Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Η πρόταση αφορά στην ανακαίνιση και επισκευή υφιστάμενου κτίσματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με νέα χρήση πρατηρίου άρτου. Πρόκειται για ισόγειο κτίριο κατασκευής προ του 1955.

Η θέση του είναι επί της Ε.Ο Άργους – Ναυπλίου, με αποτέλεσμα να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και η χρήση του αλλά και ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός από το πολυσύχναστο δρόμο και την συνεχή ροή ανθρώπων και προϊόντων.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Η τοιχοποιία ήταν πλίνθινη και η στέγη ξύλινη με επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια όταν την παρέλαβαν οι αρχιτέκτονες”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Μη μπορώντας να γίνει επέμβαση στο αρχικό κέλυφος αποφασίστηκε να γίνει επένδυση με ένα νέο λεπτό «φόρεμα» από κυματοειδή διάτρητη λαμαρίνα που πίσω της κρύβει όλες τις λειτουργίες της όψης.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Συρόμενες πόρτες, υδρορροές, φωτισμός, κάμερες, συναγερμός τοποθετούνται μεταξύ υφιστάμενης τοιχοποιίας και επένδυσης.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Η υφιστάμενη τοιχοποιία παραμένει και επιχρίεται με ασβεστοκονίαμα και λευκό χρώμα δημιουργώντας μια βάση που εξαφανίζεται πίσω από την επένδυση.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Έγινε μια γενική προσπάθεια μείωσης της πληροφορίας που λαμβάνει το μάτι σε γεωμετρικές μορφές και μεγιστοποίηση της καθαρότητας των υφιστάμενων όγκων μιας και ο περαστικός έχει πολύ λίγο χρόνο για να απορροφήσει πολλές πληροφορίες λόγω της πολυσύχναστης εθνικής οδού και της ταχύτητας που κινείται.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Το βράδυ το κτίριο λάμπει και ο διάχυτος φωτισμός πίσω από την διατρητή λαμαρίνα δίνει την αίσθηση του φανού”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Η προσπάθεια ήταν να προβληθεί και να αναδειχθεί το κτίριο ώστε να είναι αυτό που προσκαλεί τους ταξιδιώτες και περαστικούς και όχι η ταμπέλες ή τα περίπλοκα σήματα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Η μορφολογία της στέγης διατηρείται στην αρχική της τετράριχτη σχεδίαση αλλά πλέον ενοποιείται με το υπόλοιπο κτίριο οπτικά αφού στη θέση των βυζαντινών κεραμιδιών εισάγεται μια επιχρισμένη λευκή επικάλυψη πάνω σε εξωτερική θερμοπρόσοψη που συνεχίζεται στην όψη.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Οι υδρορροές κρύβονται είτε πίσω από την επένδυση, είτε εντός της στέγης”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

“Εσωτερικά το βιομηχανικό δάπεδο μαζί με τις πτυχώσεις της τοιχοποιίας δημιουργούν ένα ουδέτερο αλλά «καθαρό» λεξιλόγιο που επιτρέπει στα προϊόντα να έχουν το πρώτο λόγο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Οι πάγκοι και ο εξοπλισμός είναι χρωματισμένοι σε μαύρο χρώμα ώστε τα προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ποτά και αναψυκτικά με την πολυχρωμία τους να προσκαλούν / προκαλούν τους πελάτες να τα προτιμήσουν.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Μια μικρή χειρονομία προς τον αργολικό κάμπο που ανοίγεται πίσω και σε μια προσπάθεια να διαιρεθεί ο ενιαίος χώρος ώστε οι χρήσεις να είναι μεν διακριτές αλλά όχι και αυτόνομες ήταν η τοποθέτηση ενός δένδρου στο κέντρο του εσωτερικού χώρου του κτιρίου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Η κλίμακα του δένδρου παραμένει κοντά στην ανθρώπινη μορφή ώστε το χαμηλό σημείο θέασης των φυλλωμάτων να δίνει την αίσθηση ενός εσπεριδοειδούς όπως και στα περιβόλια της περιοχής.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος Έργου: ΝΕΟΝ ΑΡΤΟΣ & ΚΑΦΕΣ, Τοποθεσία: Δαλαμανάρα Αργους, Ιδιοκτήτης: ΝΕΟΝ ΑΡΤΟΣ & ΚΑΦΕΣ, Αρχιτεκτονική μελέτη: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Αρχιτέκτονας έργου: Παναγιώτης Παπασωτηρίου, Συνεργάτης ομάδας σχεδίασης: Κωνσταντίνος Σαλαπάτας (Αρχιτέκτων | S2PiA), Πολιτικός Μηχανικός: Γεώργιος Ταραβίρας, Αρχιτεκτονική τοπίου: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Μικτή Επιφάνεια: 180 m², Έτος Κατασκευής: 2019, Κείμενο παρουσίασης: Στούντιο 2Πι Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς

