Κύρια όψη – β’ είσοδος, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής
Το ξενοδοχείο Αμφιτρύων, στο παλιό λιμάνι και στην καρδιά της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου αποτελεί ιδιοκτησία του ΕΟΤ και τμήμα του Τουριστικού Συγκροτήματος Ναυπλίου που εκμισθώθηκε μετά από Διαγωνισμό στην Εταιρεία «Αργολικός Ήλιος Α.Ε.».
Κύρια όψη, είσοδος – reception, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο αυτοτελή οικόπεδα που χωρίζονται από την οδό Σπ. Τρικούπη.  Το  πρώτο οικοδομικό τετράγωνο – έκτασης 1.673 τ.μ. – έχει στεγάσει την ξενοδοχειακή μονάδα συνολικής επιφάνειας 4.200 τ.μ.
Κύρια όψη, είσοδος – reception, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Το δεύτερο – έκτασης 1.877 τ.μ. – αποτελεί τον ελεύθερο χώρο του ξενοδοχείου με κήπο, υπαίθρια πισίνα, χώρους εστίασης κλπ. Το τμήμα αυτό δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί  Η δυναμικότητα της μονάδας  είναι 80 κλινών.  
Κύρια όψη, είσοδος – reception, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Το κτίριο

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά τετραόροφο κτίριο, της δεκαετίας του ’50 που κτίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Κλ. Κραντονέλλη, τη δεκαετία του’ 50 η δεύτερη από την Τεχνική Υπηρεσία του ΕΟΤ, τη δεκαετία του ‘80.
Διάδρομος ισογείου, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Το κτίριο δεν έχει στοιχεία νεοκλασικά ή παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η αρχιτεκτονική του ανήκει στο μοντέρνο κίνημα της εποχής του, μέσα σε μία ρασιοναλιστική αντίληψη που συνδέει τη φέρουσα κατασκευή με τη μορφολόγηση των όψεων.
Λεπτομέρεια τζακιού στο bar, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Χρησιμοποιεί φυσικά υλικά του τόπου – όπως ντόπια πέτρα, μάρμαρο Μυκηνών κλπ. – στη βάση του κτιρίου, σε μία προσπάθεια να συνδέσει με έναν σύγχρονο τρόπο το κτίριο με τον ιστορικό χώρο του. Συγχρόνως στα ψηλότερα επίπεδα αντιπαραθέτει, μία ελαφρότερη κατασκευή με σύγχρονα υλικά όπως ο εμφανής φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα, το γυαλί και το μέταλλο στα πετάσματα.
Λεπτομέρεια χώρου εστιατορίου, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Στο κτίριο, όλα τα δωμάτια διατάσσονται στη βορινή πλευρά, με όψη προς τη θάλασσα. Η νότια πλευρά, λόγω της μεγάλης κλίσης του γηπέδου, είναι υπόγεια στα δύο πρώτα επίπεδα. Η όψη της χαρακτηριζόταν από τα λιγοστά ανοίγματα στους διαδρόμους.  
Κύρια είσοδος, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Παρόλες τις προγενέστερες εργασίες συντήρησης του ξενοδοχείου από τον ΕΟΤ στο 1986, λόγω αφενός της κακής κατασκευής, της παλαιότητας και της άμεσης επαφής του με τη θάλασσα και αφετέρου των υψηλών προδιαγραφών ανακαίνισής από την Αργολικός Ήλιος, απαίτησε σοβαρότατες ενισχύσεις και παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό, ριζική ανακαίνιση στο περίβλημά του (μονώσεις, επιχρίσματα, κουφώματα), και αναβάθμιση, αναμόρφωση των όψεών του ώστε να ενταχθεί καλύτερα στον διατηρητέο ιστορικό οικισμό, να συνδεθούν επιτυχέστερα οι δύο διαδοχικές φάσεις του και να οργανωθούν τα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία του.
Χώρος lobby – reception, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Πέραν αυτών, η μελέτη ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού συνοδεύτηκε από την αναδιάταξη των λειτουργιών, τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση των εσωτερικών χώρων – που καθορίζονταν από στρεβλούς χώρους με κάκιστη διάταξη φέροντα οργανισμού – τον πλήρη εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών του – με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τις βέλτιστες συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος – καθώς και από την αντικατάσταση όλης της επίπλωσης και του εξοπλισμού των χώρων. Στόχος του μελετητή, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ανάδειξη μιας διαχρονικής αρχιτεκτονικής που σέβεται τον χώρο και τα υλικά, αναζητώντας την ποιότητα.
Λεπτομέρεια διαδρόμου στο σαλόνι του ορόφου, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Ειδικότερα μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν:

  • Επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό που αποσκοπούσαν αφενός στην βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του κτιρίου, και αφετέρου στη κάλυψη των απαιτήσεων που προέκυψαν από τις αρχιτεκτονικές διατάξεις, τις λειτουργικές δεσμεύσεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφαλείας.
  • Επεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των όψεων με στόχο:
Να διατηρήσουν, αναδείξουν αρχιτεκτονικά στοιχεία της α’ φάσης του κτιρίου.
Διάδρομος υπνοδωματίων, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Για το σκοπό αυτό, συμπληρώθηκε όπου κρίθηκε αναγκαίο η πέτρινη βάση, οργανώθηκαν καλύτερα οι όψεις και τα κουφώματα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αδρά και φυσικά υλικά ως στοιχεία πλήρωσης, όπως το ξύλο, ο μπρούντζος, το γυαλί, υλικά που αντέχουν στο χρόνο και στη θάλασσα.
Χώρος εστιατορίου, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Να αναμορφώσουν την πίσω υποβαθμισμένη όψη του ξενοδοχείου, συνδέοντάς τη μορφολογικά με την αρχιτεκτονική της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου. Κυρίαρχα αρχιτεκτονικά στοιχεία, το επίχρισμα, η επιλογή των χρωματισμών, η διάταξη και οι αναλογίες των κουφωμάτων.
  • Αναδιαρρυθμίσεις λειτουργιών και χώρων με στόχο το ξενοδοχείο, στην καρδιά της πόλης, – οργανώνοντας κατάλληλα τους κοινόχρηστους χώρους – να συγκεντρώσει σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής του Ναυπλίου.
Λεπτομέρεια καθιστικού – bar, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Έτσι στο ισόγειο προτείνονται δύο διακριτές αναβαθμισμένες είσοδοι:

Η κύρια είσοδος στο μέσον του κτιρίου, όπου οργανώνεται η reception και το lobby εξυπηρετεί τα δωμάτια.
Είσοδος bar – κλιμακοστάσιο, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Η δεύτερη είσοδος προς την πόλη, εξυπηρετεί το bar και το εστιατόριο στον 1ο όροφο καθώς και μικρές αίθουσες συσκέψεων στο ισόγειο και την κοινωνία του Ναυπλίου.
B’ είσοδος προς bar – εστιατόριο, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Τα προβλεπόμενα υλικά στον ισόγειο χώρο είναι μάρμαρα μεγάλων διαστάσεων, με ένθετη διακοσμητική ψηφίδα, μπρούντζινες στραντζαριστές επενδύσεις, ξυλεία μαόνι στις επενδύσεις, ειδικά χειροποίητα διακοσμητικά κρύσταλλα κλπ.
B’ είσοδος προς bar – εστιατόριο, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Στον 1ο όροφο προβλέπονται στην ανατολική πτέρυγα οι χώροι εστίασης – bar, εστιατόριο – και το σαλόνι του ξενοδοχείου, και στη δυτική πτέρυγα τα δωμάτια.  Κάθε κοινόχρηστος χώρος έχει τον δικό του χαρακτήρα και τη δική του εσωτερική διακόσμηση. Ενοποιητικό στοιχείο τα υλικά (ξυλεία μαόνι στο δάπεδο και στις επενδύσεις τοίχων, μάρμαρο και μέταλλο σε επιλεγμένα σημεία).
Βεράντα β’ ορόφου – Λεπτομέρεια, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

δωμάτια του ξενοδοχείου ανακατασκευάστηκαν πλήρως ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις τελειωμάτων και εγκαταστάσεων.
Βεράντα β’ ορόφου, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

→ Σε όλα τα δωμάτια κυριαρχούν οι επενδύσεις εμφανούς ξυλείας δρυός, τόσο για τη διαμόρφωση του χώρου που ορίζει την είσοδο, τον διάδρομο με τη ντουλάπα και το λουτρό, όσο και για τη διαμόρφωση της εξωτερικής παρειάς του δωματίου, μέσα στην οποία ενσωματώνονται τα συρόμενα κουφώματα, από ξυλεία ιρόκο.
Κύρια όψη – β’ είσοδος, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Τα δάπεδα κατασκευάσθηκαν ξύλινα δρύινα με ειδικό ηχομονωτικό υπόστρωμα.
Κύρια όψη, Photo © Ανδρέας Σμαραγδής

Στα λουτρά τοποθετήθηκαν μαρμάρινες επενδύσεις, από ντόπιο μάρμαρο Λιγουριού.
Κάτοψη ισογείου, © Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες

Κάτοψη 1ου ορόφου, © Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες

Κάτοψη τυπικού δωματίου, © Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Ξενοδοχείο “Αμφιτρύων, Τύπος Έργου: Μελέτη εκσυγχρονισμού και αναδιαρρύθμισης, Τοποθεσία: Παλαιά Πόλη Ναυπλίου, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Υπεύθυνη Μελέτης: Η. Νανοπούλου (Αρχιτέκτων), Ομάδα Μελέτης: Ι. Μπενεχούτσου (Aρχιτέκτων) –  Θ. Παπαγιάννης (Αρχιτέκτων), Σ. Χριστόπουλος (Αρχιτέκτων) – Ν. Κερασώτης (Συνεργάτης Αρχιτέκτων) – Κ. Ζαχαράτος (Πολιτικός Μηχανικός) – Α. Μαλτέζης (Πολιτικός Μηχανικός) – Δ. Βαρουξάκης (Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος) – Γ.  Χιώτη (Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος), Στατική Μελέτη: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Η/Μ Μελέτη: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Μελέτη Φωτισμού: Γ. Φατσέας (Δρ. Αρχιτέκτων), Μελέτη Σχεδιασμού Εσωτερικού χώρου: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA) σε συνεργασία με το γραφείο MKV DESIGN (Λονδίνο) στη μελέτη των κοινόχρηστων χώρων, Επίβλεψη: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Τεχνική Εταιρεία Κατασκευής: ΓΕΚ Α.Ε., Ιδιοκτήτης: ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗ, Κείμενο Παρουσίασης: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Φωτογραφίες: Ανδρέας Σμαραγδής

Σχόλια

σχόλια