Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Οι ιδιοκτήτες, άνθρωποι της μουσικής, ονειρεύτηκαν μια όμορφη γωνιά στην Πάρο, ώστε να περνάνε ποιοτικό χρόνο και να στεγάσουν την μουσική τους δραστηριότητα, οργανώνοντας ταυτόχρονα φεστιβάλ και Master Class Jazz στον οικισμό της Νάουσας.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

H κατοικία βρίσκεται σε ένα ήσυχο σημείο του οικισμού κοντά στην θάλασσα. Σε ένα οικόπεδο, δύσκολο και χωρίς θέα, οργανώθηκε μέσω του σχεδιασμού της κατοικίας μια νέα πραγματικότητα. Ένας «μικρόκοσμος», με δικό του περιβάλλον και όλες τις ποιότητες της διαβίωσης σε κυκλαδίτικο νησί.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Το κτηριακό σύνολο εντάσσεται σε κλίμακα στον οικισμό. Αναφέρεται μορφολογικά στην τοπική αρχιτεκτονική, αναδεικνύοντας μια γλυπτική διάθεση. Οι όγκοι είναι κυβιστικοί. Οι κεκλιμένοι τοίχοι εντείνουν τη τεκτονικότητα, εμπνεόμενοι από παραδοσιακά κτίρια του νησιού, όπως τα μοναστήρια.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Ο σχεδιασμός γίνεται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία υλικών. Η νέα κατοικία έρχεται να προστεθεί σε ένα όμορο studio, των ίδιων ιδιοκτητών. Η σύνδεση τους γίνεται μέσω της αυλής.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Στο ισόγειο του κυρίως σπιτιού, βρίσκονται με ενιαία διαρρύθμιση οι καθημερινοί χώροι, κουζίνα, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία αλλά και δύο υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους. Στον όροφο, το μεγάλο υπνοδωμάτιο με το μπάνιο και το γραφείο του.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Σε ξεχωριστό όγκο, δίπλα στην πισίνα, βρίσκεται το studio μουσικής, ένας χώρος έμπνευσης, με άμεση θέα στο στοιχείο του νερού. Ο εσωτερικός χώρος είναι λιτός, δροσερός. Το λευκό των τοίχων πλαισιώνεται από το φυσικό γκρι του σκυροδέματος των ταβανιών και των τσιμεντοκονιών των δαπέδων, μπάνιων.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Η χρήση τσιμεντοκονίας δίνει την αίσθηση της διαβίωσης κοντά στη φύση. Σχετίζεται με την έννοια του χειροποίητου, της αδρότητας, του βράχου. Ο πάγκος της κουζίνας γίνεται μια σκούρα ανθρακί «σκιά». Σε πιο ανοικτές τονικότητες τα έπιπλα, ο καναπές. Οι επιφάνειες των τραπεζιών κατασκευάζονται με φυσικό δρυ με ανάγλυφη, ματ υφή.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Ο εξωτερικός χώρος είναι συνδυασμός μονοπατιών από σκυρόδεμα με μεσογειακή φύτευση και βότσαλα. Τα φυτά είναι η μόνη παλέτα χρωμάτων που μαζί με το νερό της πισίνας, τις σκιές της πέργκολας αναδεικνύουν την έννοια του χρόνου με φόντο την στατικότητα του γλυπτικού οικήματος. Η αυλή της πισίνας προστατεύεται από το Βοριά. Η ιδιωτικότητα εξασφαλίζεται με την περίφραξη – πάγκο. Οι ξύλινες πέργκολες προσφέρουν την απαραίτητη σκιά.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Ξεκινώντας από το ισόγειο, οι αυλές, με μια σπειροειδή πορεία καταλήγουν στο δώμα του δεύτερου ορόφου, που συνδέεται με τον ουρανό, με  μαγευτικές θέες προς τη θάλασσα, τον οικισμό και το τοπίο. Είναι μια βιωματική εμπειρία ανάβασης με οπτικές φυγές. Ο υπαίθριος χώρος και η εξωστρέφεια έχουν τη πρωτοκαθεδρία στις Κυκλάδες.

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας

Εδώ η μουσική ακούγεται ευχάριστα. Ο ήχος της τζαζ από το studio ολοκληρώνει ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία, όπου ο βραδινός φωτισμός προβάλλει τις σκιές των φυλλωμάτων των δέντρων σε μια κινηματογραφική παράσταση  με πρωταγωνιστή το Μαΐστρο.

3D Plan

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κατοικία, Τοποθεσία: Νάουσα – Πάρος – Κυκλάδες, Αρχιτεκτονική Mελέτη και Eπίβλεψη: Gem architects / Βίκυ Εμμανουηλίδου – Δέσποινα Γουναροπούλου – Πέτρος Μπαζός, Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βίκυ Γαβαλά – Μαίη Αγγελάκη – Νάγια Κωσταρέλου, Μελέτη Στατικών: Γιάννης Μπαζός, Επίβλεψη Στατικών: Χρήστος Σμυρνής, Μηχανολογική μελέτη: Δημήτρης Γρηγοριάδης – TEAS SA, Φωτογράφιση: Κώστας Βέργας.

Διάκριση:

Η κατοικία στους Αγ. Αναργύρους της Νάουσας στην Πάρο, από τους GEM architects, απέσπασε το Βραβείο Σύγχρονου Αρχιτεκτονικού Έργου από το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για το 2017 ενώ η βραβευμένη μελέτη του έργου συμμετείχε επίσης και στο Διεθνές Συνέδριο της UIA (UIA 2017 Seoul World Architects Congress) που πραγματοποιήθηκε από τις 3 ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017 στη Σεούλ της Κορέας. 

ENG Text – Musician’s Residence in Naousa of Paros

This summer house of 170 m² is situated in Naousa, at the island of Paros. It’s a house for a family of musicians. The house’s white volumes are structural and remain simple and cubic. They follow the voids and masses of the neighbor buildings, proliferating from the views to the sea.
They evolve around the swimming pool and the interior «protected» courtyard, the microcosm of the house. Exterior space flows in a spiral way from the ground floor courtyard to the terrace on the top with a magnificent view to the sea and the town of Naousa.
Next to the pool the music studio, serves also as a guest room. Materials used are simple and minimalist: concrete floors and roofs and dark grey frames contrast to the white Cycladic walls. The house follows the principles of bioclimatic design.
Good thermal insulation on the roofs and an exterior rapping of the walls provided by a new technology thermal insulation system protect the interior space from the extreme weather conditions created by the violent Northern winds in this part of the island. The house works in a twofold manner with its main facade on the street becoming a cinema screen during the night where the wind creates a mute choreography of the shadows of the plants projected, a perception of space through motion.

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal