Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Το έργο βρίσκεται στη θέση Αγγαιριά της Νήσου Πάρου. Έχει δυτικό προσανατολισμό και θέα προς τη θάλασσα. Οι όγκοι παρατάσσονται προς την θέα, η κεντρική αυλή δημιουργείται πλάγια τους και πίσω από αυτούς, προσαρμοσμένη στην κλίση του εδάφους και προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Η είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου και το χαμηλότερο σημείο. Η πίσω αυλή που επεκτείνεται και στην νότια πλευρά οργανώνει τις κοινόχρηστες λειτουργίες δημιουργώντας ένα πυρήνα σε άμεση αναφορά με τους κτιριακούς όγκους.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής ανάλογων κτισμάτων, σχεδιάστηκε ένα σύνολο λευκών όγκων και εξωτερικών διαμορφώσεων, σε παράταξη, που εποπτεύει τη πλαγιά του λόφου μέχρι τη θάλασσα και τη γειτονική Αντίπαρο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Ο μετασχηματισμός των μορφολογικών στοιχείων της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας αποτελεί μαζί με την ένταξη στο φυσικό τοπίο, την κατευθυντήρια αρχή σχεδιασμού.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

“Η κατοικία εναρμονίζεται με το τοπίο καθώς δεν δημιουργούνται καθόλου μπροστινές αυλές”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Οι όγκοι τοποθετούνται κατά μήκος μιας υπάρχουσας πεζούλας – αναβαθμού χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το φυσικό πλάτωμα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Το σύνολο της υλοποιημένης επέμβασης συνδιαλέγεται με το τοπίο και δημιουργεί χώρο για κατοίκηση.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Το βασικό αντικείμενο της μελέτης είναι το «καδράρισμα» της θέας και η μετασκευή του κτιρίου σε μηχανή θέασης.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

“Η κατοικία ακουμπά διακριτικά στο τοπίο, το οποίο εξελίσσεται ανέπαφο, και οργανώνει τις οπτικές προς τη μεγάλη πλαγιά”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Μία άσκηση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που μορφοποιεί αφαιρετικά την έννοια του κοιτάγματος (της ματιάς) και γίνεται το ίδιο αντικείμενο θέασης.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: Re-act architects, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Viewmaster – Κατοικία στην Πάρο, Τοποθεσία: Αγγαιριά – Πάρος – Κυκλάδες – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: React architects, Ομάδα μελέτης: Νατάσσα Δεληγιάννη – Γιώργος Σπυρίδωνος, Συνεργάτης αρχιτεκτονικής επίβλεψης: Γιάννης Βάγιας, Στατική μελέτη: Χρήστος Σμυρνής (Πολιτικός Μηχανικός), Μηχανολογική / Ενεργειακή μελέτη: Νίκος Χριστοφυλλάκης (Μηχανολόγος Μηχανικός), Εμβαδό οικοπέδου: 7,000 m², Εμβαδό κατοικίας: 195,00 m², Έτος μελέτης: 2015, Έτος κατασκευής: 2016, Κείμενο παρουσίασης: React architects, Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Δάφνη Ρετζίπη – Νικόλ Γεωργοπούλου, Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης

English description: Viewmaster | Residence on the island of Paros, Cyclades, Greece, designed by Re-act architects

The house is located at Ageria, on the island of Paros, in the Cyclades. It faces west, towards the sea. The buildings protrude from the natural slope, and they are aligned on a cantilever slab that floats over the land.
Architectural design – Supervision: Re-act architects, Photo © George Messaritakis

On their eastern side lays the patio, protected from the northern winds. The entrance to the house is placed on the westernmost point of the plot.
Architectural design – Supervision: Re-act architects, Photo © George Messaritakis

Architectural design – Supervision: Re-act architects, Photo © George Messaritakis

The backyard nestles in the core space between the buildings and the slope, and it extends towards the south side to meet the patio.
Architectural design – Supervision: Re-act architects, Photo © George Messaritakis

Architectural design – Supervision: Re-act architects, Photo © George Messaritakis

Architectural design – Supervision: Re-act architects, Photo © George Messaritakis

“It is the intermediate between the natural and the built, and between the main house, the common areas, the guest house and the patio”.

Architectural design – Supervision: Re-act architects, Photo © George Messaritakis

The buildings reinterpret the basic elements of the Cycladic architecture: white volumes interconnect with open spaces, but this time they rest on a cantilever platform, an observation point that touches the earth lightly, with a view towards Antiparos island and the hillside that plunges into the Aegean.
3d render, © Dafni Retzepi – Nikol Georgopoulou

3d render, © Dafni Retzepi – Nikol Georgopoulou

A gesture that creates a contemporary architectural language, integrated with the natural landscape, since the platform was part of a pre-existing agricultural terrace.
Ground floor plan, © Re-act architects

Roof plan, © Re-act architects

“The house is designed as a series of frames towards the view, thus turning the building in a ‘viewing machine’”.

Elevation A, © Re-act architects

Elevation B, © Re-act architects

Architects perceive the architectural design as a subtle definition of the Gaze, and the house as a viewing machine, but also an object that itself is subject to observation.
Section C-C, © Re-act architects

Section D-D, © Re-act architects

Section E-E, © Re-act architects

Facts & Credits:

Project Title: VIEWMASTER | Residence in Paros, Location: Ageria – Paros island – Cyclades – Greece, Architectural design – Supervision: Re-act architects, Design team: Natasha Deliyianni – Yiorgos Spiridonos, Collaborating architect – Supervision: Yannis Vagias, Civil engineer: Christos Smyrnis, Mechanical engineer: Nikos Chrystofyllakis, Plot area: 7.000,00 sq.m, Building area: 195,00 sq.m, Year of architectural study: 2015, Year of construction: 2016, Text description: Re-act architects, 3d visualization: Dafni Retzepi – Nikol Georgopoulou, Photography: George Messaritakis