Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Το φως ήταν η σπερματική σκέψη που τροφοδότησε τον όλο σχεδιασμό και την επιλογή των υλικών στην ανακαίνιση της κατοικίας στην Πολιτεία. Μέσα από την αρχιτεκτονική σύνθεση της εταιρείας AK PRAXIS GP έγινε προσπάθεια να ιχνηλατηθεί το ταξίδι του φωτός μέσα από πλατιά ανοίγματα και να ενισχύθεί συνθετικά η δυνατότητα για διαμπερότητα, προσφέροντας σε κάθε χώρο την εμπειρία της ηρεμίας, της γαλήνης και της καθαρότητας, όπου το αθηναϊκό φως χρωματίζει και αποχρωματίζει τα διάφορα σημεία μέσα από το παιχνίδι της διαύγειας, της σκιάς και των ενδιάμεσων αποχρώσεών τους όλο το 24-ωρο. 

Συγκεκριμένα, η κατοικία καταλαμβάνει τον δεύτερο όροφο και το δώμα τριώροφης πολυκατοικίας με το πρώτο επίπεδο να είναι 175 τετραγωνικά τ.μ. και 55 τ.μ. αντίστοιχα το δώμα. Χαρακτηριστικό του ακινήτου είναι πως διαθέτει 300 τ.μ. βεράντες εν συνόλω, εκ των οποίων τα 90 τ.μ. στον όροφο και τα 100 τ.μ. στο δώμα, βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη βασική θέα του διαμερίσματος που είναι η Πάρνηθα και όλο το λεκανοπέδιο που απλώνεται στους πρόποδές της.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Σε μια τόσο πλεονεκτική θέση και σε συνδυασμό, με τη διαμπερότητα του διαμερίσματος, επαναπροσδιορίστηκε η διαρρύθμισή του για τη δημιουργία μιας ανοιχτής διάταξης που επέτρεψε στο φως και τη θέα να εισέρχεται απρόσκοπτα σε όλους τους χώρους.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχικά, το καθιστικό η τραπεζαρία και η κουζίνα, σχεδιάστηκαν ως ενιαίος ανοιχτός χώρος ανάμεσα σε δύο βεράντες, με τα λειτουργικά μέρη των χρήσεων να ενσωματώνονται πάνω στους τοίχους χωρίς περιττά στοιχεία ως νέα επιδερμίδα μέσα από λιτές και ξεκάθαρες γραμμές.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Μεγάλα ανοίγματα με προφίλ λεπτής διατομής ελαχιστοποίησαν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου προσδίδοντας με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια την κυρίαρχη αίσθηση, πως ο χώρος επεκτείνεται προς τα έξω.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Τα υλικά και τα χρώματα του μόνιμου αλλά και κινητού εξοπλισμού πάτησαν πάνω στην παλέτα του λευκού και των άμεσων αποχρώσεών του, μέσα από τη γενική πρόθεση να γίνει χρήση της ελάχιστης ποσότητας συστατικών χρώματος, σχήματος, υφής και γραμμής.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Στην ίδια ακριβώς γραμμή σχεδιάστηκαν και οι υπόλοιποι χώροι του πρώτου επιπέδου, που περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια με εσωτερικά λουτρά και ιδιωτικές βεράντες και ένα master υπνοδωμάτιο με εσωτερικό λουτρό και βεστιάριο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Τα δάπεδα επενδύθηκαν συνολικά με ξύλο, εντείνοντας την αρχιτεκτονική συνέχεια και επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στις ουσιώδεις συνθετικές χειρονομίες που οργανώνουν την κατοικία να επιτελέσουν το έργο τους απρόσκοπτα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Στο δώμα, η πρόσβαση γίνεται από την εσωτερική σκάλα κατά την ανάβαση της οποίας διατηρείται η επαφή με το καθιστικό αλλά και τη θέα μέσα από ανοίγματα και παράθυρα.
Σε αυτό το επίπεδο συναντάται πρώτα ένα καθιστικό στο οποίο έχει τοποθετηθεί home cinema για προβολές ενώ στη συνέχειά του βρίσκεται ο χώρος γραφείου.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

“Το γραφείο έχει πρόσβαση σε ιδιωτική βεράντα ενώ ένα μεγάλο διαμήκες παράθυρο καδράρει όλη τη θέα”.

Στην οροφή του έχει κατασκευαστεί ένα γυάλινο κέλυφος, με αποτέλεσμα όλος ο χώρος να λούζεται στο φυσικό φως, δίνοντας έναν αέρινο τόνο με ηλεκτρικά σκίαστρα να ρυθμίζουν την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στον χώρο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

“Τέλος, στο δώμα βρίσκεται και το roof garden.

Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από διαμορφώσεις που προσφέρουν μοναδική εμπειρία χαλάρωσης με το πράσινο να οριοθετεί και να προσφέρει την απαιτούμενη ιδιωτικότητα στον εξωτερικό αυτό χώρο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Το καθιστικό, η τραπεζαρία, το bbq αλλά και το τζακούζι εντάσσονται με απλότητα στον χώρο δίνοντας έτσι έμφαση στη μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει το διαμέρισμα στο σημείο αυτό.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Στο διαμέρισμα πραγματοποιήθηκε ο εκσυγχρονισμός όλης της υποδομής του – ύδρευση, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μηχανολογικά – προκειμένου να πληρούνται οι προδιαγραφές μιας σύγχρονης κατοικίας αλλά και για την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων και τεχνολογιών.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Ειδικά, οι λειτουργικές εγκαταστάσεις του διαμερίσματος: θέρμανση με αντλία θερμότηταςκλιματισμός συστήματος VRVασθενή ρεύματα, συνδέθηκαν σε δίκτυο “Smart home” αυτοματισμών για την εύκολη χρήση και διαχείρισή τους.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Ταυτοχρόνως αυτές ενσωματώθηκαν στις υποδομές της κατασκευής: θέρμανση ενδοδαπέδιακλιματισμός στις ψευδοροφές, επιτυγχάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καθαρότητα των όψεων του διαμερίσματος.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Let there be light – Κατοικία στην Πολιτεία, Τοποθεσία: Αθήνα – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Κατασκευή: AK PRAXIS GP, Μελέτη φωτισμού: LUUN, Έτος κατασκευής: 2019, Κείμενο παρουσίασης: AK PRAXIS GP, Φωτογραφίες: Μαριάννα Μπίστη

Προμηθευτές έργου:

Πάγκοι κουζίνας LAPITEC: HELLENIC MARBLES, Φωτιστικά: iGUZZINI | BUZZI & BUZZI | SORAA | VIBIA | 9010 | OCCHIO | SIGNCOMPLEX, Ξύλινα δάπεδα: ROUCHOTAS TIMBER & PARQEUT (KRUGERS COCO), Πλακίδια Μπάνια: VOKOS TILES COTTO BATH 16 | KEOPE CERAMICHE, Βρύσες: X-ALPHA BRUMA STAINLESS STEEL TAPS, Είδη υγεινής: CERAMICA CIELO | NEVE RUBINETTERIE, Σπα Χαμάμ: AQUAVIVA SPA | ACRILAN TOUCH, Ντουζιέρες: AQUA SYMPHONY GROHE | ROOF GARDEN JACUZZI | PROFILE JACUZZI, Έπιπλα γραφείων: MK WOOD, Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις: ΚΝΧ ZENIO | G. ZARAS, Έπιπλα: DELOUDIS

English description: Light has been the seminal thought that fueled both the design and the selection of materials for the renovation of this property in Politia, Athens, Greece by AK PRAXIS GP

