Ξυλόγλυπτη σκάλα νεοβυζαντινής τέχνης από τον Α. Ζάχο και την Α. Χατζηµιχάλη (πηγή: Φ. Χαλβαντζή στο πλαίσιο της Μελέτης της ΔΑΝΣΜ του ΥΠΠΟ που δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα «Καθηµερινή» 13/7/2011 «Όταν το νεοκλασικό συναντά το νεοβυζαντινό»)

Η Οικία Τσίλλερ – Λοβέρδου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά αστικά μέγαρα του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ στο κέντρο της Αθήνας, διατηρεί δε όλα τα στοιχεία της αρχικής του μορφής, παρά τις εκτεταμένες επεμβάσεις και επεκτάσεις που υπέστη.

Πρόσοψη επί της οδού Μαυροµιχάλη (πηγή: Περιοδικό «Culture» 29/11/2008 «Οικία Τσίλλερ-Λοβέρδου – Φιλί ζωής στο παρά πέντε»)

Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον δεύτερο ιδιοκτήτη της οικίας, τον επιφανή τραπεζίτη Διονύσιο Λοβέρδο, χαρακτηρίζονται από νεοβυζαντινά στοιχεία, φέρουν δε την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου και της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη.
Όψη επί της οδού Ακαδηµίας που σχεδίασε ο Α. Ζάχος τη δεκαετία του 1950 (πηγή: Φωτ. Αρχείο Π. Μυλωνά, ΚΤΝΑ Μουσείο Μπενάκη)

Η συντήρηση και αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου θεωρήθηκε επιβεβλημένη λόγω της εξέχουσας σημασίας της, καθώς παρουσιάζει μοναδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί αποτελεί προσωπικό έργο σχεδιασμού και εκτέλεσης του σημαντικότερου ίσως αρχιτέκτονα του ώριμου Νεοκλασικισμού, αλλά και γιατί γνώρισε η ίδια στο σύνολο ή στις επιμέρους κατασκευαστικές της φάσεις, τη σύγκρουση και συνύπαρξη δύο διαφορετικών ιστορικών αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 19ου και 20ου αιώνα, με εκπροσώπους, τόσο επώνυμους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, όσο και ανθρώπους του πνεύματος της νεότερης Ελλάδας.
Τζάκι µε ξυλόγλυπτη επένδυση και κεραµικά πλακίδια Κιουτάχειας στο «Ελληνικό δωµάτιο» (πηγή: Ι. Δηµητρίου στο πλαίσιο της Μελέτης της ΔΑΝΣΜ του ΥΠΠΟ)

Σκοπός της μελέτης ήταν η αποκατάσταση της Οικίας Τσίλλερ-Λοβέρδου, προκειμένου να στερεωθεί και να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο και ως παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Πρόσοψη επί της οδού Μαυροµιχάλη (Πρόταση), © ifo studio architects

Κατά µήκος τοµή του κτηριακού συγκροτήµατος (Πρόταση), © ifo studio architects

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Οικία Τσίλλερ – Λοβέρδου, Τύπος Έργου: Τεκμηρίωση & Αποτακατάσταση Μνημείου, Τοποθεσία: Αθήνα, Ανάθεση Έργου – Σύμβαση Εργασίας: Υπουργείο Πολιτισµού  / Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνηµείων, Χορηγία για την μελέτη Εφαρμογής – Ένταξη στο ΕΣΠΑ: Τµήµα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALPHA BANK, Αρχιτεκτονικό Γραφείο: ifo studio architects, Ομάδα Μελέτης: Ιφιγένεια Δημητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός) – Φωτεινή Χαλβαντζή (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Συνεργάτες: Νικόλαος Χαρκιολάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός) – Κωνσταντίνος Τουµπακάρης (Πολιτικός Μηχανικός) – Σάββας Τριανταφύλλου (Πολιτικός Μηχανικός) – Μαρία Μαγείρου (Μηχανολόγος Μηχανικός), Χρονική Περίοδος Έργου: 2007 – 2011, Κείμενο Παρουσίασης: ifo studio architects, Φωτογραφίες: ifo studio architects