Εξοχικές κατοικίες

Μια βίλα διακοπών στη Σιθωνία Χαλκιδικής που δένει αρμονικά με το φυσικό τοπίο

ΥΔΑΤΩΡ

Η κατοικία βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη Σιθωνία, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Το τοπίο, συντίθεται από μικρές παραλίες πάνω σε έναν μικρό, κλειστό κόλπο, πλαισιωμένο από χαμηλά πρανή, καλυμμένα από βράχια, θάμνους, πεύκα και ελαιόδενδρα.

Πηγάζοντας έμπνευση από την αρμονία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου, κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτέλεσε η εναρμόνιση του τελικού κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος χρήσης.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Στη θέση της σημερινής κατοικίας υπήρχε για πολλά χρόνια μία μισοτελειωμένη κατασκευή, ένας σκελετός από σκυρόδεμα, ο οποίος αποτέλεσε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε η νέα μορφή του κτιρίου.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


“Η κατοικία, περιλαμβάνει πέντε ευρύχωρα δωμάτια με ξεχωριστό μπάνιο, καθώς και καθιστικό, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Πρόκειται για ένα χαμηλό διώροφο κτίριο με δώμα, το ισόγειο του οποίου είναι κατά μεγάλο μέρος, βυθισμένο στο πρανές.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Έτσι, ενώ τα δύο ανατολικά δωμάτια του ορόφου έχουν το προνόμιο της άμεσης θέας στη θάλασσα από ψηλά, τα υπόλοιπα τρία έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης σχέσης τους με τον περιβάλλοντα χώρο και το έδαφος, διαθέτοντας μικρές ιδιωτικές αυλές με υπαίθρια καθιστικά κάτω από καλαμωτές.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Στην ιδιοκτησία δεν τοποθετήθηκε περίφραξη, ώστε η θέα να είναι απρόσκοπτη, εκτός από ένα όριο το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο της κατοικίας από την πλευρά του δρόμου.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Ο σχεδιασμένος περιβάλλων χώρος αποτελεί συνέχεια των φυσικών διαμορφώσεων των γύρω πρανών, καταλήγοντας στην αμμουδιά.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


“Στη διαμόρφωσή του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και βράχια της περιοχής και προστέθηκαν ροδιές, μικρές ελιές, θάμνοι και αρωματικά φυτά”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Οι φυτεύσεις στον κήπο χωρίστηκαν σε επιμέρους ομάδες, προκαλώντας τον επισκέπτη να περπατήσει ακολουθώντας ημικυκλική πορεία, μέσα σε μία βιωματική διαδρομή αρωμάτων, γεύσεων και εικόνων.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Επιπλέον, διαμορφώθηκε ένας μικρός λαχανόκηπος, ώστε να μεγιστοποιείται η εμπειρία διαμονής των φιλοξενούμενων με αυθεντικές γεύσεις ελληνικής γης.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Οι πέργκολες, οι καλαμωτές και τα δάπεδα γύρω από το κτίριο ακολούθησαν ένα διαφορετικό σύστημα αξόνων από αυτό του κτιρίου, για να διασκεδασθεί η αυστηρότητα του κεντρικού πρίσματος και να υπάρξει μια χαλαρότερη μετάβαση από το γεωμετρικό- ανθρωπογενές, στο φυσικό περιβάλλον.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


“Το τοπίο έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή των υλικών και των χρωμάτων, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Όπου το κτίριο ακουμπά στο έδαφος, επενδύθηκε με τοπική, με την τεχνική της ξερολιθιάς, ώστε το κτίριο να αποτελέσει συνέχεια του βραχώδους εδάφους και να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Αδρά επιχρίσματα και πατητές τσιμεντοκονίες στους γήινους τόνους της άμμου και των βράχων, σε συνδυασμό με απαλούς μπλε και πράσινους τόνους της θάλασσας, των πεύκων και της ελιάς, στην επίπλωση και στα υφάσματα, μεταμορφώνονται από το φως του ήλιου που διέρχεται από τις καλαμωτές και τα ξύλινα σκίαστρα των όψεων, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Στους λιγότερο εξωστρεφείς και φυσικά φωτιζόμενους χώρους της κατοικίας όπου το φυσικό φως είναι αδύναμο, προκειμένου να εξουδετερωθεί η ωχρότητά τους, ενισχύθηκε ο φυσικός τόνος των ξύλινων στοιχείων, το μπλε χρώμα έγινε πιο σκούρο και το πράσινο πιο φωτεινό, ώστε μέσα από την αντίθεσή τους με τους λευκούς τόνους δαπέδων και οροφών, να αποκτήσουν οι χώροι αυτοί μια ένταση τέτοια, που να ισορροπεί τη σχέση του μέσα με το έξω.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


