Photo © Panos E. Gerakakis

Το διαμέρισμα αυτό, στην περιοχή του Ψυχικού, βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο ενός τριωρόφου κτηρίου, του οποίου τα αρχικά τμήματα είχαν κτισθεί το 1961, σε επικλινές οικόπεδο. Κατά τις περασμένες δεκαετίες διήλθε διαφόρων αλλαγών και επεκτάσεων.

Photo © Panos E. Gerakakis

Ενώ ο αρχικός του πυρήνας αποτελούνταν από πέτρινη λιθοδομή, πάχους 60cm περίπου, οι επεκτάσεις του πραγματοποιήθηκαν με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και οπτοπλινθοδομές.
Photo © Panos E. Gerakakis

H ανέγερση μιας μονοκατοικίας σε παράπλευρο οικόπεδο, προκάλεσε την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα κάτω από την πλάκα του δαπέδου του διαμερίσματος, δημιουργώντας προβλήματα ανοδικής υγρασίας σε τοίχους και υποστυλώματα. Οι μηχανικοί έπρεπε να λάβουν ανάλογα μέτρα επισκευών και μελλοντικής διασφάλισης αυτών των δομικών στοιχείων.
Photo © Panos E. Gerakakis

Όλα τα ξύλινα δάπεδα, που είχαν ήδη υποστεί ζημιές, αποξηλώθηκαν, ενώ, μέχρι συγκεκριμένο ύψος, τα εσωτερικά επιχρίσματα αντικαταστάθηκαν με αεριζόμενα πανέλα πλακών, που απωθούν την υγρασία.
Photo © Panos E. Gerakakis

Κατόπιν υγρομονώσεων όλα τα δάπεδα στο διαμέρισμα καλύφθηκαν με ενός είδους κεραμικές, επιμήκεις πλάκες, προσδίδοντας στο διαμέρισμα την αίσθηση μεγαλύτερης επιφάνειας από την πραγματική του. Η ηλεκτρική εγκατάσταση, τα υδραυλικά και η εγκατάσταση θέρμανσης ανακατασκευάσθηκαν και προσαρμόσθηκαν στις σύγχρονες ανάγκες.
Photo © Panos E. Gerakakis

Η κύρια είσοδος στο διαμέρισμα μετακινήθηκε σε όσο το δυνατόν πιο κεντρικό σημείο της κατόψεως. Και ενώ η λειτουργία του χώρου της κουζίνας παρέμεινε διακριτή, οι τοίχοι της κατεδαφίστηκαν, δημιουργώντας μια σύνδεση με το καθιστικό.
Photo © Panos E. Gerakakis

Οι δύο χώροι, κουζίνα και καθιστικό, ορίζονται τώρα από μια ξύλινη διαχωριστική κατασκευή σε ερυθρό χρωματισμό. Η κατασκευή αυτή «κρύβει» ένα υποστύλωμα και προσφέρει ταυτόχρονα επιπλέον αποθηκευτικό χώρο σε ερμάρια, στις στενές πλευρές της.
Photo © Panos E. Gerakakis

Το διαμέρισμα διαθέτει, πέραν του καθιστικού, άλλα δύο δωμάτια, τα οποία έχει κατ‘ αρχάς προβλεφθεί να χρησιμοποιηθούν ως κοιτώνες. Το μικρότερο εξ αυτών μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως γραφείο. Το μικρών διαστάσεων λουτρό μετασκευάστηκε επίσης «τακτοποιώντας» το ακανόνιστο σχήμα της τοιχοποιίας του.
Photo © Panos E. Gerakakis

Οι σχεδιαστές εκμεταλλεύθηκαν κάθε διαθέσιμο χώρο στο διαμέρισμα, σε ανοίγματα και εσοχές, για να δημιουργήσουν αποθηκευτικό χώρο, π.χ. παπουτσοθήκη έξω από τους κοιτώνες ή ένα ερμάριο με μεγάλη πόρτα-καθρέπτη στο ένα εκ των δωματίων.
Photo © Panos E. Gerakakis

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Τύπος Έργου: Μετασκευή διαμερίσματος, Τοποθεσία: Ψυχικό – Αθήνα, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Μελέτη Εφαρμογής & Επίβλεψη Κατασκευής: Takis Exarchopoulos Architects, Ομάδα Μελέτης: Έλενα Εξαρχοπούλου – Πάνος Ε. Γερακάκης, Επιφάνεια διαμερίσματος: 71,50m², Ολοκλήρωση μετασκευής: 2018, Κείμενο Παρουσίασης: Takis Exarchopoulos Architects, Φωτογραφίες: Πάνος Ε. Γερακάκης

English Description – Apartment Refurbishment in Psychiko, Athens – Greece, designed by Takis Exarchopoulos Architects

This apartment, in the area of Psychiko, Athens, is located in the ground floor of a multi-storey building, built in the year 1961 on a slopy plot. It went through some alterations and extensions of its spaces through the decades.
Photo © Panos E. Gerakakis

While the original core consisted of approximately 60cm (2ft) thick stone walls, the extensions were constructed as a reinforced concrete structure with brick infills. Since a new residence was built on a neighbouring plot, there has been a change of the local groundwater line.
Photo © Panos E. Gerakakis

The planners had to take protective measures, to ensure, that the apartment’s substance was not additionally endangered by rising damp. Existing parquet floors, that had already been damaged, had to be removed. All floors were then covered with one type of ceramic tiles, giving the apartment a more spacious feel as a whole.
Photo © Panos E. Gerakakis

All static elements were checked and appropriate repairs were carried through, where needed. The electrical system, heating and plumbing were reconstructed and adapted to contemporary needs.
Before – After, Photo © Panos E. Gerakakis

The main entrance was relocated to a more central position of the floor plan. While the distinct function of the kitchen was preserved, its walls were torn down, creating a free-flow space with the living room. The two spaces are now defined by a wooden construction «hiding» an existing pillar and featuring additional storage space.
Before – After, Photo © Panos E. Gerakakis

The small bathroom was altered by «tidying up» its random shape. Every available space in the apartment was exploited for storage room by integrating closets in niches and openings.
Apartment’s Plan, © Takis Exarchopoulos Architects

Facts & Credits:

Project Type: Apartment Refurbishment, Location: Psychiko – Athens – Greece, Architectural design and supervision of construction: Takis Exarchopoulos Architects, Design Team: Elena ExarchopoulouPanos E. Gerakakis, Apartment’s area: 71,50m² (769,50ft²), Completion of construction: 2018, Text Description: Takis Exarchopoulos Architects, Photography: Panos E. Gerakakis

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal