Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Το νευρολογικό ιατρείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, στον όροφο ενός τυπικού κτιρίου γραφείων, με έντονο το αστικό περιβάλλον γύρω του.

Στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός μοντέρνου, άνετου χώρου με οικεία ατμόσφαιρα και διαχρονικά στοιχεία.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Η λειτουργική οργάνωση, βασίστηκε στις λειτουργικές απαιτήσεις ενός ιατρείου, καθώς και στην διάρθρωση της κάτοψης του χώρου, οδηγώντας στο διαχωρισμό του ιατρείου σε δύο λειτουργικές ζώνες. Στο χώρο υποδοχής – αναμονής και στον κυρίως χώρο εργασίας, με το γραφείο του ιατρού και τον χώρο εξέτασης.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

“Ο χώρος της αναμονής σε ένα ιατρείο δημιουργεί συνήθως ποικίλα συναισθήματα”.

Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Για αυτό δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή κατά το σχεδιασμό του. Από το σκοτεινό κοινόχρηστο διάδρομο του κτιρίου, η είσοδος «ανοίγει» σε έναν άνετο και φωτεινό χώρο.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Βασικό στοιχείο σχεδιασμού του χώρου της αναμονής αποτελεί η χρήση του καθρέπτη μέσα σε πλαίσια τα οποία σχηματίζουν έναν κάναβο σε μια ολόκληρη επιφάνεια τοίχου.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Οι καθρέπτες δίνουν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου μέσα από την επανάληψη του όγκου του χώρου αναμονής άλλα και του γραμμικού φωτισμού της οροφής.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

“Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην επιλογή του θέματος των κάδρων στον χώρο, καθώς συνάδουν άριστα με το επιστημονικό αντικείμενο του ιατρείου”.

Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Ο χώρος της γραμματείας, δίπλα στην είσοδο του γραφείου, οριοθετείται από έναν ιδιαίτερο πάγκο σε λιτές γραμμές ο οποίος συνδυάζει μέταλλο και μάρμαρο, ενώ η ξύλινη επένδυση στην πλάτη της γραμματείας ενσωματώνει ένα κρυφό άνοιγμα προς το αρχείο – αποθήκη του ιατρείου.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

“Ο συνδυασμός του μαύρου, του χρυσού και των υπόλευκων αποχρώσεων, με το ξύλο δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σχεδιαστικό αποτέλεσμα που εντείνεται με τον φωτισμό”.

Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Το σχεδιαστικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την κατάλληλη επιλογή των υφών των υλικών και την κατάλληλη χρωματική παλέτα. Η καθαρότητα του χώρου τονίζεται με το υπόλευκό χρώμα στους τοίχους και στις οροφές, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ένα στείρο και αυστηρό περιβάλλον.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Η χρήση του ξύλου, το σκουρόχρωμο δάπεδο, η επιλογή υφασμάτων σε ήπιους χρωματισμούς δημιουργούν ισορροπημένες αντιθέσεις, δίνοντας στο χώρο τις απαραίτητες εντάσεις.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

“Όσον αφορά το χώρο γραφείου διατηρήθηκε ένας μίνιμαλ και μοντέρνος σχεδιασμός”.

Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Το γραφείο τοποθετήθηκε μπροστά από ένα μεγάλο άνοιγμα το οποίο γεμίζει με φως τον χώρο. Ο χώρος εξέτασης σε ουδέτερες και υπόλευκες αποχρώσεις αποπνέει μια ατμόσφαιρα ηρεμίας καθαρότητας και ισορροπίας, στοιχεία απαραίτητα σε ένα ιατρικό περιβάλλον.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Τέλος, το άπλετο φυσικό φως από τα ανοίγματα συμπληρώνεται με τον σωστό σχεδιασμό των συστημάτων του τεχνητού φωτισμού στον χώρο, εξασφαλίζοντας την οπτική άνεση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και αναδεικνύοντας τα στοιχεία του χώρου, με την κατάλληλη χρωματική απόδοση και το χρώμα φωτισμού, την κατεύθυνση του φωτισμού σε συγκεκριμένα σημεία και κατασκευές του χώρου και την δημιουργία των κατάλληλων αντιθέσεων.
Μελέτη – Σχεδιασμός: PG Just Architects, Photo © Στάθης Αγγελαρίδης

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τύπος έργου: Νευρολογικό ιατρείο, Τοποθεσία: Τούμπα Θεσσαλονίκης, Μελέτη – Σχεδιασμός: PK Just Architects, Ομάδα μελέτης: Στέλλα Παπαδοπούλου – Εύη Κρανά, Κατάσταση: Υλοποιημένο, Κείμενο παρουσίασης: PK Just Architects, Φωτογραφίες: Στάθης Αγγελαρίδης