“Στο εσωτερικό των τεσσάρων δωματίων του ορόφου, μεγάλες επιφάνειες τοίχων διακοσμήθηκαν με αυθεντικά έργα, τα οποία διερευνούν τα στοιχεία που συνθέτουν το ελληνικό τοπίο και την ελληνικότητα”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Στα έργα, απεικονίζονται με τρόπο που αναφέρεται άμεσα στη λαϊκή ζωγραφική, στοιχεία των αγρών και των ελληνικών κήπων.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Για το κάθε δωμάτιο, επιλέχθηκε ένα διαφορετικό θέμα (η ροδιά, η ελιά, οι παπαρούνες, τα χελιδόνια και τα αγριολούλουδα), καθιστώντας τους χώρους μοναδικούς.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


“Η βασική ιδέα της αρχιτεκτονικής προσέγγισης ήταν να αποφευχθεί όσο ήταν δυνατόν ο υπερσχεδιασμός των χώρων για τον άνευ λόγου εντυπωσιασμό”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Υπήρξε θέληση για ένα αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο περιβάλλον, απλό, χαλαρό και λιτό, με ισορροπημένο και όσο το δυνατόν διαχρονικό design, το οποίο να μην ανταγωνίζεται την ομορφιά και απλότητα του τοπίου αλλά να συνδιαλέγεται αρμονικά με αυτό και να δίνει τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior Design: T&T Architects – GREENBOX, Διαχείριση και κατασκευή έργου: GREENBOX, Photo © Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου


Τέλος, με στόχο την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και της ενεργειακής επιβάρυνσης του κτιρίου, δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα συλλογής, τόσο των λυμάτων της κατοικίας, όσο και των όμβριων υδάτων, ανακύκλωσής τους και καθαρισμού τους μέσω φυσικών βιο-αντιδραστήρων και επαναχρησιμοποίησής τους, στην άρδευση της φυτικής γης.

Κάτοψη ισογείου, © T&T Architects – GREENBOX


Κάτοψη ορόφου, © T&T Architects – GREENBOX


Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος και τύπος έργου: Βίλα διακοπών στη Σιθωνία Χαλκιδικής, Τοποθεσία: Σιθωνία Χαλκιδικής, Αρχιτεκτονική μελέτη – Interior design: T&T ArchitectsGREENBOX, Εικονογράφηση δωματίων: Διονύσης Τσάσης (T&T Architects), Αρχιτεκτονική τοπίου: Δημήτρης Φωκάς (GREENBOX), Διαχείριση – Κατασκευή έργου: GREENBOX, Έτος κατασκευής: 2016 – 2017, Εμβαδόν: 300 m²Κείμενο παρουσίασης: T&T Architects, Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης – Λία Ναλμπαντίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μια υπόσκαφη κατοικία στη Σαντορίνη που αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου

Την πολυτελή και υπόσκαφη κατοικία, εν ονόματι Villa Charissa, σχεδίασε η αρχιτέκτονας Έλλη Αλεξίου, ως τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Aenaon Villas, στο Hμεροβίγλι της Σαντορίνης,...

Secret Garden House: Μια υπόσκαφη κατοικία στην Πάρο κρυμμένη σε ένα μυστικό κήπο

Το Secret Garden House είναι μια καλοκαιρινή κατοικία σχεδιασμένη σαν μέρος του τοπίου που την περιβάλλει, δίνοντας έμφαση στη σχέση αρχιτεκτονικής και υπαίθριας διαβίωσης. Αντί...

Μια βίλα διακοπών στη Σιθωνία Χαλκιδικής που δένει αρμονικά με το φυσικό τοπίο

Η κατοικία βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη Σιθωνία, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Το τοπίο, συντίθεται από μικρές παραλίες πάνω σε έναν...

Bianco Villas: Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών με minimal σχεδιασμό στο νησί της Ρόδου

Το έργο Bianco Villas είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο πολυτελείς μεζονέτες, με τα ονόματα Adam και Eve. Το έργο που βρίσκεται στην...

Αίθριο: Η φιλοσοφία του στην εναλλακτική αρχιτεκτονική σύνθεση

Το αίθριο είναι η εσωτερική αυλή, που χαρακτηρίζεται ως το κενό έναντι του πλήρες, ο ελεύθερος χώρος εντός του κτηρίου. Δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα...