Τι μπορεί να κάνει την πισίνα πιο φιλική προς το περιβάλλον; Οι νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και τα συστήματα φίλτρανσης! Αυτές οι καινοτομίες στην επεξεργασία νερού κάνουν τις οικολογικές πισίνες πραγματικότητα.

Οι οικολογικές πισίνες είναι (εδώ και πολύ καιρό) εδώ!

Τα τελευταία 25 χρόνια η κατανάλωση νερού έχει μειωθεί στο 1/2 και η ενέργεια που καταναλώνεται περί το 1/4. Ο σύλλογος επαγγελματιών πισίνας και σπα της Γαλλίας (FPP), εκτιμά πως μόλις το 1,2% της ετήσιας εκπομπής CO₂ ενός νοικοκυριού στη Γαλλία προέρχεται από την πισίνα. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, οι πισίνες απέχουν πολύ από την ιδέα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Οι πισίνες περιγράφονται ως “τεχνητές στεγανοποιημένες δεξαμενές για σπορ του νερού, το νερό των οποίων φιλτράρεται, απολυμαίνεται, ανανεώνεται και ανακυκλώνεται, όπως και όλος ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη λειτουργία”.
Αυτό σημαίνει πως οι πισίνες δεν μπορούν ποτέ να είναι 100% φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς η συντήρησή τους επιβάλλει τη χρήση χημικών και την χρήση εξοπλισμού φίλτρανσης ο οποίος καταναλώνει ενέργεια. Ωστόσο η χρήση των χημικών και η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να ελαχιστοποιηθεί χάρη στις καινοτομίες στον τομέα της επεξεργασίας νερού.

Λιγότερο επιβλαβή προϊόντα επεξεργασίας νερού

Είναι σχεδόν απίθανη η αποφυγή χρήσης προϊόντων που αποτρέπουν το να “χαλάσει” η πισίνα. Το να επιτρέψουμε σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και ανθρώπινα οργανικά απόβλητα να πολλαπλασιάζονται μπορεί να αποβεί μοιραίο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το βρώμικο νερό και ο ανεπαρκής καθαρισμός του προκαλούν 2 εκ. θανάτους ετησίως.
Photo © OXYGON

Παρόλα αυτά, η χρήση χλωρίου, που είναι ευρέως διαδεδομένη, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσφορία και ερεθισμό, το πιτσίλισμα γύρω από την πισίνα μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον και το βρώμιο είναι διαβρωτικό. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν εμφανιστεί εναλλακτικοί τρόποι επεξεργασίας του νερού.

Όζον

Η αποστείρωση του νερού με όζον, που χρησιμοποιείται ήδη στην επεξεργασία πόσιμου νερού, καταστρέφει ακαριαία τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Αυτή η διαδικασία δεν έχει πρακτικά καμία επίπτωση στο περιβάλλον και, σε αντίθεση με το χλώριο και τις χλωραμίνες του δεν δημιουργεί χημικά παραπροϊόντα.

Ηλεκτρόλυση Άλατος

Αυτή η διαδικασία, η οποία αυτόματα δημιουργεί ένα χημικό προϊόν επεξεργασίας νερού, καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια. Δεν υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης χημικών προϊόντων και δεν υπάρχουν παραγόμενα υποπροϊόντα τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν.

Ακτινοβολία UV

Η UV-C ακτινοβολία επιδρά άμεσα στο DNA των μικροοργανισμών και αποτρέπει την ανάπτυξή τους. Αυτή η τεχνική μειώνει το ποσοστό της χρήσης χημικών κατά 80-90%. Δεν απαιτούνται μέτρα προστασίας κατά το χειρισμό. Το νερό περνά μέσα από μια λυχνία υπέρυθρης ακτινοβολίας μικρού κύματος που εξουδετερώνει τα βακτήρια τους ιούς και τους άλλους μικροοργανισμούς που έχουν ανοσία στις συμβατικές μεθόδους απολύμανσης. Καταστρέφει επίσης και τις χλωραμίνες που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή, τον ερεθισμό της μύτης και του λαιμού.

Ενεργό Οξυγόνο

Αυτή η θεραπεία δεν προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Χρησιμοποιεί ένα εντελώς φυσικό μόριο που διαλύεται στο νερό και απελευθερώνει οξυγόνο. Η διαδικασία αυτή έχει άμεση επίδραση, αλλά δεν είναι μακροχρόνια και πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλο προϊόν επεξεργασίας νερού.

Σύστημα Φίλτρανσης Υψηλής Απόδοσης

Η μείωση των προϊόντων επεξεργασίας νερού στην πισίνα και της κατανάλωση ενέργειας απαιτεί εξοπλισμό υψηλότερης απόδοσης. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, σε συνδυασμό με εφαρμογές οικιακού αυτοματισμού για την πισίνα. Ο αυτοματισμός, η προσαρμογή των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην κάθε πισίνα καθώς και το σύστημα φίλτρανσης καθιστούν δυνατή την επιλογή μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον προσέγγισης, με το πλεονέκτημα ότι το μεγαλύτερο μέρος της συντήρησης της πισίνας εκτελείται από το σύστημα.

Άρθρο του Στέργιου Καραβασίλη,

CEO at OXYGON / Board Member at Karavasilis Group / Civil Engineer, BEng Leeds University, MSc Infrastracture Asset Engineering & Management