Προμηθευτής έργου που συμμετέχει διαφημιστικά:

Σύστημα στέγης: KNAUF AQUAPANEL ROOFTOP

English description: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE transformed an existing building that hosted a taverna into “neon bakery and coffee shop, located in Argolis, Greece  

STUDIO 2Pi ARCHITECTURE’s proposal is concerned with the renovation and refurbishment of an existing building that hosted a Taverna and would be changed to a bakery and coffee shop. It is a ground floor building constructed before 1955.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

It’s positioned along the National Highway between Argos & Nafplio and as a result its use and the architectural design is predetermined by the constant flow of people and goods in this busy road.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

The existing building consists of adobe walls and a timber roof with byzantine tiles as covers.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

Not being able to intervene in the original sell architects decided to clad the walls with a “fine dress” made from wavy Perforated Aluminium Sheets that can accommodate all the ancillary infostructure supporting the facades.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

“Sliding doors, gutters, lights, cameras, alarms all placed between the existing walls and the new cladding system”.

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

“The existing walls are painted white in order to disappear behind the new façade”.

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

There has been a conscious decision to minimize the visual information that the eye receives in terms of geometrical forms and an effort to maximize the purity of the existing volumes.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

“The traveler that passes by has very limited time to register the information of the building, this is a result of the busy road and the speed that he is moving at that time”.

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

During the night the building shines and the diffused lighting behind the perforated sheets imitates a lantern.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

Architect’s efforts were focused on showcasing and highlighting the building itself and not to use signs or other means to invite new consumers.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

The shape of the roof maintains the original hipped design but now relates to the rest of the building visually by replacing the byzantine roof tiles with the white render of the external insulation.
Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

“Gutters and rainwater pipes are hidden either within the roof or behind the new cladding”.

Architectural design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photo © Pygmalion Karatzas

In the interior the concrete flooring along with the white pleated gypsum decoration of the walls behind the counters create a visually “clean” environment that allows the products and goods to take the leading role.
Exterior render, © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

Exterior render, © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

Exterior render, © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

The counters and the food trays are colored black for the bakery goods, pastry goods, drinks and sodas with their colorful presentation and wrapping to invite customers to choose them.
Interior render, © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

Interior render, © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

A small gesture for the plane of Argolida that lies behind us and an attempt to divide the open space, so the uses are defined but not exclusive was the positioning of a sole tree in the center of the interior space.
Bakery plan, © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

Bathroom plan, © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

The scale of the tree keeps close to the human body so the connection to the citrus trees that are typical throughout the entire plane is easily adapted.
Section 1 (bathroom), © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

Section 2 (bathroom), © STUDIO 2Pi ARCHITECTURE

Facts & Credits:

Project Name: NEON BAKERY & COFFEE, Project location: Dalamanara – Argos – Greece, Clients: NEON BAKERY & COFFEE, Architecture Firm: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Lead Architect: Panagiotis Papassotiriou, Collaborator of design team: Konstantinos Salapatas (Architect | S2PiA), Structural Engineering: Giorgos Taraviras, Landscape design: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Gross Built Area: 180 m², Completion Year: 2019, Text description: STUDIO 2Pi ARCHITECTURE, Photography: Pygmalion Karatzas

Advertising suppliers:

Roof top systems: KNAUF AQUAPANEL ROOFTOP