Φωτογράφος: Fernando Guerra
TSIALOS

Αυτό το σπίτι βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό στο Azeitao, νότια της Λισσαβόνας. Η περιοχή, που είναι προστατευμένη από λόφους από τον Ατλαντικό Ωκεανό, έχει ένα ήπιο μεσογειακό μικροκλίμα, που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών, μερικά από τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα κρασιά της χώρας.

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Το έργο αφορά την μετατροπή ενός παλιού οινοποιείου, που χτίστηκε από τους παππούδες του ιδιοκτήτη στις αρχές του 20ου αιώνα, σε σύγχρονη κατοικία. Το κτίσμα που βρίσκεται πίσω από τον κεντρικό δρόμο και είναι περιτριγυρισμένο από μικρές γειτονικές κατοικίες, είναι προσβάσιμο διαμέσου ενός στενού σοκακιού. Το οικόπεδο έχει ένα μικρό οπωρώνα με πορτοκαλιές και είναι μια όαση στο κέντρο του χωριού.

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Η ομάδα μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου extrastudio, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την διατήρηση των δέντρων, θεώρησαν απαραίτητο να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου ενώ παράλληλα να γίνει αποδεκτό ότι οι δύο πλευρές του σπιτιού, οι οποίες συνορεύουν με παρακείμενες ιδιοκτησίες, δεν θα είχαν παράθυρα.

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Ένα άνοιγμα μήκους 14 μέτρων δημιουργήθηκε στη δυτική πρόσοψη προς τον οπωρώνα, μετατρέποντας το εσωτερικό και το εξωτερικό σε έναν ενιαίο χώρο. Μία αυλή σχεδιάστηκε στη γωνία, επιτρέποντας στο φως να εισέλθει στις σκοτεινότερες περιοχές του σπιτιού.

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού είναι τοποθετημένοι στο ισόγειο, καταλαμβάνοντας όλο το τμήμα που βλέπει προς το κτήμα, ενώ οι βοηθητικοί χώροι βλέπουν στην πίσω αυλή.

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Φωτογράφος: Fernando Guerra

Οι ιδιωτικοί χώροι αναπτύσσονται στο πρώτο επίπεδο, πλαισιώνουν τις προσόψεις, εφαρμόζοντας με αυτό τον τρόπο μια ακολουθία στρατηγικά τοποθετημένων κενών, οι οποίοι με την σειρά τους δημιουργούν χώρους διπλού και τριπλού ύψους στο ισόγειο της κατοικίας. Η γενναιόδωρη κλίμακα υπενθυμίζει την προηγούμενη χρήση του κτιρίου.

Κάτοψη Οικοπέδου

Κάτοψη Ισογείου

Κάτοψη Α’ Ορόφου

Κάτοψη Β’ Ορόφου

Τομή Α

Τομή Β

Τομή Γ

Νότια Όψη

Δυτική Όψη

Αξονομετρικό

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Red House, Τοποθεσία: Setúbal – Πορτογαλία, Αρχιτεκτονικό γραφείο: extrastudio, Ομάδα μελέτης: João Caldeira Ferrão – João Costa Ribeiro – Madalena Atouguia – Daniela Freire – Maria João Oliveira – Sónia Oliveira – Tiago Pinhal – Rita Rodrigues, Σύμβουλοι Μελετητές: PRPC Engenheiros lda (fundações e estruturas, águas e esgotos, gás, térmica e acústica) – Mário Andrade (instalações eléctricas e telecomunicações) – Gonçalo de Meirelles (Gás), Κατασκευή: Sequeira e Serra lda, Αρχιτέκτoνική Τοπίου: Oficina dos Jardins, Εμβαδόν: 360 m², Έτος: 2016, Φωτογράφος: Fernando Guerra


Σχόλια

σχόλια