Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Χρήστος Δράζος

Την πολυτελή και υπόσκαφη κατοικία, εν ονόματι Villa Charissa, σχεδίασε η αρχιτέκτονας Έλλη Αλεξίου, ως τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Aenaon Villas, στο Hμεροβίγλι της Σαντορίνης, επηρεασμένη από τις ιδιαιτερότητες του τοπίου και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, επιχειρώντας, παράλληλα, να αποδώσει μια σύγχρονη εκδοχή κατασκευής υπόσκαφων κτισμάτων.

Η κατοικία βρίσκεται στο μέτωπο της Καλντέρας και «ανοίγεται» προς την απεριόριστη θέα του ηφαιστείου και του Αιγαίου. Μια λευκή αυλόπορτα σηματοδοτεί την αρχή του υπαίθριου χώρου της, όπου ανάμεσα στις χτιστές διαμορφώσεις της πισίνας και του καθιστικού οριοθετείται η είσοδος του εσωτερικού χώρου.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Χρήστος Δράζος

Η όψη της εισόδου έχει «βάθος» και ακολουθεί τη σχεδιαστική λογική μιας σήραγγας, στο εσωτερικό της οποίας, διαμορφώνεται ένας ημιυπαίθριος χώρος ποικίλων χρήσεων.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Χρήστος Δράζος

Η κατασκευή της, προέκυψε από τη γεφύρωση δυο επίπεδων επιφανειών, η πρώτη ελαφρώς κεκλιμένη ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, ενώ η δεύτερη κατακόρυφη, πλαισιώνει την κεντρική είσοδο του εσωτερικού της κατοικίας.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Δημήτρης Σκόρδας

“Η περιήγηση στους εσωτερικούς χώρους, αρχίζει με το χώρο διημέρευσης και συνεχίζεται πιο βαθιά και υποβαθμισμένα με το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Χρήστος Δράζος

“Κεντροβαρικά τοποθετημένο στην κατοικία, βρίσκεται ένα εσωτερικό αίθριο, στη βάση του οποίου είναι φυτεμένη μια ελιά”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Χρήστος Δράζος

Το αίθριο και ο φωταγωγός του μπάνιου, δημιουργούν πρόσθετες πηγές φυσικού φωτισμού και αερισμού, επιτρέποντας παράλληλα την επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο τεχνητός γενικός και διακοσμητικός φωτισμός αναδεικνύει τη ρευστή φόρμα του χώρου και συγχρόνως καλύπτει τις ανάγκες του επισκέπτη παρέχοντας ποικίλα σενάρια φωτισμού.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Δημήτρης Σκόρδας

“Τα έπιπλα είναι είτε χτιστά είτε ειδικές κατασκευές, που συνάδουν με την αισθητική του χώρου”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Χρήστος Δράζος

Η ένταξη της Villa Charissa στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση ενός βραχόκηπου στο δώμα της κατοικίας, όπου φυτεύονται αρωματικοί θάμνοι και κάκτοι ανθεκτικοί στο τοπικό κλίμα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Photo © Χρήστος Δράζος

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Villa Charissa (Aenaon Villas), Τύπος έργου: Υπόσκαφη κατοικία, Τοποθεσία: Ημεροβίγλι – Σαντορίνη – Κυκλάδες – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη κατασκευής: Έλλη Αλεξίου, Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη – Μελέτη Φωτισμού: Μαρία / Χριστίνα Αλεξίου, Σύμβουλος Μηχανικός: Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Διαχείριση Έργου: Γιώργος Αλεξίου, Κείμενο παρουσίασης: Έλλη Αλεξίου, Φωτογραφίες: Χρήστος ΔράζοςΔημήτρης Σκορδάς

Προμηθευτές έργου:

Ξύλινα θερμοηχομονωτικά κουφώματα και ξυλουργικές εργασίες: AFOI DROSOU, Eξωτερικό κούφωμα αλουμινίου λεπτής διατομής της ελβετικής εταιρείας Vitrocsa: SIAS, Χτιστές κατασκευές: NIKOS VITOS, Χρώματα: VIVECHROM, Κατασκευή πισίνας: HYDROLYSIS, Διακοσμητικά αντικείμενα του οίκου Salvatori: IAKOVOS PAPAGEORGIOU, Έπιπλα του οίκου Gervasoni και του οίκου Gandia Blasco: ITALIAN SOLUTIONS | CHRISTOS SOTIROPOULOS, Στρώματα του οίκου Simmons: CARTECO DESIGN CENTRE, Υφάσματα LibecoMasters of Linen: PROTOPSALTI INTERIORS, Κλιματισμός: DAΙKIN HELLAS, Μπαταρίες εντοιχισμού μπάνιου και νηπτήρα του οίκου Fantini και είδη υγιεινής του οίκου Villeroy & Boch: ΚYPRIOTIS, Διακοπτικό υλικό: VIMAR HELLAS AE, Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων: IFI GROUP, Ηχητικά συστήματα: BANG & OLUFSEN

English description: Architect Elly Alexiou, designed Villa Charissa, an underground residence, as part of hotel complex, Aenaon Villas, located in Imerovigli, Santorini, Greece,

The design process influenced by the island’s traditional architecture, blending into the natural landscape particularities, while stating a contemporary approach to a cave house concept.
Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Christos Drazos

“The residence, carved on the Caldera front, offers unobstructed view of the volcano and the Aegean Sea”.

Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Christos Drazos

“The outdoor space is surrounded by built-in structures: a pool, two relaxing corners and the entrance to the cave house”.

Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Christos Drazos

Charissas elevation has got “depth” following the design concept of a tunnel whose interior is a semi-outdoor, multi-use space formed by the bridging of two flat surfaces. The former, slightly inclined, attempts to fit into the ground’s morphology, while the latter vertical surface frames the entrance to the residence.
Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Dimitris Skordas

On the entrance level, there is a spacious smoothly-surfaced living room, whilst five steps lead to the lower level (bedroom & bathroom). A striking feature of the space is the atrium, marked by the presence of an olive tree.
Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Christos Drazos

“The atrium, combined with the bathrooms skylight, allows natural light inside the residence and physical contact with the outdoor environment”.

Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Christos Drazos

The artificial general and decorative lighting combo, along with natural light, set out the fluid form of the space and while covering the guest’s needs with a variety of lighting scenarios.
Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Christos Drazos

“The Cycladic built-in and custom-made furniture is consistent with the aesthetic of the space”.

Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, Photo © Dimitris Skordas

Villa Charissa is integrated into the natural surrounding environment, through the rock garden on the rooftop, where local climate-resistant aromatic shrubs and cacti are planted.
Drawings, © Elly Alexiou

Facts & Credits:

Project title: Villa Charissa (Aenaon Villas), Project type: Cave house, Location: Imerovigli – Santorini island – Cyclades – Greece, Architecture – Construction supervision: Elly Alexiou, E/M and lighting study: Maria / Christina Alexiou, Consultant engineer: George Zacharopoulos, Project administrator: George Alexiou, Text description: Elly Alexiou, Φωτογραφίες: Christos DrazosDimitris Skordas