AK PRAXIS GP tried to trace the journey of light through wide openings and enhance the potential for transparency, offering in every space the experience of serenity, peace and purity, letting the athenian light paint and discolor various areas through this game of clarity, shadow and the intermediate color shading round the clock.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

More specifically, the property occupies the second and third floor roof terrace of a three-storey apartment building. The first level spreads 175 sqm and the second 55 sqm with a total of 300 sqm of terraces of which approximately 200 have a direct view of mount Parnitha and the whole Attica basin that spreads at its foot.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

With such a privileged position and in combination with the permeability of the apartment, its layout was redefined to create an open plan space that invites light to enter seamlessly to fill every area and simultaneously enhance the natural view.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

Initially, the living, dinning and kitchen areas were designed as a single open space between two verandas, with all the functional parts being incorporated onto the walls, without unnecessary elements, like a new skin, with simple and clear lines.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

Large openings with thin frames minimized the boundaries of inner and outer space giving, with even greater clarity, the dominant feeling that space is expanding outwards.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

“Materials and colors of permanent and mobile equipment and furnishings intentionally selected in shades of white and grey in order to highlight their shape, texture and line”.

The rest of the first level which includes two bedrooms with en-suite shower-rooms and private verandas and a master bedroom with en-suite bathroom and walk-in wardrobe was designed in the exact same manner as the living spaces.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

The floors were covered in total with wood, intensifying the architectural continuity and thus allowing the essential compositional gestures organizing the residence to achieve a seamless result.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

Access to the second level is given through an internal staircase allowing constant contact with the living room and the outside view during the ascent through openings and windows.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

Reaching the second level there is a sitting room with a home cinema and a big screen TV installed through which we reach the office area.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

“The office has access to a private terrace on one side and a large longitudinal window on the opposite side framing a breathtaking view”.

Its roof is a glass shell bathing the space with natural daylight adjustable by electrical roller shades to maintain an airy and pleasant feeling.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

Finally, on the second level there is also the roof garden where a series of configurations have taken place in order to provide a unique relaxation experience with surrounding planting setting boundaries and offering the required privacy.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

“The sitting area, the dining area, the bbq and the jacuzzi are integrated to this outside space with simplicity emphasizing on the unique panoramic view this apartment has to offer”.

Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

The apartments’ entire infrastructure was modernized – water supply, mechanical and electrical installations – in order to meet the standards of a modern residence but also for the introduction of high-tech systems and technologies.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

In particular, the functional facilities of the apartment: heating with heat pumpair conditioning system VRVweak currents, were connected to a «Smart home» automation network for ease of use and management. At the same time they were incorporated to the constructions infrastructures: underfloor heatingsuspended ceiling air conditioning, achieving maximum wall clearness.
Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Photo © Marianna Bisti

Facts & Credits:

Project title: Let there be light – Politeia House, Location: Athens – Greece, Architecture – Construction: AK PRAXIS GP, Lighting design: LUUN, Year of construction: 2019, Text description: AK PRAXIS GP, Photography: Mariana Bisti

Προμηθευτές έργου:

Lapitec Local Distributor – Lapitec Finish: HELLENIC MARBLES, Lighting equipment: iGUZZINI | BUZZI & BUZZI | SORAA | VIBIA | 9010 | OCCHIO | SIGNCOMPLEX, Wooden floors: ROUCHOTAS TIMBER & PARQEUT (KRUGERS COCO), Tiles & Vanities: VOKOS TILES COTTO BATH 16 | KEOPE CERAMICHE, Taps: X-ALPHA BRUMA STAINLESS STEEL TAPS, Sanitary ware: CERAMICA CIELO | NEVE RUBINETTERIE, Spa – Hammam: AQUAVIVA SPA | ACRILAN TOUCH, Showers: AQUA SYMPHONY GROHE | ROOF GARDEN JACUZZI | PROFILE JACUZZI, Office equipment: MK WOOD, Electrical installations: ΚΝΧ ZENIO | G. ZARAS, Furniture: DELOUDIS