Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης
Η διώροφη μονοκατοικία βρίσκεται στα βορειοανατολικά προάστια, σε οικόπεδο γωνιακό με ήπια κλίση και νότιο προσανατολισμό. Το κτίριο σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας τριμελούς οικογένειας, με συνολικό εμβαδόν 190 τ.μ., και ανάπτυξη σε τρία επίπεδα – υπόγειο, ισόγειο και όροφο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Κύριος στόχος, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση στην αρχιτεκτονική προσέγγιση του συγκεκριμένου έργου, αποτελεί ο συνδυασμός των κλασικών προτύπων σύνθεσης, κατά την επιθυμία των ιδιοκτητών, με την ταυτόχρονη ανάγκη τους για έναν σύγχρονο τρόπο διαβίωσης.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Η κατοικία παρουσιάζει μια μονολιθικότητα, χαρακτηριστική των κλασικών γραμμών και τοποθετείται σε επαφή με την όμορή της οικία, από τη στενή πλευρά, προκειμένου να απομακρυνθεί από την όχληση της κύριας οδού, επιτρέποντας στον περιβάλλοντα χώρο να αναπτυχθεί ελεύθερα και ενιαία.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Οι χώροι διημέρευσης, δηλαδή το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, σχεδιάζονται με έντονα εξωστρεφή διάθεση και τοποθετούνται στο ισόγειο, σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος τους περικλείει. Το καθιστικό, μέσω μεγάλου υαλοστασίου και της βεράντας επί εδάφους που αποτελεί αναπόσπαστη συνέχειά του, εισχωρεί στον κήπο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Η ομαλή μετάβαση από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο πραγματοποιείται μέσω ξύλινης πέργκολας με κεκλιμένες περσίδες που φιλτράρουν τον ήλιο, δημιουργώντας ένα παιχνίδι σκιάς και φωτός.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Ο διαμορφωμένος ημιυπαίθριος χώρος σε σχέση με την κύρια είσοδο και την τραπεζαρία, με εμφανείς επιρροές από την κλασική στοά, καθώς και ο χώρος BBQ σε συνέχεια της κουζίνας στην πίσω αυλή, διαμορφώνουν ιδιαίτερες γωνιές φιλοξενίας των φίλων της οικογένειας.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Η κάτοψη του ισογείου ολοκληρώνεται με τους χώρους του προσωπικού γραφείου του ιδιοκτήτη και του WC, οι οποίοι τοποθετούνται κατά μήκος διαδρόμου που καταλήγει στο κλιμακοστάσιο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Η ισχυρή γραμμική κίνηση που ορίζεται από την είσοδο προς το κλιμακοστάσιο στο ισόγειο, επαναλαμβάνεται και στον πρώτο όροφο, ο οποίος παραλαμβάνει το master-bedroom, με en-suite λουτρό, αλλά και δυο επιπλέον υπνοδωμάτια με κοινό λουτρό, εκατέρωθεν του διαδρόμου. Στο υπόγειο τοποθετούνται όλες οι βοηθητικές χρήσεις της οικίας, με δυο αποθήκες, WC και χώρο στάθμευσης.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Επίβλεψη: LKMK Architects, Photo © Παναγιώτης Βουμβάκης

Οι μορφολογικές επιλογές των όψεων, με τις καθαρές επιφάνειες και την εισαγωγή γραμμικών ανάγλυφων διακοσμητικών στοιχείων, αλλά και η προσεγμένη επιλογή των υλικών και των γήινων αποχρώσεων, δημιουργούν μια ιδιαίτερη αισθητική που αντανακλά την ισχυρή προσωπικότητα των ιδιοκτητών και εκφράζει την επιθυμία τους για κλασική πολυτέλεια.
Κάτοψη Ισογείου, © LKMK Architects

Κάτοψη Ορόφου, © LKMK Architects

Τομή Α-Α, © LKMK Architects

Τομή Β-Β, © LKMK Architects

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Μονοκατοικία, Τοποθεσία: Γέρακας Αττικής, Αρχιτεκτονική ΜελέτηΜελέτη ΕφαρμογήςΕπίβλεψη: LKMK Architects (Κυριάκος Μιχαλόπουλος  –  Λίλα Κατσιβέλη), Στατική Μελέτη: Φίλιππος Γαβαλάς, Μηχανολογική Μελέτη: TECHNOMECH O.E., Φυτοτεχνική Μελέτη: livingscapes_mathioudakis+associates, Μελέτη Φωτισμού: HALO, Εμβαδό: 250 τ.μ., Χρόνος Κατασκευής: 2017, Κείμενο Παρουσίασης: LKMK Architects (Κυριάκος Μιχαλόπουλος  –  Λίλα Κατσιβέλη), Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal