδιο ισχύει και για όλα τα ψηλά κτίρια με ύψος άνω των 24 μέτρων ασχέτως της απόστασης από διπλανά κτίρια ή το όριο του οικοπέδου”.

Όταν ο νέος Κανονισμός καθορίζει στον Πίνακα 15 την κατηγορία αντίδρασης στην φωτιά της εξωτερικής επένδυσης, τότε επιβάλλεται το σύνολο του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση του συστήματος (ΕΤΑ) να διαθέτει πιστοποιημένη αντίδραση στην φωτιά Α2 ή Β κ.ο.κ.
Η Sto διαθέτει 4 επιλογές συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης είτε με χρήση θερμομονωτικών πλακών πετροβάμβακα είτε με χρήση θερμομονωτικών πλακών διογκωμένης πολυστερίνης που υπερκαλύπτουν σε όλες τις περιπτώσεις τις απαιτήσεις του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων.
Τα κορυφαία συστήματα με διογκωμένη πολυστερίνη:
StoTherm Classic και StoTherm Vario που επιτυγχάνουν τις κορυφαίες για την κατηγορία επιδόσεις αντίδρασης στην φωτιά Β-s1,d0 και Β-s2, d0 κατά EN13501-1 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση του κάθε συστήματος (ΕΤΑ), που αποτελεί εγγύηση για την αξιοπιστία και την ποιότητα του συστήματος, και είναι απολύτως απαραίτητη για την νόμιμη κυκλοφορία και χρήση ενός συστήματος σε κατασκευές.
Τα προηγμένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης με πετροβάμβακα:
StoTherm Classic S1 και StoTherm Mineral που επιτυγχάνουν την κορυφαία επίδοση αντίδρασης στην φωτιά A2-s1,d0 κατά EN13501-1 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση του κάθε συστήματος (ΕΤΑ), και ανεξάντλητο πλήθος διαφορετικών επιλογών επιχρισμάτων από την μεγάλη συλλογή των μη αναφλέξιμων επιχρισμάτων της Sto.
“Μάλιστα το StoTherm Classic S1 βραβεύτηκε το 2013 με το βραβείο καινοτομίας PLUS X AWARD για την καινοτομία, την υψηλή ποιότητα και την λειτουργικότητά του”.
Είναι σαφές πως η πιστοποιημένη αντίσταση στην φωτιά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση (ΕΤΑ), για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης και τα επιμέρους υλικά τους, απαιτείται υποχρεωτικά πλέον από τον Νόμο και πρέπει να ζητείται σε κάθε περίπτωση από τους επιβλέποντες και την πυροσβεστική σε δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Φωτογραφία 2: Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm Classic S1 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Χρονολογία 2015)


Φωτογραφία 3: Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm Classic S1 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Χρονολογία 2015)


«Τα δημοφιλή οργανικά επιχρίσματα της Sto, όπως τα StoArmat Classic Plus, Stolit, StoSilco, StoSil και StoLotusan, προσφέρουν αντίδραση στην φωτιά A2-s1, d0 είναι δηλαδή μη αναφλέξιμα υλικά».

Σύμφωνα με το ΕΝ13501-1 τα παραπάνω υλικά δεν θα συνεισφέρουν στην εξάπλωση της φωτιάς ακόμα και σε συνθήκες πυρκαγιάς σε εξέλιξη (under conditions of a fully developed fire these products will not significantly contribute to the fire load and fire growth) σχηματίζοντας μια ασπίδα προστασίας από την φωτιά στις επιφάνειες που εφαρμόζονται.
Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης StoΤherm εκτός της κορυφαίας αντίδρασης στη φωτιά παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στις προσόψεις του κτιρίου προσφέροντας:
  • Tην κορυφαία αντοχή στον χρόνο,
  • Άριστη αντοχή στην ακτινοβολία UV και την γήρανση,
  • Εξαιρετική αντοχή σε κρούσεις και προστασία από ρωγμές,
  • Ελαστικότητα και αντοχή στις συστολοδιαστολές,
  • Πολύ υψηλή διαπνοή μέσω των επιχρισμάτων τους,
  • Προστασία από μούχλα, άλγη και μύκητες.

Η δέσμευση της STO Hellas

Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που οι πελάτες και συνεργάτες μας απολαμβάνουν την κορυφαία προστασία των συστημάτων StoTherm που έχουν εφαρμόσει και μπορούν χωρίς καμιά επιπλέον προσπάθεια να συνεχίσουν και στο μέλλον.
Η αποδεδειγμένη ποιότητα και αντοχή των συστημάτων StoTherm δοκιμάστηκαν και κέρδισαν για μια ακόμα φορά την εκτίμηση του τεχνικού κόσμου και των ιδιοκτητών στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών στην χώρα μας. Δέσμευση μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα ίδια κορυφαία υλικά και συστήματα και στο μέλλον.
Άρθρο του Παναγιώτη Δρακόπουλου | Χημικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. | Γενικός Διευθυντής της εταιρείας STO HELLAS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πίνακες Πυρανίχνευσης: Εφαρμογές και λειτουργίες σε σύγχρονα κτιριακά έργα

Tα τελευταία χρόνια, τα συστήματα πυρανίχνευσης έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς έχουν προστεθεί και συνεχώς προστίθενται, νέες δυνατότητες και λειτουργικότητες τέτοιες ώστε να...

Αναγκαιότητα η υιοθέτηση σύγχρονων προτύπων ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας

Η Ελλάδα για μία τριακονταετία βασιζόταν για την ασφάλεια του πολίτη σε περιπτώσεις φωτιάς επί κτιρίων στο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 71/1988 καθώς και σε...

Οι αλλαγές στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης με βάση τον νέο ελληνικό κανονισμό πυροπροστασίας των κτιρίων

Η Sto για πάνω από έξι δεκαετίες ασχολείται με την εξωτερική θερμομόνωση και είναι ο παγκόσμιος ηγέτης και το σημείο αναφοράς της παγκόσμιας αγοράς...

MOBIAK: Μια ανερχόμενη δύναμη στα συστήματα κατάσβεσης και πυροπροστασίας παγκοσμίως

Σαράντα δύο χρόνια είναι παραπάνω από αρκετά για να αποκτήσεις οργάνωση, εμπειρία, μέγεθος και κυρίως να δημιουργήσεις μια ομάδα συνεργατών με ικανότητες, κουλτούρα εξυπηρέτησης...

Ο ρόλος των συστημάτων αυτοματισμού στη διαχείριση ενέργειας των ξενοδοχείων

Η ιδέα ενός έξυπνου ξενοδοχείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά “trends” στον τομέα της φιλοξενίας σήμερα. Στη νέα ξενοδοχειακή εποχή που η εμπειρία...