Photo © Snøhetta
TSIALOS

Στο νοτιότερο σημείο της νορβηγικής ακτογραμμής κοντά στο χωριό Baly της Νορβηγίας, το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta σχεδίασε ένα έργο πρόκληση, το οποίο ονομάζεται “Under” και θα είναι το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης με πανοραμική θέα στο βυθό.

Το έργο “Under” πέρα από εστιατόριο, θα λειτουργεί επίσης ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας ζωής, και αποτελεί αφιέρωμα στη νορβηγική ακτή και στην Lindesnes – στην άγρια πανίδα της θάλασσας και στις βραχώδεις ακτές της νότιας ακτής της Νορβηγίας.
Το όνομα του πρότζεκτ δεν επιλέχθηκε τυχαία και έχει διττή ερμηνεία καθώς η λέξη «Under» εκτός από το ότι μας παραπέμπει στο ότι το οικοδόμημα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα νορβηγικά επίσης σημαίνει «θαύμα».

Photo © Snøhetta

Το μοναδικό αυτό πρότζεκτ μοιάζει με έναν πελώριο ογκόλιθο, μισο-βυθισμένο στη θάλασσα, του οποίου η μονολιθική του μορφή επιτρέπει την σύνδεση μεταξύ φύσης και ξηράς. Κάτι περισσότερο από ένα απλό ενυδρείο, το “ Under” θα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ οι παχιοί τοίχοι του από σκυρόδεμα είναι σχεδιασμένοι για να αντέχουν τις πιο μεταβλητές συνθήκες στη θάλασσα.
«Σαν βυθισμένο περισκόπιο από τεράστια ακρυλικά τζάμια του οποίου μπορεί να δει κανείς από  τον βυθό όπως μεταμορφώνεται ανάλογα με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του έργου.

Photo © Snøhetta

Το “ Under”, διαμέσου της μοναδικής του αρχιτεκτονικής, του εκλεπτυσμένου μενού του εστιατορίου αλλά και της βασικής αποστολής του να ενημερώνει το κοινό για την βιοποικιλότητα της θάλασσας, προσφέρει μια «υποθαλάσσια» εμπειρία που εμπνέει μια αίσθηση δέους και απόλαυσης, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις – τόσο σωματικές όσο και πνευματικές.
Καθώς οι επισκέπτες ξεκινούν το ταξίδι τους μέσα στο εστιατόριο, κατεβαίνουν σε τρία επίπεδα. Από την είσοδο, οι επισκέπτες εισέρχονται στο βεστιάριο. Στη συνέχεια περνούν σε ένα άλλο επίπεδο όπου βρίσκεται το μπαρ που σερβίρει σαμπάνια και το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση μεταξύ της ακτογραμμής και του ωκεανού. Αυτός ο φυσικός μετασχηματισμός τονίζεται από ένα στενό ακρυλικό παράθυρο που τέμνει κατακόρυφα τα επίπεδα του εστιατορίου.

Photo © Snøhetta

Από το μπαρ οι επισκέπτες μπορούν να κοιτάξουν προς το κατώτερο επίπεδο του εστιατορίου όπου υπάρχει μια τραπεζαρία, με δύο τραπέζια και μερικά μικρότερα είναι τοποθετημένα μπροστά από ένα μεγάλο πανοραμικό παράθυρο. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το εστιατόριο το οποίο μπορεί να φιλοξενεί από 80 – 100 επισκέπτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, με τις εργασίες κατασκευής να αρχίζουν τον Φεβρουάριο του 2018.


Σχόλια

σχόλια