Φωτογραφία © Προσωπικό αρχείο Αργύριου Μπαϊρακλιλή

Ολοκληρώθηκαν, από τη εταιρεία Γεωθερμία, οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας  στο κτίριο της ΠΕ Κιλκίς.

Έτσι μετά από την πρώτη εγκατάσταση γεωθερμίας κλειστού τύπου που λειτουργεί από πέρυσι, τώρα με την δεύτερη εγκατάσταση γεωθερμίας ανοιχτού τύπου, το κτίριο θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών σε θέρμανση και ψύξη από το υβριδικό σύστημα γεωθερμίας.
Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε το 2019, περιελάμβανε την ανόρυξη 30 γεωτρήσεων με βάθους 100 μ. έκαστη, με τοποθέτηση γεωεναλλάκτη κλειστού τύπου και την τοποθέτηση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας θερμικής ισχύος 230 Kw.
Φωτογραφία © Προσωπικό αρχείο Αργύριου Μπαϊρακλιλή

Η δεύτερη φάση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων βάθους 150 μ. έκαστη ανοικτού τύπου και τη τοποθέτηση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας θερμικής ισχύος 230 Kw.
Είναι το πρώτο Δημόσιο κτίριο στο νομό που ανεξαρτητοποιείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης/ψύξης, τη γεωθερμία.
Αφήνοντας έτσι πίσω του, μέσα και μεθόδους παρωχημένης τεχνολογίας για τη θέρμανση/ψύξη του και αξιοποιεί σύγχρονα συστήματα γεωθερμίας που προσφέρουν υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα και υψηλούς βαθμούς απόδοσης ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών .
Φωτογραφία © Προσωπικό αρχείο Αργύριου Μπαϊρακλιλή

Είναι από τα ελάχιστα Δημόσια κτίρια της χώρας μας που εναρμονίζεται πλήρως με όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές Οδηγίες για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών και σαφώς υπερκαλύπτει το στόχο του 2030 (περί εξοικονόμησης ενέργειας και εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Σε συνδυασμό με τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που διέπουν το κτίριο, αποτελεί σαφώς πρότυπο σε εθνικό επίπεδο, για το πως πρέπει να μελετώνται και να κατασκευάζονται τα κτίρια του 21ου αιώνα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη.
Άρθρο του Αργύριου Μπαϊρακλιλή | Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ | Geothermal Engineer | Εταιρεία Γεωθερμία